vestnik

Tudi Mikk se je pridružil pobudi Pet pred dvanajsto

Vestnik.si, 30. 4. 2021
Osebni arhiv
Sandi Horvat.
Popularno

Tudi klub MIKK iz Murske Sobote se je vključil v pobudo Pet pred dvanajsto Narodnega doma Maribor, ki je imela za cilj glasno sporočilo: napočil je skrajni čas za odpiranje prizorišč in dvoran.

Pobuda Pet pred dvanajsto! Narodnega doma Maribor je imela za cilj jasno in glasno sporočilo: napočil je skrajni čas za odpiranje prizorišč in dvoran ter reševanje kulturnega sektorja. Tako je tudi z balkona soboškega gradu na grajsko ploščad zazvenela živa glasba, ki jo je izvedel Sandi Horvat Sunny. Varno in brez kršenja odlokov so tako tudi pri nas ponudili mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo.

grad, grad-murska-sobota
Aleš Cipot
Klub Mikk, ki je v soboškem gradu, se je pridružil pobudi.

Povabilu Narodnega doma Maribor se je odzvalo 38 institucij in posameznikov:

Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana; Festival Ljubljana; Kulturni dom Slovenj Gradec; MKC, Maribor; Avditorij Portorož v Piranu; Floating Castle festival; Klemen Ramovš; Hram kulture A. Tovornika Selnica ob Dravi; Kulturni center Semič; Kulturni dom Zagorje; MISSS - Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije; Kulturni dom Krško; Pionirski dom Ljubljana; Kulturni dom Nova Gorica; SNG Nova Gorica; Goriška knjižnica Franceta Bevka, Nova Gorica; Goriški muzej, Nova Gorica; Kulturni dom Domžale; Lutkovno gledališče Maribor; Gojmir Lešnjak – Gojc, Škofi; Dom kulture Kamnik; Kulturno društvo Svoboda Trbovlje; MIKK Murska Sobota; ŠTUK Maribor; Gledališče Tone Čufar, Jesenice; Kulturni dom v Gorici (Italija); Muzej narodne osvoboditve Maribor; LACHA - posrkaj kulturo!; KiTARNiCA; Festival Velenje; Mladinski kulturni klub eMCe plac s partnerji, Velenje; Dom kulture Kamnik; Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko; OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika; Živa dvorišča, Maribor; Vrtni Kavč Festival; Anton Podbevšek Teater, Novo mesto; Narodni dom Maribor.

gojc24
Šimen Zupančič
Tudi Gojmir Lešnjak - Gojc se je vključil v pobudo Pet pred dvanajsto.

Ker od vseh sodelujočih organizatorji še niso prejeli natančnih podatkov, ocenjujejo, da je bilo izvedenih več kot 100 prireditev, angažiranih pa več kot 300 umetniških izvajalcev in vsaj še dvakrat toliko predstavnikov podpornih poklicev, kot so producenti, tonski mojstri, tehniki za zvok, odrski tehniki in delavci. Za številne med njimi je bil to šele prvi angažma od lanskoletne razglasitve epidemije. Tudi to dokazuje, v kako podrejenem ter resnično nevzdržnem položaju je slovenski kulturni in kreativni sektor. Zato ni odveč, pravijo v Narodnem domu Maribor, da še enkrat ponovijo: dogodki na balkonih in prizoriščih po vsej Sloveniji niso bili zabava, temveč dramilo in opozorilo.

Nika Vistoropski in Bojan Cvetrežnik: Ljuba
osebni arhiv
V pobudi je sodeloval tudi Bojan Cvetrežnik.

pet-pred-dvanajsto mikk-murska-sobota sandi-horvat