vestnik

(SILVESTRSKA VEČERJA) Združili so sezonsko z modernim

Damjana Nemeš, 29. 12. 2021
Vanesa Jaušovec
K žametni bučni juhi so dodali polnočne zvezdice. Pripravili so jih iz rezine belega kruha, ki so jo zapekli, še pred tem pa premazali z mešanico margarine, naribanega parmezana in sesekljanega peteršilja.
Popularno

Meni sestavljajo hladna predjed, topla juha, glavna jed, pri kateri lahko izbiramo med dvema vrstama mesa, in sladica.

Štirje dijaki četrtega letnika programa gastronomsko-turistični tehnik na Srednji šoli za gostinstvo in turizem (SŠGT) Radenci so se tudi letos pred prazniki izkazali in pod mentorstvom učiteljice praktičnega pouka kuharstva Zdenke Mesarič pripravili praznični meni, ki ga lahko za božično ali silvestrsko večerjo pripravimo tudi doma. Dvojčici Melani in Miša Ferencak, Mateja Sampl in Luka Štefanec so jedi, ki so jih pripravljali v času našega obiska na šoli, med poukom že kuhali, zato so jih lahko sedaj izpopolnili. Ker je razred manjši, saj ga obiskuje le osem dijakov, se lahko mentorica pri kuhanju vsakemu izmed njih posveti ter jim kakovostno predstavi znanje, ki ga morajo usvojiti po letnem učnem načrtu.

»Menije vedno pripravljamo po tem načrtu, da si lahko pravočasno priskrbimo živila, ki jih potrebujemo za pouk. Po navadi torej jedi načrtujemo vnaprej, imajo pa tudi dijaki možnost predlagati kakšne nove, drugačne ideje,« nam pove Mesaričeva. Med pogovorom nas je zmotil zvok pečice, ki je naznanil, da je meso, vključeno v glavno jed, že pečeno. »Akcija, meso moramo dati počivat, ker sicer ne bo rdeče,« je dijakom naročila učiteljica in že so bili vsak za svojim pultom, kjer so hiteli s pripravo jedi.

sšgt-radenci, praznična-kuhinja
Vanesa Jaušovec
Vsak dijak je pripravljal en del jedi, končne krožnike pa so ustvarili skupaj. Foto Vanesa Jaušovec

Priprava jedi je preprosta

Praznični meni je sestavljen iz štirih hodov, začetna jed je zelo preprosta za pripravo. Dijaki so z mentorico pripravili sadno-zelenjavne zvitke, sestavljene iz bučk, korenčka, drobne rdeče pese, rdeče redkvice, kalčkov, mandarin, jabolk in melone, kot je pojasnila Mesaričeva, pa lahko sadje in zelenjavo izberemo po želji in okusu. »Gre za sezonsko sadje in zelenjavo, zavito v bučko, nekaj je tudi fermentiranih izdelkov, ki so v zadnjem obdobju čedalje bolj priljubljeni. Nekaj zelenjave smo tudi sami fermentirali.«

Uvodna jed je lahka in primerna, da vzbudi brbončice in sproži apetit za nadaljnje hode, naslednja je bučna juha. »Osnova zanjo so buče, ki se gotovo še najdejo doma v shrambah, da se jih pa tudi kupiti. Žametno bučno juho dopolnjujejo polnočne zvezdice, ki smo jih pripravili iz belega kruha. Tega smo narezali na približno pol centimetra široke rezine, iz katerih smo z modelčkom izrezali zvezdice, rezine pa smo pred tem premazali z mešanico margarine, naribanega parmezana in sesekljanega peteršilja, preden smo jih položili na krožnik k juhi, pa smo vse skupaj zapekli.« 

sšgt-radenci, praznična-kuhinja
Vanesa Jaušovec
Za glavno jed so pripravili dve vrsti mesa, en krožnik sestavlja govedina, drugega pa perutninska prsa. Oboje dopolnjujejo skutni štruklji ter proseni narastek s kašo.

