vestnik

(S TRIBUNE) 17. september je zgodovinski dan slovenskega športa

Tomo Köleš, 17. 9. 2020
Profimedia
Slovenski košarkarji so leta 2017 postali evropski prvaki.
Šport

Na današnji dan pred tremi leti se je zgodil največji uspeh slovenskega ekipnega športa. Je to simbolika pred večernim evropskim obračunom Mure z Aarhusom?

Prav gotovo lahko Mura črpa pozitivno energijo iz dosežka, ki se je zgodil v Istanbulu 17. septembra 2017. Slovenija je postala evropska prvakinja v košarki. To je edina zlata medalja slovenskega ekipnega športa v eni od najbolj priljubljenih svetovnih panog s prvenstev stare celine. In ni pomemben samo ta goli rezultat, ampak tudi dejstvo, na kakšen način je to dosegla. Zmagala je na vseh devetih obračunih, velesilo Španijo je v polfinalu potolkla z razliko kar dvajsetih točk, dramatičen in razburljiv dvoboj v četrtfinalu z Latvijo, v katerem so z ene in druge strani žugale tudi stisnjene pesti, pa je še danes označen za eno najboljših tekem vseh časov na evropskih prvenstvih. Slovenci na čelu z magičnim triom Dragić, Dončić, Randolph so zmagovali z nasmehom na ustnicah in uživanjem v igri.

Dragic in Dončič
Reuters
Luka Dončić in Goran Dragić na Eurobasketu 2017.

Takrat se je "poklopilo" vse, tudi zvezde na nebu so bile naklonjene, ljudje v domovini so bili enotno prilepljeni na zaslone in zaradi vraževernosti, da ne pokvarijo zmagovitega niza fantov, počeli vsak dan iste stvari, na finale v Carigrad pa je na hitro odšlo kar sedem tisoč Slovencev! Na sprejemu zlatih junakov ekipnega športa v domovini jih je bilo dvajset tisoč. Tega ni bilo nikoli prej in se ne bo več ponovilo v naslednjih stotih letih. In zato bi danes moral biti pravi dan slovenskega športa in dela prost dan. 

goran dragić
Reuters
Goran Dragić je bil najboljši posameznik EP 2017.

Zvečer ima Mura priložnost, da ta datum še enkrat vtisne za vselej z zlatimi črkami v slovensko zgodovino. Težko bo, ampak ko so črno-beli motivirani do konca, bojeviti in napadalni, je težko tudi vsakemu njenemu nasprotniku, ne glede na to, kakšen favorit je. 

17. september ostaja dan za velike dosežke.

Anthony randolph
Reuters
Anthony Randolph

s-tribune 17.-september