vestnik

(100 let prve tekme Mure) Kljub porazu izbrali najlepše dekle večera

Simon Horvat, 3. 7. 2021
Aleš Cipot
Prva znana organizirana tekma v Murski Soboti je bila 3. julija 1921. Na sejmišču sta se pomerila Mura in D.S.C – Dolnjelendavski Sport Club. Danes je to prostor za nekdanjo gostilno Habot oziroma območje Veterinarie.
Šport

Danes mineva 100 let od prve organizirane nogometne tekme v Murski Soboti. Prvi tekmeci Mure so bili Lendavčani.

Nogomet ima v pokrajini ob Muri dolgo in bogato zgodovino. Njegovi začetki v Murski Soboti segajo v čas prve svetovne vojne, pobudniki pa so bili prekmurski študenti, ki so se šolali na Madžarskem. Med počitnicami so na domačih travnikih in cestah »nabijali« žogo. Po izjavi enega prvih nogometašev Kolomana Janže iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto leta 1918 prinesel Laci Kardoš. To je bila tako imenovana »rombler« angleška žoga, ki pa ni bila nova.

Po vojni se je zanimanje za to igro še okrepilo in soboška mladina se je v vse večjem številu začela zbirati na sejmišču. Danes je to prostor za nekdanjo gostilno Habot oziroma območje ob Veterinarii v Markišavski ulici. Mladina je na tem prostoru postavila lesene gole in začela nabijati žogo, sebe pa imenovala Mura. Čeprav klub takrat še ni bil ustanovljen, je ime Mura postalo sinonim za soboški nogomet. Do prve organizirane tekme pa je bilo treba počakati do leta 1921.

PrvaTekma03_07_1921
NK Mura skozi čas
Na fotografiji je kratko poročilo s prve organizirane tekme v Murski Soboti. Objavljeno je bilo v časopisu Prekmurski glasnik, 10. julija 1921. Pri rezultatu je napaka, saj so tekmo dobili Lendavčani.

Usodna sta bila hitra avtogola

Prva znana organizirana tekma v Murski Soboti je bila 3. julija 1921. Na sejmišču sta se pomerila Mura in D.S.C – Dolnjelendavski Sport Club. To ni bila le prva tekma v Murski Soboti, temveč tudi prva tekma med Sobočani in Lendavčani, med katerimi se je v naslednjih stotih letih razvilo izjemno nogometno rivalstvo. Lendavski nogometaši so se v Mursko Soboto pripeljali s konjsko vprego. Zanimivo je, da je bil pozdrav soboških nogometašev hip, hip, hura, lendavskih pa ej-ha, ej-ha, ej-ha.

Tekmo, ki je bila odigrana v močnem dežju, so z 0 : 7 dobili Lendavčani. To niti ni bilo preveliko presenečenje, saj so Sobočani tekmo odigrali po le nekaj treningih, medtem ko so Lendavčani nastopili okrepljeni s številnimi igralci iz Madžarske, kjer je bil nogomet veliko bolj razvit kot v Sloveniji. Trener Mure je bil nekdanji odličen igralec zagrebškega Građanskega Gregorović. Prvih 25 minut je bila tekma izenačena, nato pa sta Emil Šimon in Koloman Janža dosegla avtogola, s čimer je Sobočanom padla morala, kar so gostje izkoristili in dosegli še pet zadetkov.

Za Muro so igrali: Laci Kardoš, Beci Junkunc, Jože Haužer, Koloman Gumilar, Koloman Janža, Koloman Györi, Emerik Šiftar, Aleksander Zupančič, Koloman Keresturi, Emil Šimon in Ludvik Norčič. Pred prvo znano organizirano tekmo Mura še ni bila ustanovljena, pisni viri pa omenjajo, da se je klub takrat imenoval Football klub Mura.

Po koncu tekme je bila v prostorih Dobraia in Kemenyja veselica, na njej je bila tudi tako imenovana tekma za lepoto oziroma izbor najlepšega dekleta večera. Mimogrede: hotel Dobrai poznamo kot današnjo Zvezdo, gostilna Kemeny pa je stala na območju današnje stavbe Pošte Slovenije na Trgu zmage.

mura, nk-mura, igrišče, veterinaria, živinski-trg, športni-trg, sejmišče
Aleš Cipot
Nekdanje igrišče NK Mure

Vesela vest jih je dosegla dve uri po tekmi

Dober mesec dni pozneje, v nedeljo, 7. avgusta 1921, ob 17.30 je bila odigrana nova prijateljska tekma med D.S.C in Muro. Povratna tekma je bila v Lendavi na travniku nasproti dežnikarne, dobila jo je Mura z 0 : 1. Sobočani so se na tekmo odpravili okrepljeni s Spasićem, igralcem BSK Beograd, ki je takrat v Murski Soboti služil vojaški rok. BSK Beograd je veljal za enega najuspešnejših srbskih in tudi jugoslovanskih klubov med obema vojnama.

V prvih desetih minutah so domačini močno napadali, vendar se je Mura uspešno branila. Potem se je tehtnica počasi prevešala na soboško stran, vendar je ob koncu prvega polčasa ostalo 0 : 0. V drugem delu je Mura povsem zasenčila domačine in v 62. minuti prišla do vodstva, zadel pa je prav Spasić.

Za Muro so med drugim igrali: Kleinrath (vratar), Koloman Györi (obramba), Koloman Keresturi (obramba), Jože Haužer (obramba), Spasić (sredina), Koloman Janža, Laci Kardoš, Emil Šimon (krilo), Ludvik Norčič in Vaš (krilo). Trener je bil Gregorović.

Igralci Mure so se na pot v Lendavo odpravili zjutraj ob petih s konjsko vprego. Zbirali so se pri kavarni Kemeny, kjer so po tekmi simpatizerji in navijači Mure čakali novice iz Lendave. Zaradi pokvarjenih telefonskih povezav je prvo sporočilo v Mursko Soboto šele okoli dvaindvajsete ure prinesel Beci Junkunc, ki je dejal: »Zmagali smo.«

V ponedeljkovem jutru sta bila tako glavna tema pogovorov v Murski Soboti šport in Mura.

Informacije na info@nkmura.si

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

Aleš Cipot
Nekdanje igrišče NK Mure
mura tekma 100-let