vestnik

(Fotoknjiga) Preobrazba angela v 66 fotografijah

Ines Baler, 26. 1. 2021
Nataša Juhnov
Tomaž Galič
Popularno

Lendavski fotograf Tomaž Galič je izdal svojo prvo fotoknjigo, ki jo je poimenoval Dark Angel (Temni angel). V njej je 66 fotografij, tematsko povezanih v zgodbo, ki prikazuje preobrazbo belega angela v temnega.

Fotoknjiga ima enak naslov kot Galičeva prva samostojna razstava leta 2016, ki je bila rezultat desetletnega dela in fotografiranja te tematike. »Trajalo je nekoliko dlje, saj projekt ni bil odvisen od razstave. Fotografiral sem temo, ki mi je bila zanimiva in všeč. Treba je bilo najti primerne kraje, modele in skupni čas, da smo lahko ustvarili, kar je sedaj mogoče videti v knjigi.« Na ogled je tudi nekaj fotografij, ki takrat niso bile razstavljene. 

fotoknjiga, Tomaž Galič
Osebni arhiv
Fotoknjiga ima enak naslov kot Galičeva samostojna razstava leta 2016. Foto Osebni arhiv

Fotoknjigo je izdala Zveza kulturnih društev Lendava, fotograf pa pravi, da je izkoristil priložnost, ki se je spontano ponudila, in s pomočjo sponzorjev zbral dovolj sredstev. »Lahko rečem, da je izdaja fotoknjige pozitivna stran epidemije koronavirusa.« V okviru predstavitve je bila načrtovana še razstava, vendar trenutne razmere tega ne dopuščajo. »Bomo pa to naredili, ko bo možno. Projekt nameravam nadaljevati, saj imam še nekaj nerealiziranih idej.«

Tema Temni angel bo torej nadgrajena, Galič pa se ukvarja s še nekaj temami, ki bodo prikazane v prihodnje. Kaj ga na temačni tematiki tako pritegne? »Težko razložim. Vsak ima nekaj, kar mu je všeč. Meni je pri fotografiranju pri srcu temačna stran, mogoče, ker ni vsakodnevna in je nekaj posebnega, a je del vsakogar.« Hkrati mu je blizu tudi romantična ali pravljična smer.


Odzivi na izdajo fotoknjige so pozitivni, Galič pa poudari, da šele ko se tega lotiš, ugotoviš, koliko dela je treba vložiti in na kaj vse je treba biti pozoren. »Vsekakor je bila to zanimiva izkušnja in vesel sem, da sem imel to priložnost,« še pove fotograf. 

tomaž-galič fotografija