vestnik

Staš Žabot najobetavnejši mladi harmonikar Pomurja

A. Nana Rituper Rodež, 20. 5. 2019
Niko Časar
V pivnici hotela Zvezda je nastopila skupina Flat Hats z Matjažem Balažicem. 
Popularno

V Murski Soboti se je zbralo 150 harmonikarjev iz osmih držav – Nastopi priznanih glasbenikov

S koncertom narodno-zabavnega kvinteta Marko Štumperger se je zaključilo 14. mednarodno srečanje harmonikarjev PannoniAccordion 2019, ki ga organizira Društvo harmonikarjev Murska Sobota. Harmonikarskega tekmovanja, ki poteka v okviru srečanja v treh disciplinah, in sicer v klasični glasbi, zabavni glasbi in narodno-zabavni glasbi, se je udeležilo okoli 150 harmonikarjev solistov in komornih zasedb iz osmih držav. Prišli so iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Italije, Hrvaške, Nemčije, Srbije, Poljske in Slovenije.
Udeležence je ocenjevala mednarodna strokovna komisija, sestavljena iz uglednih glasbenikov in pedagogov. Kot nam je povedal Boštjan Baša, vodja tekmovanja in eden od članov žirije, so v primerjavi s prejšnjimi srečanji postavili relativno uravnoteženo sestavo strokovne žirije, pri tem pa je izpostavil še visok nivo izvedbe vseh koncertov, tekoč potek tekmovanja in kakovostne prostore ter smiselno povezavo med posameznimi vsebinami srečanja.
Po tekmovanjih in nastopih nagrajencev v posamezni disciplini so ob večerih nastopili priznani glasbeniki, med njimi svetovno znani jazz harmonikar Simone Zanchini, klasični harmonikar Mirco Patarini, tudi predsednik svetovnega združenja harmonikarjev, skupina Flat Hats, s katero je nastopil član Društva harmonikarjev Murska Sobota Matjaž Balažic ter narodno-zabavni kvintet Marko Štumperger. Poleg tega so lahko udeleženci in obiskovalci v času srečanja spoznavali novosti na področju notne literature, nosilcev zvoka in izdelave instrumentov.
Srečanje veliko prispeva h kulturnemu utripu v mestu in pokrajini, čedalje večji pomen pa pripisujemo tudi predstavitvi domačih in tujih umetnikov, saj si želimo, da kultura v prostoru, kjer odmeva, raste in se razvija ter s tem prispeva k kakovosti bivanja, nam je povedal Baša. Želijo pa si še, da bi v pomurskem prostoru ljudje zaznali kakovostne prireditve in se v čim večjem številu udeleževali kakovostnih koncertov ter prireditev nasploh.
Odmevnejši rezultati pomurskih glasbenikov
V disciplini klasična glasba je Duo Zverkos (Nikolaj Zver in Andrej Kos) z Univerze za glasbo in umetnost Gradec (mentor Janne Rättyä) osvojil I. nagrado in 1. mesto, Urban Medved in David Sabo (oba GŠ Beltinci) pa II. nagrado, njun mentor je Matjaž Balažic. Slednji je osvojil tudi I. nagrado v kategoriji zabavna glasba.
Žan Oliver Košar je v dveh disciplinah klasična glasba in narodno-zabavna glasba osvojil dve II. nagradi (GŠ Murska Sobota, mentor Danijel Matković). Poleg tega je v disciplini narodno-zabavna glasba Blaž Šinko osvojil III. nagrado in Leon Avguštin II. nagrado (oba GŠ Murska Sobota, mentor Danijel Matković), Lan Žižek, GŠ Beltinci, II. nagrado, njegov mentor pa je Nikolaj Zver. Uspešna sta bila tudi učenca GŠ Lendava, tako je Klemen Sobočan osvojil II. nagrado (mentor Denis Zver), Staš Žabot (mentor Boštjan Baša) pa I. nagrado ter naziv in prehodni pokal za naj­obetavnejšega pomurskega harmonikarja za leto 2019.
Priznanji pa sta v junior kategoriji, kjer nagrad ne podeljujejo, osvojili še v klasični disciplini Urška Taškov, GŠ Slavka Osterca Ljutomer (mentor Janez Munda), in v zabavni glasbi Nuša Čizmazija, GŠ Lendava (mentor Denis Zver).
staš žabot PannoniAccordion harmonikarji