vestnik

(FOTO) Samo Budna z bendom sklenil prvi večer Radgonskega poletja

Vestnik.si, 3. 7. 2021
Tomo Köleš
Samo Budna s svojim bendom na Radgonskem poletju.
Popularno

Na travniku pred Mladinskim centrom Gornja Radgona se je začel letošnji cikel glasbenih prireditev Radgonsko poletje. Na prvem večeru sta nastopili skupini ŠKM banda in Samo Budna & Band.

Beltinski kvartet ŠKM banda je imel čast odprti letošnji cikel Radgonskega poletja. Na oder je prišel ob 20.45 ter odigral dober in korekten nastop. Skupino sestavljajo Iztok Koren (električna kitara, bendžo, 12-strunska kitara, kalimbe), Mitja Sušec (električna kitara, ukulele), Jernej Sobočan (bobni, tolkala) in Jernej Koren (bas kitara). Četverica je doslej izdala studijske albume Patentat (2005), Šamar Janka (2008), Rdeči (2011), Panontikon (2014) in nouvi sad (2019) ter album v živo Izštekani (2010). Naslednji koncert jo čaka 7. julija naa festivalu Sajeta v Tolminu. 

04f38a52edb5bb8b0729d5526e9a2bbc
Tomo Köleš
ŠKM banda.

Glavni gost prvega večera Radgonskega poletja je bil že več kot četrt stoletja delujoči prleški glasbenik Samo Budna s svojim bendom, v katerem so še Dejan Berden (klavir), Urban Krč (bobni), Rok Škrlj (bas kitara), Danijel Bogataj (violina, mandolina, spremljevalni vokal) in Rajko Marjanovič (električna kitara, spremljevalni vokal). Zasedba je začela s koncertom ob 22.25 in redni del sklenila ob 23.45. V njem je Budna s člani benda v nekoliko prenovljeni obliki ponudil svoj klasični prerez skladb, ki so zaznamovale njegovo dosedanjo kariero kot vodje skupine Posodi mi jürja in dolgoletnega glasbenega sodelavca Vlada Kreslina ter kot vodje trenutnega benda, s katerim je izdal albuma Manj je več (2009) in Za nazaj in za naprej (2015). Ob tem je med drugim opozoril na skladbo Lahko se zgodi, saj jo je po njegovih besedah v živo z bendom zaigral šele tretjič v svoji karieri. 

samo-budna-in-band, radgonsko-poletje, julij, 2021
Tomo Köleš
Samo Budna s svojim bendom na Radgonskem poletju.

Iz obeh bendov, ki sta nastopila na Radgonskem poletju, je bilo moč slišati, da se člani počutijo nekoliko nenavadno po tako dolgem premoru, ko zaradi epidemije niso mogli igrati v živo pred občinstvom, in da so že malce pozabili, kako naj se obnašajo na koncertu. Morda jih je presenetil tudi dober obisk, saj se je na Trgu svobode zbralo nekaj sto ljudi. Tudi ob nastopu Sama Budne in benda se je videlo, da je Budna bil vedno bolj sproščen in razigran, bolj ko se je koncert pomikal proti koncu. In enako je veljalo tudi za publiko, ki se je ob koncu povsem sprostila in zahtevala dodatek. Tega je tudi dobila, Budna pa je s člani zaigral trio uspešnic Hvala ti mala, Zobl pa lük in Rdeče oči. Nastop se je končal s pravo malo evforijo pet minut čez polnočjo. 

DSC_4253
Tomo Köleš
Samo Budna s svojim bendom na Radgonskem poletju.

Do konca Radgonskega poletja se bodo zvrstili še naslednji izvajalci: Okustični (9. julija), Julijan Erič band, Žen, Balans (23. julija), Maja Keuc, Masharik (30. julija), Zala & Gašper, 3:rma, Miro Božič, Benjamin Barbarič (13. avgusta) in Kombinatke (27. avgusta). 

radgonsko-poletje 2021 samo-budna band