vestnik

Čez 10 dni potrebnih 200 bolniških postelj, konec meseca 300. V tem trenutku jih še ni

J.P./B.K., 7. 10. 2020
Bobo
Na navadnih oddelkih je mobiliziranih 141 postelj, na intenzivnih 30.
Slovenija

Kar se tiče kapacitete, so tako na navadnih kot tudi na intenzivnih oddelkih presegli mejo 70 odstotkov.

Število obolelih narašča, s tem pa tudi število hospitaliziranih. Na današnji dan je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 100 bolnikov, na intenzivnih 22. Na navadnih oddelkih je mobiliziranih 141 postelj, na intenzivnih 30. Kar pomeni, je pojasnil direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman, da so v obeh primerih, kar se tiče kapacitete, presegli mejo 70 odstotkov.

Pomanjkanje postelj in kadra

Na Kliniki Golnik so na navadnem oddelku kapacitete 100-odstotno polne, intenzivni oddelek pa je zaseden 66-odstotno.

Mobilizacija dodatnih postelj že poteka, a to obenem pomeni zapiranje rednih programov in daljšanje čakalnih vrst. A ne zmanjkuje le postelj, ampak je številčno podhranjen tudi zdravstveni kader, saj okužbe vdirajo tudi tja. Osebje ima navodila, da dela pod strogimi varnostnimi pogoji. Če se ne bodo odgovorno vedli tudi v prostem času, bomo v nekaj tednih ostali brez številnih zdravstvenih delavcev, je opozoril Rozman.

Nevarno območje

Remdisivira pri nas zaenkrat ne primanjkuje.

»To stanje me seveda zelo skrbi, ker ob sedanjem poteku epidemije, če bi danes uvedli izredno stroge ukrepe, ki bi uspeli krivuljo obrniti navzdol, bi ta efekt doživeli čez 10 do 14 dni. Takrat se pričakuje, da se bo potrebovalo 200 bolniških postelj, ki jih v tem trenutku še nimamo, konec meseca, če se krivulja ne bo obrnila navzdol, pa 300 bolniških postelj. Težko si je zamisliti, kako bo takrat cel sistem funkcioniral, s tem da bomo imeli izpade številnih oddelkov zaradi okužb med zaposlenimi,« je dejal in dodal, da se je resnično treba zavedati, da smo, kar se tiče zdravstva, v zelo težki situaciji. 

Domovi bodo morali organizirati lastne rdeče cone

Rozman je opozoril, da smo blizu trenutka, ko tistih starostnikov iz zavodov, ki nimajo simptomov, ki bi bili potrebni bolnišnične oskrbe, ne bodo več premeščali v bolnišnice. Zato je zavode pozval naj pripravijo laste rdeče cone, da bodo lahko v njih obravnavali tiste bolnike, ki ne bodo nujno potrebovali bolnišničnega zdravljenja.

Izvori okužb

Največji izvori okužb so po besedah direktorja bolnišnice Golnik še vedno "privatna druženja". Gre predvsem za poroke in rojstne dneve, pa tudi druge zasebne zabave. Velik vir okužb so tudi "delovne organizacije, ki slabo spoštujejo ukrepe," in "skupna vožnja z avtomobilom v teh firmah."

Vstopamo torej v nevarno območje, kar se tiče stabilnosti slovenskega zdravstvenega sistema. Zato je Rozman vse pozval, naj se držijo priporočil, in še enkrat izrazil skrb zaradi trenutne situacije.