vestnik

Pomurec v tujini: Kuharske izzive našel v kraju, znanem iz serije Gorski zdravnik

I.B., 18. 7. 2019
Osebni Arhiv
Ellmau.
Popularno

Med tistimi, ki so svoje karierne in življenjske priložnosti pred leti poiskali izven slovenskih in pomurskih meja, je tudi Simon Sarka iz Gornjih Petrovec.

Kot nam je povedal 31-letnik, ga je pot v tujino odpeljala leta 2014. "Po izobrazbi sem kuharski tehnik. Za ta korak sem se odločil zaradi boljšega življenjskega standarda ter seveda boljše plače. Me je pa do tega privedla tudi prijateljeva ponudba za delo v tujini kot kuhar," pripoveduje. Trenutni biva na Tirolskem, natančneje v kraju Ellmau, ki je 470 kilometrov oddaljen od njegovega rojstnega doma. "Ellmau je sicer zelo znan po televizijski seriji Gorski zdravnik. Že pet let delam v hotelu, ki se nahaja v Going am Wilden Kaiser," dodaja pomočnik šefa kuhinje, ki je s svojim delo, kot sam pravi, zelo zadovoljen.


d86a27111fd76ccf70c5e314eb76735a
Osebni Arhiv
Ob prostih dnevih rad odide na sprehode.


V rodno Prekmurje se sogovornik vrača dvakrat letno, ob koncu poletne in zimske sezone. "Prostega časa imam zelo malo. Ko pa že, ga izkoristim za odhode v naravo ter za odkrivanje novih krajev v bližini," tako Sarka. "Življenje v Avstriji je dosti manj stresno kot v Sloveniji ter bolj živahno. Ta kraj je turistično zelo priljubljen, pozimi za smučanje, poleti pa za ljubitelje pohodništva ter kolesarjenja. Okolica ima tudi kar nekaj urejenih jezer za kopalce," opisuje. Ima tudi sedem prekmurskih sodelavcev, s katerimi se druži in si skupaj krajšajo delovni čas, sicer pa pravi, da je v Ellmauu največ Madžarov, Slovakov in naših južnih sosedov.


"Na življenje v tujini sem se v začetku zelo težko privadil, ker je bila to moja prva selitev v tujino. Ampak čez čas je šlo, saj sem spoznal nove ljudi, s katerimi smo sklenili dobra prijateljstva," je pojasnil in dodal, da najbolj pogreša družino in prijatelje ter njegovo najljubše slovensko pivo. Sicer pa dodaja, da se mu na Tirolskem godi dobro, lokalni prebivalci so do tujcev precej prijazni, nanje navajeni, kajti v gastronomiji v tistem okolišu delajo večinoma tujci.

caa150e0d454cb3a483273d57c7ecd64
Osebni Arhiv
Ellmau.


8f91efd514949fc5835549c1cee7773c
Osebni Arhiv
Ellmau je znan po seriji Gorski zdravnik.

Osebni Arhiv
Simon Sarka od leta 2014 prebiva v Ellmauu. 
pomurci v tujini tirolska avstrija