Za glavno jed so si zamislili dva krožnika, enega sestavlja perutninski file z laneno skorjico, drugega rostbif v čokoladni omaki, oba krožnika dopolnjujejo skutni štruklji in proseni narastek z bučo. »Pri glavni jedi je pomembno, da je govedina dobro uležana, perutninska prsa pa so tako ali tako enostavna za pripravo.« Štirihodni meni zaokrožuje sladica, pripravili so penečo se simfonijo s čokoladnim musom in pomarančno zmrzlino. »Mi smo pripravljali rezino, strjenko, tudi sladoled smo delali sami. Seveda pa lahko sladoled kupimo in damo kepico zraven, če se bomo priprave sladice lotili doma,« nam je delo skušala olajšati učiteljica praktičnega pouka kuharstva.

sšgt-radenci, praznična-kuhinja
Vanesa Jaušovec
Sladico sestavlja peneča se simfonija. Gre za biskvitno testo s strjenko s penino in prelivom, zraven so dodali čokoladni mus in pomarančno zmrzlino. Namesto zmrzline lahko ob pripravi sladice doma dodamo kepico sladoleda, kupljenega v trgovini.

Tudi sicer nam priprava naštetih jedi doma ne bo povzročala večjih težav. Mesaričeva pravi, da je dobro, če si vsaj govedino pripravimo en dan prej in jo damo v marinado, da se zmehča. Nekaj več časa bo potrebnega tudi za pripravo sladice, saj krema vsebuje želatino, ki se mora strditi. »Preostale jedi pa boste brez težav pripravili še isti dan. Za štruklje lahko recimo vlečeno testo kupite, nato pa zamešate malo skute, jajc in začimb in s to mešanico premažete testo, ki ga nato le še zvijete in skuhate. Tudi proseni narastek je enostaven za pripravo, vendar je res odličen, kremast in domač. Osnova je prosena kaša, dodamo malo bučk, vse skupaj pa lahko pripravimo že prej in nato le pogrejemo, ko pridejo gostje. Seveda niti ni treba, da ga pripravljamo v porcijskih modelčkih, lahko ga spečemo v pekaču in ga ob postrežbi le narežemo. Možnosti je torej precej, le znajti se je treba.« 

Zdrava prehrana njihova rdeča nit 

Jedi torej vključujejo veliko sezonskih sestavin, pripravljenih na moderen način, k čemur na šoli pri učenju in pripravi jedi stremijo tudi sicer. Vedno izbirajo sezonske in lokalne sestavine, velik poudarek dajejo nacionalni kuhinji, čeprav pripravljajo dijaki v višjih letnikih tudi jedi tujih kuhinj. »Vsega po malem torej. Pazimo tudi na zdrav način priprave hrane, da ni preveč maščob, sladkorja, da ni preveč temno zapečeno. Zdrava prehrana nam je vedno rdeča nit. Vse več poudarka pa je tudi na vprašanju alergenov. Dijake namreč spodbujamo k temu, da razmislijo, kako bi še lahko pripravili neko jed, da bi bila primerna tudi za tiste, ki imajo težave z alergeni,« je še povedala Mesaričeva.

sšgt-radenci, praznična-kuhinja
Vanesa Jaušovec
Pod mentorstvom učiteljice Zdenke Mesarič so dijaki Luka Štefanec, Mateja Sampl ter Melani in Miša Ferencak pripravili štirihodni praznični meni. Med kuhanjem jih je opazovala tudi ravnateljica šole Janja Prašnikar Neuvirt (z leve).

Medtem so bile vse jedi za pripravo prazničnega menija nared, dijaki pa so jih ob pomoči mentorice pazljivo zložili na krožnik. Na ustvarjene kreacije so bili vsi več kot ponosni, zato so nam ob koncu obiska tudi veselo pozirali s krožniki, polnimi dobrot.

sgtš radenci recepti večerja