vestnik

Pri prvomajskih budnicah bodo tudi letos ob godbenikih sodelovali gasilci

Vestnik.si, 26. 4. 2021
Adriana Gašpar
Tako so lani na Goričkem prebivalce prebudili člani PGD Markovci in Čepinci.
Popularno

Prihodnjo soboto, prvega maja, se bodo po vsej Sloveniji zbrali godbeniki in godbenice in s tradicionalno prvomajsko budnico v živo razveselili ljubitelje glasbe in obeležili praznovanje delavskega praznika.

Iz Javnega sklada za kulturne dejavnosti so sporočili, da bodo godbeniki zaradi epidemioloških razmer igrali v skupinah do deset, praznovanju pa se bodo podobno kot lani pridružila gasilska društva. Ta bodo z gasilskimi vozili krožila po krajih in predvajala koračnice, ki so jih posnele lokalne godbe, ali posnetek koračnic Pihalnega orkestra Litostroj. Dodali so, da bo pri budnici v živo sodelovalo več kot sto godb iz vse Slovenije, razdeljeni bodo na manjše instrumentalne skupine, vsaka od godb pa bo igrala na 15 različnih lokacijah v svojem kraju. "Prvi takti budnic bodo zadoneli med 4. in 6. uro zjutraj, godba pa se bo glasno razlegala do 10. ali 11. ure dopoldan," so še dejali. 

murska-sobota, budnica
Jure Zauneker
Budnica za praznik dela v Murski Soboti.

Organizatorja akcije Prvomajska budnica sta Zveza slovenskih godb in Javni sklad za kulturne dejavnosti skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije. Prej omenjeni orkester je že posnel pet koračnic, in sicer Pokljuško koračnico, Budnico, Koračnico Zlatorog, Planinsko koračnico Vinka Štrucla in Tra-ta-ta Bojana Adamiča. Te so na voljo gasilskim društvom, da jih prvega maja predvajajo. 

Budnica je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva, v Zvezo slovenskih godb pa je v 104 godbah in pihalnih orkestrih vključenih čez osem tisoč godbenikov. Zanimivost je tudi ta, da je Idrijska godba s skoraj 350 leti najstarejša godba na svetu. Sledijo ji 250 let stara vaška godba iz Prvačine in Frajhamska godba ter druge, ki delujejo več kot sto let. Prekmurska godba Bakovci na primer deluje več kot 90 let. 

prvi-maj delavski-praznik godba budnica