vestnik

Amadej Maroša: Obiral konopljo, zdaj polni mreže

Andrej Bedek, 3. 4. 2019
Nataša Juhnov
Maroševi imajo doma veliko ekološko kmetijo. 
Šport

Po propadu stare Mure poleti 2013 je krmaril med nogometom in ekološkim kmetovanjem. S štirimi zadetki in dvema podajama v drugem delu prvenstva trenutno očitno najbolj vroč Muraš.  

Prebudil se je tudi v prvenstvu. Jeseni je grel rezervno klop, prva izbira črno-belih iz Fazanerije v napadu je bil Rok Sirk. Desetkrat je v prvenstvu premagal nasprotnikovega čuvaja mreža. Amadej Maroša pa je dobival le drobtinice. Dokler Mura 23. februarja ni gostovala v štajerski prestolnici, v katero so vrača nocoj ob 20. uri. V prvem spomladanskem krogu je v 52. minuti svoje moštvo povedel v vodstvo. Zadetek je bil dovolj za remi. Črno-bela strast je takrat zasenčila tudi sodniške napake. »Obrestuje se. Trdo smo delali v zimskem premoru, sam sem delal zelo trdo, moralo se je vrniti. Ko prihajaš kot rezerva v igro, je tudi psihološki pritisk večji, zdaj je, ko si od začetka na igrišču, seveda lažje igrati,« je odkrit Maroša.



S štirimi zadetki in dvema podajama v drugem delu prvenstva si je izboril standardno mesto v začetni enajsterici. V 180 minutah proti Krškemu in Aluminiju je zabil trikrat in dvakrat podal. Je na vrsti peti zadetek v pokalu? Jeseni je namreč mreže tresel le v pokalu. »Seveda gremo v Maribor po pozitiven rezultat. Če bomo dali vse od sebe, ta ne bi smel izostati. Ne zanima nas, kaj se dogaja v Mariboru ta hip, šteje le, da se moramo predstaviti v najboljši luči,« razmišlja 25-letnik iz Melinec pri Beltincih. Po klavrnem propadu stare Mure julija 2013 je vmes oblekel tudi rumeno-moder dres Beltinčanov, gorečih nasprotnikov, se vrnil v Mursko Soboto in lani poleti pogodbo s klubom iz Kopališke 45 podaljšal do 30. maja 2021. V drugi ligi je v sezoni 2017/18 v 30 krogih dosegel 17 zadetkov. »Popolnoma smo osredotočeni na tekme, ki prihajajo,« je jasen 177 centimetrov visok napadalec, ki je z glavo v nedeljo prefinjeno zadel proti Krčanom in še podal Ninu Kouterju za zadetek. Izbran je bil v moštvo 24. kroga.


Ta mesec je na programu trojček prekmursko-štajerske klasike. Dvakrat v Fazaneriji 24. in 28. aprila, danes torej že v Ljudskem vrtu. Vmes pride v prekmursko prestolnico 11. aprila tudi Olimpija. Bo še prej spet sledila črno-bela invazija v Maribor, kot s(m)o ji bila priča februarja? Danes do 18. ure si bo še mogoče v baru na Fazaneriji zagotoviti vstopnico za spopad pod Kalvarijo. Tudi tokrat bo tribuna Murašev severna tribuna. 450 vstopnic, skupaj z organizirano navijaško skupino Black Gringose, je bilo prodanih včeraj. »Navijači so vrhunski. Po pripadnosti in ljubezni do kluba so najboljši v Sloveniji. Verjamem, da nas bodo glasno podprli, res so srčni,« je prepričan Amadej. Kar je v skladu s himno, ki pravi, da ob Muri srca polna so.


Strelčevo srce bije tudi za domačo ekološko kmetijo. Ko bi bilo treba junija 2013 presedlati v člansko kategorijo, se je tedanja Mura sesula, danes očitno prvi Murin napadalec pa je krmaril med nogometom in ekološkim kmetovanjem. Ob šoli in treningu je bil zelo tesno povezan s kmetijo, ki jo je razvojno zastavil oče Aleš. Kmetija je rasla, zato se je vmes odločil, da si bo dohodek za preživetje med amaterskim igranjem nogometa služil na kmetiji, na kateri med drugim pridelujejo industrijsko konopljo. Potem, ko je prišla nova priložnost za igranje nogometa na najvišji ravni, se temu ni bil pripravljen odpovedati. »Doma ne pomagam več. Ob številnih obveznostih zaradi nogometa kaj drugega preprosto ni mogoče, tako je že od druge lige dalje,« prizna Amadej Maroša. Še vedno pa so družinsko močno povezani in zdaj glavno breme pri delu na skoraj 40 hektarski kmetiji nosita oče in brat Ambrož.

mura Amadej Maroša pokal maribor navijači