vestnik

Ali lahko Mura ugasne Philipsove bleščeče žarnice?

Vestnik.si, 22. 9. 2020
Arhiv PSV
Navijači PSV-ja na Nizozemskem veljajo kot eni najzvestejših, tekmo z Muro pa si bodo lahko ogledali na zaslonu na stadionu Philips.
Šport

Še en dan nas loči do evropske tekme Mura - PSV Eindhoven. Kljub velikemu renomeju nizozemskega kluba pa na njegovi uradni spletni strani o Muri ne govorijo prav nič podcenjevalno.

"Slovenska ekipa morda ni znano ime za navijače PSV-ja, vendar pa nikakor ne gre za novinko v ligi Evropa. V sezoni 2012/2013 se je v zadnjem kvalifikacijskem srečanju pomerila celo z Laziem iz Rima," so za uvod zapisali na spletni strani nizozemskega velikana. In nato podali še precej natančen opis: "NŠ Mura bo že sedmič skušala priti do skupinske faze lige Evropa. Slovencem to v prejšnjih šestih poskusih ni uspelo. Kot že rečeno, so bili enkrat že blizu, vendar prave možnosti proti rimskemu Laziu vendarle niso imeli.

Roger Schmidt Bayer Leverkusen
Arhiv Bayer Leverkusen
Aktualni trener PSV-ja je Nemec Roger Schmidt, nekdanji trener Bayerja iz Leverkusna in Red Bulla iz Salzburga v obdobju, ko je bil tam tudi Kevin Kampl.

NK Mura je bil zaradi finančnih težav razpuščen po sezoni 2012/2013, na novo ustanovljen klub pa se je po sezoni 2013/2014 registriral pod imenom NŠ Mura. Elitno ligo slovenskega nogometa je dosegel leta 2018. Ta novi klub je v minuli sezoni osvojil svojo prvo trofejo, ko je premagal Nafto 1903 v finalu slovenskega pokala. Mura si je zagotovila nastop v prvem krogu kvalifikacij lige Evropa in brez težav izločila Nomme Kalju, nato pa dosegla zanesljivo zmago s 3 : 0 proti AGF Aarhusu. Sedaj je na PSV-ju, da zaustavi napredovanje Slovencev."

psv
Profimedia
PSV pomeni Philips' Sport Vereniging (Philipsovo športno društvo).

PSV je v bistvu kratica uradnega imena Philips' Sport Vereniging, vzdevki nogometašev PSV-ja pa so "kmetje", "žarnice" in "rdeče-beli". Nazadnje so v 2. krogu nizozemskega prvenstva doma ugnali Emmen z 2 : 1 in so s 6 točkami na drugem mestu. Vendar v dvoboju z Emmnom niso ravno navdušili. Ob izidu 1 : 0 za PSV (strelec Mabueke) si je domači vratar Mvogo zabil avtogol, kakršnega redko vidimo tudi na slovenskih igriščih, zmago pa so si "žarnice" zagotovile šele v 94. minuti, ko je ob pomoči gostujočega branilca z glavo zadel Maxi Romero. Aktualni trener PSV-ja je Nemec Roger Schmidt, ki je Slovencem najbolj znan kot nekdanji trener Red Bulla iz Salzburga in Bayerja iz Leverkusna. Schmidt po tekmi ni bil ravno zadovoljen s predstavo svoje ekipe, pohvalil je le neuklonljivi pristop do zadnjih sekund. Navijači PSV-ja si bodo v Eindhovnu obračun z Muro lahko ogledali na velikem zaslonu na stadionu Philips. 
mura psv napoved