vestnik

Do stoletnice kluba zbrati čim več

Tomo Köleš, 23. 5. 2021
Aleš Cipot
NK Mura skozi čas.
Šport

Simon Horvat in Aleš Cipot bosta vesela vsake informacije, ki je kakor koli povezana z največjo pomursko nogometno ljubeznijo.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas.Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. Stran NK Mura skozi čas je že obstajala na facebooku, lani pa sta jo Cipot in Horvat zasnovala kot pravo spletno stran. Idejo sta začela razvijati že pred sedmimi leti in pol, poudarjata pa, da se stran nenehno dopolnjuje, tudi s pomočjo ljubiteljev, navijačev, zbiralcev in drugih, ki prispevajo podatke. Spletno mesto govori o zgodovini Mure in nogometa v Murski Soboti od prve svetovne vojne do danes. »Sprva smo objavljali predvsem poročila s tekem in nekaterih dogodkov od prvega prvenstva v samostojni Sloveniji naprej. Razpolagamo z ogromno podatki o dogajanju v klubu in o tekmah Mure, pri čemer imamo dokaj popoln arhiv dogajanja in tekem od leta 1960. Za obdobje pred tem pa je še precej neznank. Leta 2020 sta se projektu priključila Marjan Špilak in Uroš Bergles, ki pomagata raziskovati in objavljati podatke. Vse informacije v zvezi z Muro, ki jih imamo in jih bomo pridobili, objavljamo na tej spletni strani. Precej je izrezkov iz časopisov, slik, kar nekaj je tudi lastnih člankov in intervjujev,« pojasnjujeta Cipot in Horvat. Uradna spletna stran Nogometne šole (NŠ) Mura je na naslovu nsmura.si, njuna spletna stran pa na nkmura.si. 

DSC_4440
Beno Štornik
Simon Horvat in Aleš Cipot, avtorja spletne strani o zgodovini Mure. FOTO BENO ŠTORNIK

»Vseskozi je bila dilema, kdaj objaviti spletno stran in do kakšnega nivoja jo napolniti s podatki. Glede na to, da je raziskovanje zgodovine in zbiranje dokumentov ter fotografskega gradiva in videomateriala 'nikoli končana zgodba', je bilo mejnik zelo težko določiti. Priznava, raziskovanja je in bo ogromno, za začetek nam je bila v veliko pomoč knjiga najboljšega strelca Mure in novinarja Ferija Maučca Sedem desetletij NK Mura, ki je izšla leta 1994. Precej podatkov smo dobili in jih še nameravamo dobiti od nekdanjih igralcev in funkcionarjev kluba, z raziskovanjem časopisov, ustnih virov in podobnega,« pravita o skupnem delu Simon in Aleš. Pri nastajanju spletne strani, raziskovanju in podatkih jima pomagajo še Ludvik Zelko, Tim Dobovšek in Klara Durič. Jasno je, da Cipot in Horvat navijata za Muro, odkar pomnita zase. Klub je imel v preteklosti kar nekaj spletnih strani, objavljenih je bilo ogromno člankov in na forumih se je kresalo nešteto mnenj. A z vsako prenovo spletnih strani so se podatki izgubili, uporabniki jih niso več videli in zapisi so odšli na smetišče zgodovine. Želja po informacijah in predstavitvi podatkov pa je ostala. »Tako se je leta 2013 rodila ideja, da bi izdelala spletno stran, ki ne bi nikoli ugasnila in kjer bi uporabniki vedno in takoj videli, kako je nastajala Mura, kaj se je v njej dogajalo, kateri igralci so zanjo igrali in katero pot je ubrala, da je prišla do stopnje razvoja, kot jo poznamo danes.« Zanimivo je, da zgodovina kluba sega v obdobje še pred letom 1924, ko je bila uradna ustanovitev. Že v letu 1921 se je namreč s prvimi tekmami Mure začelo organizirano nogometno življenje v Murski Soboti.

V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Simon Horvat in Aleš Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da jima te informacije posredujete in z veseljem jih bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bodo predstavljene tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.
¨nogometna-šola-mura nk-mura-skozi-čas aleš-cipot simon-horvat nogomet