vestnik

Sopranistka iz Lendave prejemnica Škerjančeve nagrade

Vestnik, 16. 2. 2021
Nataša Juhnov
Pia Novak je prejela Škerjančevo nagrado.
Popularno

Konzervatorij za glasbo in balet Ljubljana je razglasil prejemnike Škerjančevih nagrad, priznanj in diplom za leto 2020. Med prejemniki je tudi sopranistka Pia Novak iz Lendave.

Novakova je dijakinja tretjega letnika programa umetniške gimnazije, smer petje v razredu prof. Tatjane Vasle, Škerjančevo nagrado pa je prejela za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole. 

Njeni glasbeni začetki segajo v Glasbeno šolo Lendava, kjer je najprej igrala kitaro, pozneje še klavir. Med letoma 2016 in 2018 se je učila petja v zasebni glasbeni šoli prof. Nini Dominko, se udeleževala številnih mednarodnih tekmovanj in osvajala zlata priznanja. Pri 15. letih, leta 2018, je v lendavski sinagogi organizirala svoj prvi samostojni recital. "Pia s svojim lepim glasom in muzikalnostjo, s pridnostjo in predanostjo petju uspešno koncertira in dosega izjemne dosežke na tekmovanjih doma in v tujini," poudarjajo na konzervatoriju.

Izpostavili so koncert samospevov Miroslava Vilharja v organizaciji Društva slovenskih pevskih pedagogov v Postojni, 3. koncert šolskega abonmaja Glasbene šole Murska Sobota – koncert pevcev iz razreda Tatjane Vasle s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, gostovanje pevcev na Glasbeni šoli Škofja Loka, koncert nagrajencev Društva slovenskih pevskih pedagogov v Slovenski filharmoniji, koncert Pevski obeti in pričakovanja v organizaciji Glasbene matice Ljubljana, nastop na prireditvi ob dnevu državnosti v Gledališki in koncertni dvorani Lendava, dobrodelni koncert za humanitarno medicinsko odpravo Glas Nangomi Zambija 2019 v Palači Kazina v Ljubljani in dobrodelno prireditev Lions kluba Lendava.

cd2eeed9bebf7083b1da77ac57ea6d05
Osebni Arhiv
Pia Novak z mamo Sandro in očetom Markom, ki jih v uresničevanju njenih glasbenih ciljev ves čas stojita ob strani.

Nastopila je tudi v Slovenskem narodnem gledališču Opera in balet Ljubljana v vlogi prvega dečka v Mozartovi operi Čarobna piščal. Na dveh avdicijah je bila izbrana za glavno vlogo Gerde v operi Snežna kraljica Mathewa Kinga, v koprodukciji Glasbene matice Ljubljana in Slovenskega komornega glasbenega gledališča. V začetku preteklega leta je imela v sklopu cikla Dobimo se na Magistratu samostojni koncert, oktobra lani pa na povabilo RTV Slovenija posnela del Beethovnove skladbe Gegenliebe. To je bila tudi glasbena podlaga dokumentarno-igranega glasbenega filma o Beethovnu. 

lendava, kulturni-praznik, podelitev-priznanj
Nataša Juhnov
Ob lanskem kulturnem prazniku je Novakova prejela županovo priznanje.

Novakova je prejela tudi več nagrad na tekmovanjih, ki se jih je udeležila tekom šolanja na konzervatoriju, sicer pa se redno odziva povabilom na nastope v lendavski občini. Za svoj prispevek na kulturnem področju je lani februarja tudi prejela priznanje lendavskega župana.

pia-novak lendava škerjančeva-nagrada