vestnik

Škandal: Je sloviti Bon Jovi kradel od avstrijsko-prekmurskega benda ThanX?

Vestnik.si, 12. 10. 2020
Revija Vklop
Fantje, a ste res ...?
Popularno

Avstrijski mediji že govorijo in pišejo o škandalu. Slovita ameriška skupina Bon Jovi naj bi si "izposodila" pesem iz skladbe benda ThanX, v katerem deluje tudi prekmurski bobnar Miran Celec.

Album 2020 je skupina Bon Jovi izdala v začetku oktobra, na njem pa je tudi pesem American Reckoning, ki neverjetno spominja na vsaj polminutni začetek skladbe New York Rain, ki jo je avstrijsko-prekmurska skupina ThanX izdala na istoimenskem albumu že marca letos! V tej zasedbi, ki se čuti okradena, je bobnar znani glasbenik iz Murske Sobote Miran Celec, ki pravi, da je "vse skupaj neverjetno, a žal resnično". Kdor ni prepričan v njihove trditve, si lahko pogleda članek Steirer-band fühlt sich von Bon Jovi kopiert (Štajerski bend meni, da ga je Bon Jovi kopiral) v časniku Kleine Zeitung 12. oktobra letos, tik pred kratkim pa je o tem na svojem spletu pisala tudi znana avstrijska radijska postaja Antenne Steiermark (antenne.at). Ta pravi, da je edina možnost, kje bi lahko Bon Jovi snel to skladbo, na bandcampu skupine ThanX.

ThanX
Arhiv zasedbe
Skupina ThanX s člani iz avstrijske Štajerske in Prekmurja.

Oba polminutna začetka skladb sta na voljo tudi za poslušanje, tako da lahko vsak poslušalec razsodi sam. Dejstvo pa je, da se da zaslediti enak glavni motiv, enako zaporedje in položaj tonov, pa tudi tempo in takt sta skoraj enaka. "Enako sosledje treh identičnih tonov je lahko tudi naključje, vendar gre tu tudi za enak zvok, enak odnos in enak občutek," pravi Gerald Strasser, pevec in menedžer zasedbe ThanX. Presodite sami: New York Rain vs. American Reckoning. 
bon-jovi thanx miran-celec plagiat