vestnik

Začenja se Pomurski poletni festival. Kaj vse prinaša?

J. G., 29. 7. 2022
Jože Gabor
Tudi letos bodo štorklje na tekmovanju Štrk si letele od gnezda do gnezda.
Popularno

Društvo Štrk iz Velike Polane je tudi tokrat poskrbelo za pester osemdnevni program.

Danes se bo v prireditvenem centru Poljana v Veliki Polani začel petindvajseti Pomurski poletni festival – PPF, končal se bo po osmih dneh, v soboto, 6. avgusta.

Organizator festivala je Društvo za šport, turizem, razvoj in kulturo Štrk Slovenija iz Velike Polane. Dogajanje v osmih dneh je na novinarski konferenci predstavila članica društva Nina Lebar. Ob koncertih, ki bodo vsak večer, bodo pripravili še vrsto drugih dogodkov in aktivnosti, kot so kmečka olimpijada, tekmovanje v kuhanju bujte repe, kolesarjenje po občini Fsi klačimo, gledališke predstave in športna tekmovanja. Geslo prireditve je Najlepša doživetja vašega poletja, pri tem pa so poskrbeli, da je večerni program za različne glasbene okuse.

Za glasbo prvega večera bo poskrbel Luka Basi, pred njim bodo nastopili Til Čeh in Petelini. V nedeljo bodo nastopile The Frajle s predskupino Balkan Boys. V ponedeljek bo koncert Klape Šufit, v torek bodo nastopile Učiteljice s predskupino Weekend band, v sredo Magnifico in Challe Salle ter v četrtek Dejan Vunjak in Brendijeve barabe. Vrh koncertnega dogajanja bosta zadnja dneva Pomurskega poletnega festivala. V soboto bodo nastopili slovenski rokerji Big Foot Mama in pred njimi skupina High Voltage, v nedeljo bo oder zavzela hrvaška pevka Severina, pred njo pa skupina Prestiž.

V 25 letih 335 koncertov

Na prireditvenem prostoru bodo štiri dni gledališke predstave v izvedbi Gledališča KU-KUC: Pikina velika pustolovščina, Na čirabarki, Črtek v mestu ter Pika in Cene v pravljici.

Ekipe bodo tekmovale v kuhanju bujte repe. Organizirali bodo še tekmovanje v zabavnih igrah ali kmečko olimpijado, ekipe se bodo pomerile tudi v kostumih štorkelj na tekmovanju Štrki Si, tako da bodo na jekleni žici letale od gnezda do gnezda ter do dimnikov. Zmagovalna ekipa bo prejela tisoč evrov.

Športne aktivnosti se bodo začele prvi dan prireditve s kolesarjenjem s starodobnimi in novejšimi kolesi Fsi klačimo s Pücki. Organizirali bodo še balinanje Štrk Open, nogometno tekmo med predstavniki občin in predstavniki medijev ter revijalno tekmo Nogometnega kluba Polana. Organizirali bodo še turistično tržnico in srečanje starejših občanov, na katerem se bodo ti lahko zavrteli ob glasbi skupine Polanski zvoki. Več informacij je na spletni strani www.strk.si.

Lani in leto prej zaradi pandemije Pomurskega poletnega festivala ni bilo, zato organizatorji menijo, da so ga Pomurci in obiskovalci od drugod že zelo pogrešali. V petindvajsetih letih so lahko obiskali 335 koncertov, 147 športnih tekmovanj, 55 gledaliških dogodkov, 35 izobraževalnih aktivnosti, 31 partnerskih prireditev, deset kuharskih tekmovanj in drugo.

Med drugim se je Velika Polana v okviru festivala z bujto repo, ki so jo kuhali v velikem kotlu, leta 2013 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Skuhali so je kar 1089,5 kilograma.

ppf velika-polana