vestnik

Ste Janez? Imate drugo najpogostejše moško ime v Sloveniji

Vestnik, 27. 12. 2019
Pixabay
Fotografija je simbolična.
Popularno

Po katoliškem koledarju danes goduje Sveti Janez, evangelist in apostol. Moško ime Janez je po pogostosti med Slovenci sicer na 2. mestu, med vsemi imeni pa na 4. mestu.

Skozi desetletja se je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) ime Janez izbiralo vse manj, v obdobju med letoma 2011 in 2018 le 95 krat, največkrat pa v obdobju med letoma 1951 in 1960, kar 4.628. 

Kot še poroča SURS, živi največ prebivalcev z imenom Janez v osrednjeslovenski statistični regiji, kar 6.449, po pogostosti pa je prav tako najvišje uvrščeno v osrednjeslovenski in gorenjski statistični regiji.

V Pomurju živi sicer po zadnjih podatkih 1.211 Janezov, to ime pa ima številne slovenske in tuje različice imen, med drugim poleg tistih najbolj značilnih tudi Anže, Ivan, Jani, Janoš, ki je značilno predvsem v Prekmurju, Vanja in Žan. Znane so tudi oblike ženskih imen, in sicer Jana, Janja, Vanja, Iva, Ivanka, Ivana in Žana. 

belo vino
Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Evangelist Janez, katerega god praznujemo danes, je sicer zavetnik pisateljev, stavcev, tiskarjev, ilustratorjev, kiparjev, steklarjev, voskarjev ter izdelovalcev ogledal in viničarje. Na ta dan se v cerkvah blagoslavlja tudi vino, ki se pije ob slovesu, znano poimenovanje vina, nastalo iz imena evangelista Janeza, pa je janževec. 

janez god