vestnik

Nov poraz desnice, ki tarna zaradi nepoštene kampanje

Ž.K., 27. 11. 2022
STA
Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Slovenija

V taboru 3xZA se veselijo, na desnici jamrajo nad nepošteno referendumsko kampanjo.

Po tem, ko je nekaj minut čez osmo Državna volilna komisija (DVK) objavila prve rezultate, ki kažejo na nov poraz desnice, so se pričeli vrstiti prvi odzivi. Koalicijske stranke so rezultate glasovanja pričakale skupaj. Predsednica Državnega zbora in podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je dejala: "Sem zelo vesela, da so se državljanke odzvali klicu »gremo zopet na volitve«. Vesela sem, da so večinsko odločili za. Vesela sem, da živim v državi, kjer so se ljudje odločili za demokracijo, za svobodo za našo prihodnost.  In da so potrdili tisto, kar so izbrali 24. aprila. Vesela sem za vse ljudi, ki jih ti referendumi posredno ali neposredno zadevajo. Ker verjamem , da bodo sedaj lahko delali sproščeno, svobodno in neodvisno."

Matevž Tomšič, predsednik Združenja novinarjev in publicistov, ki je v kampanji nastopal kot nasprotnik vladnih zakonov je dejal, da bodo spoštovali voljo ljudstva in ne bodo sprejemali dodatnih ukrepov, ki bi ovirali dokončno uveljavitev zakonov.

nika kovač, 8. marec1
Bobo
Nika Kovač je zadovoljna z rezultati.

V Inštitutu 8. marec so zapisali: "Velika volilna udeležba nas je presenetila in razveselila. Pokazala je, da v Sloveniji živimo solidarni, strpni ljudje. Raznoliki. Volimo različne stranke, opravljamo različne poklice. Skupna pa nam je želja po javnem dobrem, mehanizimih solidarnosti." Nika Kovač je izjavila, da so šli v  tej kampanji čez napade, laži in podtikanja, ampak da so z vsem opravili z nasmehom. Sedaj naj bi si privoščili zaslužen dopust.

V studiu TV Slovenija je v poreferendumski oddajo eden od nasprotnikov vladnih zakonov publicist Boštjan M. Turk izjavil, da so rezultati znani in da jih morajo priznati, ob tem pa opozoril, da ni dobro, da ima ena opcija v državi tako absolutno oblast.

Tanja Fajon je za TV Slovenija povedala: "Vesela sem rezultata. Mislim, da je sporočilo ljudi danes, da koalicija, torej vlada pod vodstvom Roberta Goloba uživa močno zaupanja. Vsi zakoni so prestali preizkušnjo. Sedaj bomo lahko delali naprej še bolj samozavestno. Počitka ne bo. Že jutri gremo po poti preoblikovanja vlade," in dodala: "Čas je, da opozicija sprejme, to kar ji ljudje sporočajo: ni čas za interpelacije, ni čas za blokade zakonov in nepotrebne referendume. S tem nam samo jemljejo energijo in ne dajejo zaupanja ljudem. Čas je, da začnemo delati. Zelo jasno je dana zaupnica naši vladi."

Janez Janša se je kot običajno oglasil preko tviterja in ostal optimističen: "Vsem, ki na podlagi referenduma o zakonu o vladi delajo politično - strankarske preračune: Rezultat preko 40% za predlog @strankaSDS je s tega vidika čisto OK. Ni pa OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce, ki jih čakajo od večine podprti novi stroški."

grims
Zajem zaslona
Branko Grims je bil začudem nad ideološkimi razpravami.

Grims meni, da se ljudje niso zavedali

V imenu največje opozicijske stranke je odziv podal tudi poslanec Branko Grims, ki je povedal: "Ljudje so odločili, dvomim pa da so se v celoti zavedali, kakšna je vsebina njihovih odločitev. S potrditvijo zakonov vso izglasovali višje davke, višji RTV prispevek in ideološki monolit na javni RTV In odpovedali so se svojim pravicam iz trajnostne oskrbe za vsaj leto dni, lahko pa celo za vedno. Zakaj je to tako? Veliko je bilo medijske manipulacije, veliko je bilo zavajanja. Veliko je bilo trditev v napačni smeri, o čem ljudje v resnici odločajo. Ne bo treba čakati dolgo, ko bodo davki višji za požrešno vlado, bodo višji rtv prispevek in na koncu bodo ljudje ob pravice, tiste, ki že veljajo in tiste, ki bi začele veljati s prvim januarjem ko bi začel veljati Zakon o dolgotrajni oskrbi." Ob tem se je čudil nad stanjem v Sloveniji in se spraševal kako je možno, da se je kampanja namesto z vsebino referendumov, ukvarjala z ideološkimi vprašanji.

Z rezultati referenduma o RTV so zadovoljni tudi v društvu novinarjev Slovenije.

Aleš Primc je na tviterju objavil zapis: "Glave pokonci! Gremo naprej! Zmage in porazi so sestavni del življenja. Važno, da zaradi zmag ne izgubimo stika z realnostjo in da se po porazih dvignemo, iz njih učimo in postajamo boljši. Današnjim zmagovalcem ne čestitam, ker niso zmagali na pošten način."