vestnik

Velik paradižnik pri malem človeku z velikim srcem

Majda Horvat, 26. 9. 2020
Majda Horvat
Jožef Ošlaj se je razveseli pridelka. Foto Majda Horvat
Popularno

Jožef Ošlaj se je razveselil svojega pridelka, dveh paradižnikov, ki ju je s pričami dal stehtati na trgovski tehtnici kmetijske zadruge. Večji paradižnik je tehtal 110 dekagramov, manjši 93, da bo bera še boljša, jima je dodal še por, pri katerem se je tehtnica ustavila pri 75 dekagramih.

 Vse to mu je zraslo na vrtu, ki ga ima pri domačiji v Dobrovniku, drugače pa živi z ženo v stanovanju v Puconcih. Jožef se predstavi tudi kot krvodajalec, ki je kri daroval 164-krat, kar je absolutni rekord v severovzhodni Sloveniji.

Prvič je kri daroval v vojski leta 1962 in nato vsake tri mesece do svojega 65. leta. »Potem pa nisem več smel, čeprav se s tem nisem strinjal. Kajti tako, kot se obnavlja trava, če jo kosiš, se obnavlja tudi organizem. Ni mi bilo do tega, da bi bil še večji rekorder, ampak da bi ljudem pomagal. Bil sem krvodajalec iz človekoljubnosti,« je povedal Ošlaj, ki bo prihodnje leto dopolnil osemdeset let. 

Tistega lepega sončnega dne, ko smo se oglasili pri njem, je na dvorišču pod orehom tolkel in trebil orehe, v senci mogočnega drevesa pa so ob njem počivale koze in kozel. Pokaže vedro z očiščenimi orehovimi jedrci, med katerimi je veliko počrnelih. »Ta bom pozimi drobil siničkam,« pove. Kakšno reče še o svojem življenju, pa o tem, zakaj propada nekoč mogočna domačija njegovega dedka v Dobrovniku, in o današnjih ljudeh, ki ne poznajo več prijaznosti. Nato pa vpraša: »Ali vas lahko prosim, da napišete naslov Velik paradižnik pri malem človeku z velikim srcem.«

jožef-ošlaj pridelek paradižnik