vestnik

Štirinajsta »bučarija« v Mekotnjaku

Vida Toš, 8. 9. 2019
Vida Toš
Bistvo bučarije pa je druženje krajanov.
Popularno

Turistično društvo Stara cesta je pripravilo tradicionalno prireditev, katere rdeča nit so buče, bistvo bučarije pa je - druženje krajanov.

Tako ta konec tedna – pa že dnevi prej – so bili na Stari cesti in v Mekotnjaku, v dveh vaseh na robu občine Ljutomer, v znamenju buč. Iz hiš je dišalo po bučnih juhah, pecivu in še čem, kar so gospodinje pripravljale, da se bo na včerajšnji osrednji prireditvi pojedlo.

bučarija, buče, td-stara-cesta
Vida Toš
Bistvo bučarije pa je druženje krajanov.

V soboto so nato člani turističnega društva na društveni njivi, za katero na tradicionalen način, torej z ročnim sajenjem in plevenjem, skrbijo člani društva, pobrali buče, jih prepeljali na prostor pri gostilni Stajnko v Mekotnjaku in tam postavili najrazličnejše bučne aranžmaje, si pripravili bučno južino in tudi že stehtali buče velikanke.

bučarija1
Vida Toš
Turistično društvo Stara cesta je pripravilo tradicionalno prireditev, katere rdeča nit so buče.

Danes so prav tam pripravili še osrednjo prireditev 14. bučarije, na kateri so razstavili tudi buče velikanke, pripravili so ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, v kuhinji na prostem pa so pripravljali najrazličnejše bučne jedi, pa še kaj »za zraven«.

Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

bučarija stara-cesta mekotnjak ljutomer buče