vestnik

Slovenski "pacient nič" potoval v skupini, spregovoril eden članov odprave v Maroko

S.R./STA, 5. 3. 2020
Bobo
Fotografija je simbolična.
Slovenija

Zadnje dneve motorističnega potovanja je zaradi poškodbe preležal v sobi.

Ljubljančan, ki je obolel za boleznijo covid-19, ki jo sproža novi koronavirus, se je 29. 2. vrnil z desetdnevnega motorističnega potovanja po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in tri iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja. 

Kot je dodal sogovornik, ostali člani skupine z okuženim Ljubljančanom sicer niso bili veliko v stiku, saj je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi. Oboleli se je v Maroku namreč poškodoval. Zaradi poškodbe se je v soboto zvečer tudi oglasil na ljubljanski urgenci. V sredo pa se je zaradi slabega počutja, ki ga je sicer pripisoval poškodbi, odpravil k osebni zdravnici, je danes pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat

Prav tako soudeleženec potovanja, ki ne želi biti imenovan, z okuženim ni delil prevoza z beneškega letališča v Ljubljano. Sogovornik se je skupaj še z dvema udeležencema potovanja v sredo zvečer testiral na infekcijski kliniki, vsi trije brisi so bili negativni. V stiku pa je tudi s hrvaškimi udeleženci potovanja, vsi trije poročajo, da se počutijo dobro. 

STA je bila v stiku tudi s predstavnikom agencije, ki je organizirala to motoristično potovanje po Maroku. Potrdil je, da so jih kontaktirali z infekcijske klinike UKC Ljubljana, naj jim posredujejo podatke o potnikih.