vestnik

(VIDEO) Marko banda z novim albumom Tresti

Vestnik, 18. 5. 2021
Osebni arhiv
Marko banda z novim albumom.
Popularno

Prekmurska skupina, ki letos praznuje že 31 let delovanja ter od vsega začetka poustvarja in ohranja ljudsko glasbeno dediščino, predstavlja nov album Tresti.

Skupina Marko banda načrtno neguje prekmursko ljudsko glasbeno izročilo od leta 1990, takrat je bila ustanovljena na pobudo takratnega vodstva folklorne skupine KUD Beltinci kot podmladek Kociper-Baranja bande. Po treh desetletjih delovanja se danes lahko pohvali z več kot tisoč nastopi doma in v tujini, leta 1993 so prekmursko glasbo odnesli v Argentino in Urugvaj, gostovali so tudi na Japonskem. "Špilali" so na raznih festivalih ljudske glasbe med drugim v Italiji, Grčiji, Franciji, Avstriji, Latviji, pa na Madžarskem in Hrvaškem. 

V skupini Miha Kavaš igra violino, Andi Sobočan cimbale, Boštjan Rous in Željko Ritlop klarineta ter Slavko Petek kontrabas.

Premierno bodo album predstavili na festivalu Godibodi

Novo zgoščenko Tresti, ki bo premierno predstavljena 28. maja na Ljubljanskem gradu, bo skupina predstavila v razširjeni zasedbi, skupaj z gosti, ki so sodelovali pri nastanku novega albuma. To so Samo Budna, Tjaša Šimonka Kavaš in Tomaž Rauch, ki se je pod nov album podpisal tudi kot producent. Na novem albumu so nekatere že pozabljene različice tradicionalnih prekmurskih pesmi, ki so jih fantje izbrskali iz arhivov, pa tudi skladbe, ki so značilne za širši panonski prostor. Marko banda je na zgoščenko tradicionalno - na vsaki imajo namreč eno - uvrstila tudi vokalno skladbo. Tokrat gre za pesem Grafejri, s katero se nekoliko sicer odmika od tradicionalnega instrumentalnega skladanja prekmurskih band, a ostaja na trdnih temeljih ljudskosti.

nov-album tresti marko-banda