vestnik

(FOTO) Šimundža in Kozar pred odhodom v Estonijo: Želimo napredovati

Vestnik.si, 25. 8. 2020
Aleš Cipot
Medijski termin Mure
Šport

V medijskem terminu NŠ Mura na stadionu Fazanerija sta svoja pričakovanja pred evropsko preizkušnjo črno-belih z estonskim klubom Nömme Kalju razkrila trener Ante Šimundža in standardni kapetan Alen Kozar.

Je vaša poškodba sanirana?

Alen Kozar: "Iskreno se zahvaljujem trenerju, da mi je dal pet minut na tekmi s Celjem, tako da sem lahko malce začutil tekmovalni utrip. Lahko bi rekli, da je moja poškodba sanirana."

Kaj dosti časa ni bilo za slavje po dvoboju s Celjem. V sredo zjutraj že odhajate v Estonijo. S kakšnimi pričakovanji?

Alen Kozar: "Res je, ritem se bo sedaj stopnjeval, tekme si bodo sledile ena za drugo. Ampak na to smo že navajeni iz prejšnjih sezon. Vendar je prva na vrsti evropska preizkušnja. Vemo, kaj želimo narediti v Evropi, in vemo, za kakšnega nasprotnika gre. Upam, da pridemo s pozitivnim izidom iz Estonije." 

Nömme Kalju je uspešen v aktualnem državnem prvenstvu estonske prve lige. Je trenutno na drugem mestu, v nedeljo je na gostovanju slavil z 1 : 0. Ste se dokopali do kakšnih pomembnih podatkov o estonskem klubu?

Alen Kozar: "Pogledali smo si nekaj njihovih izidov in statistiko. Vemo, kakšen nogomet se igra v Estoniji, in vemo, kakšnega igrajo oni. Vendar se mi posvečamo predvsem sebi. Skušali jim bomo vsiliti svojo igro in naš način dela, tako da se ne oziramo toliko na njih."

trening, medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Kapetan Mure, Alen Kozar

Lahko bi celo rekli, da je Mura v tem dvoboju rahli favorit, ampak to bo treba dokazati tudi na igrišču.

Alen Kozar: "Res lahko rečemo, da smo rahli favorit, vendar se zdaj igra samo ena tekma, kar je nekaj novega. Marsikaj se lahko zgodi, a mi bomo skušali odigrati podobno tekmo kot v Celju in zmagati."

Na tekmi ne bo ne domačih ne vaših navijačev.

Alen Kozar: "Tako pač je, ampak na to smo zdaj že navajeni. Mislim, da bomo imeli za sabo naše navijače, oziroma da bodo z nami tudi na daljavo, mi pa se moramo pripraviti na okoliščine, kakršne pač so."

Bi si upali napovedati končni izid?

Alen Kozar: "Izid bi težko napovedal, vendar obljubljam, da bomo šli na zmago in se borili do konca."

trening, medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Medijski termin Mure

Je v igri Estoncev kaj takega, na kar bi bilo treba paziti?

Alen Kozar: "Imajo visoke igralce, zato veliko igrajo na prekinitve. Tak način njihove igre bomo skušali zmanjšati na najmanjšo možno mero. Vemo, da ima v vsaki tekmi vsaka ekipa svoje priložnosti. Morali bomo pač izkoristiti svoje."

Je pa to vsekakor lažji nasprotnik kot pa je bil lani izraelski Maccabi iz Haife.

Alen Kozar: "Res je, lani smo dobili težkega nasprotnika. Ne glede na to, da smo pokazali dobro igro, je na koncu vendarle prevladala kakovost Maccabija. Zdaj smo bogatejši za te evropske izkušnje in to bomo skušali unovčiti."

trening, medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Ante Šimundža

Po celjskem uspehu vas čaka sedaj malce drugačno gostovanje.

Ante Šimundža: "Zelo sem bil zadovoljen s prikazano tekmovalnostjo v Celju in osvojenimi tremi točkami. Gostovanje v Talinu je zahteven projekt. Nanj se pripravljamo maksimalno in skušali bomo biti čim bolj tekmovalni."

Kako dobro poznate ekipo Nömme Kalju?

Ante Šimundža: "Poznam jo. Po tekmi v Celju smo začeli analizirati nasprotnika. To moštvo je že nekaj časa skupaj. Ima visoke in čvrste igralce in temu prilagaja tudi svoj način igre. Veliko igra na prekinitve, ima pa tudi svoje slabosti, ki jih bomo mi s svojim načinom in prilagoditvijo skušali izkoristiti."

Žal tako kot lani tudi tokrat zdravstveni bilten Mure ni ravno prazen.

Ante Šimundža: "Res je. Igralci, ki so bili do zdaj poškodovani, so še vedno na tem seznamu. Večina njih bo tam ostala najverjetneje do novembra, imamo pa še manjšo težavo z Maticem Maruškom. V naslednjih dveh, treh dneh bomo videli, kako bo z njim, in se nato odločili za nadaljnji korak."

Kakšne so vaše osebne želje pred obračunom v Estoniji?

Ante Šimundža: "V vsakem primeru želimo napredovati. Ni pa vse odvisno od nas, ampak tudi od nasprotnika. Nismo mi klub, ki bi se pred tem dvobojem postavil prepotentno, ampak se bomo postavili delovno, ponižno in tekmovalno. Storili pa bomo vse, kar je v naših močeh, da bi to tekmo zmagali in prišli v naslednji krog. Strinjam se, da smo v primerjavi z lanskim letom dobili bolj primernega in manj zahtevnega nasprotnika, kot je bil Maccabi, vendar je pa dejstvo, da če bomo razmišljali samo o tem, ne bomo naredili ničesar. Morali bomo biti disciplinirani, tekmovalni in zelo ambiciozni, da bi prišli do želenega cilja."

Velika spodbuda vašim igralcem je lahko tudi poziv Nina Koutra v člansko reprezentanco.

Ante Šimundža: "Pa tudi Jan Gorenc in Tomi Horvat sta v mladi reprezentanci. In imamo še veliko kandidatov za mlajše reprezentančne selekcije. To samo kaže na uspešen način dela, ki ga imamo v klubu, in ki je zato lahko prava motivacija za druge mlade igralce." 

Po medijskem terminu so "Muraši" opravili tudi trening, ki sta se mu priključila tudi nova (stara) obraza Jure Travner in Luka Marič. Predvsem prihoda Travnerja se je najbolj razveselila največja navijačica Mure Trejza. Nova igralca sicer nimata še pravice nastopa v Talinu, saj registracijski postopek še ni končan. Mura se bo v Estonijo odpravila v sredo zjutraj s čarterskim poletom Maribor - Talin. Srečanje z ekipo Nömme Kalju bo v četrtek ob 16.30 s televizijskim prenosom na kanalu Sportklub 1. 

trening, medijski-termin, mura, nš-mura
Aleš Cipot
Pogovor starih prijateljev, Trejze in Jureta Travnerja

medijski-termin nš-mura ante-šimundža alen-kozar estonija nomme-kalju