vestnik

Gostinski lokali bodo lahko odprti dlje, po novem dovoljeno zbiranje do 50 ljudi

A.S., 12. 5. 2021
Bobo
Terase gostinskih lokalov v Ljubljani.
Slovenija

Gostinski lokali bodo lahko obratovali med 5. in 22. uro, obisk prireditev bo mogoč ob 50-odstotni zasedenosti sedišč za cepljene, prebolevnike in testirane, v srednje šole se vračajo vsi dijaki, na fakultete pa študenti.. Katere sprostitve protikoronskih zaostritev je še sprejela vlada?

Vlada je danes odločala o podaljšanju epidemije covida-19, pa tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta.

Obisk prireditev mogoč ob 50-odstotni zasedenosti sedišč za cepljene, prebolevnike in testirane

Od sobote dalje bo tako na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem in v zaprtih prostorih pod pogoji iz zakona o javnih zbiranjih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Na shodih in prireditvah bo zbiranje več kot 50 udeležencev izjemoma dovoljeno ob pogojih, ki jih predpiše Nacionalni inštitut za javno zdravje in za tako zbiranje izda pozitivno mnenje. Vse ostale omejitve glede shodov in prireditev ostajajo nespremenjene, povzema STA.

Epidemijo, ki bi se iztekla 16. maja, torej v nedeljo, je podaljšala še za en mesec. V sporočilu po seji vlade so pojasnili, da se država še vedno sooča s tretjim valom, vse statistične regije pa dosegajo oziroma presegajo stopnjo pojavnosti, ki zahteva razglasitev epidemije.

Vlada je spremenila tudi določbe o omejitvi zbiranja ljudi zaradi epidemije covida-19. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo (STA) potrdil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, so jo z 10 dvignili na 50. Z več odloki pa je vlada tudi opredelila obisk športnih, kulturnih in drugih prireditev, in sicer pri 50 odstotkih sedišč za cepljene, testirane in prebolevnike. Omejitev 50-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč bo po navedbah Hojsa veljala tudi za obiske kinodvoran in cerkva. 

Karanteno bo spet možno prekiniti po petih dneh z negativnim testom

Hojs je med sproščanji protikoronskih omejitev navedel tudi, da bo karanteno, ki bo odrejena pri vstopu v državo, spet možno prekiniti po petih dneh z negativnim PCR-testom.

Sproščanje v gostinstvu in turizmu

Nova izjema pri omejitvi 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora na enega potrošnika: pogoj ne bo več veljal za otroke do 18 let v spremstvu staršev oziroma skrbnikov in za posameznike, ki potrebujejo spremstvo.

Dodatnega sproščanja ukrepov se bodo razveselili v gostinstvu in turizmu. Gostinski lokali bodo namreč lahko od ponedeljka obratovali dlje, natančneje med 5. in 22. uro. Za isto mizo bodo lahko sedele več kot štiri osebe, če gre za družine z otroki do 18 let. Med robovi miz mora biti sicer najmanj tri metre razdalje, razdalja med osebami za mizo pa ne bo več določena.

Kampi, ki so lahko doslej oddajali 30 enot, bodo lahko 70-odstotno zasedeni. Z obratovanjem bodo začele igralnice. Tako kot gostinski lokali bodo tudi lahko obratovale med 5. in 22. uro pod pogojem prebolelosti, cepljenja oziroma opravljenega testa. 

Srednje šole in fakultete brez omejitev

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov se v ponedeljek v šolske klopi vračajo vsi dijaki (izobraževanje bo potekalo po modelu B, kar pomeni, da se vsi dijaki izobražujejo v šoli oziroma v vzgojno-izobraževalnem zavodu), v predavalnice fakultet pa se vračajo študenti. Zaščitne maske ostajajo obvezne, razen za dijake pri pouku športne vzgoje. Pri testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ni sprememb.