vestnik

4. Festival juda za vse v Murski Soboti

Vestnik.si, 10. 12. 2021
Aleš Cipot
Trening inkluzivnih judoistov
Šport

V soboto bo v Murski Soboti potekal 4. festival juda za vse Jože Škraba, kjer bo na sporedu 1. slovenska judo liga, odprto državno prvenstvo inkluzivnega juda in odprto državno prvenstvo veteranov. Na otvoritveni slovesnosti bo slavnostni govorec predsednik RS Borut Pahor.

Vabljeni jutri od 9.30 naprej, da se pridružite ob tatamijih v športni dvorani osnovne šole I Murska Sobota (Ulica Štefana Kovača 32, 9000 Murska Sobota). Razpored festivala:

8.30 – 9.30 Tehtanje in žreb veterani, inkluzivni judoisti, razvrščanje inkluzivni judoisti
9.30 – 12.30 Tekmovanje veterani in inkluzivni judoisti
11.45 – 12.45 Tehtanje ekipe DP
12.45  Postavitev vseh treh skupin judoistov v dvorani
13.00  Slovesnost - udeležba in slavnostni nagovor predsednika RS Boruta Pahorja
14.00 Pričetek ekipnega DP
Podelitve medalj veterani in inkluzivni judoisti
19.00 Zaključek prireditve

Za vstop v dvorano je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

inkluzivni-judo, judo, judo-klub-murska-sobota, trening
Aleš Cipot
Trening inkluzivnih judoistov

"Slovenski judo klubi že 25 let poleg vadbe večinske vključene populacije vseh starostnih in socialnih kategorij in vrhunskih tekmovalnih rezultatov skrbijo za otroke s motnjami avtističnega spektra, za žrtve raznoraznih zlorab, ki jih s pomočjo juda ponovno vračajo v življenje, v naših klubih vadijo osebe s cerebralno paralizo, osebe z Downovim sindromom, intelektualno in telesno ovirani, razvili pa smo tudi program vadbe za osebe s težavami v duševnem zdravju, kar je zagotovo evropski unikum. Kmalu bo v slovenskih klubih ali v dnevnih centrih za starostnike po Sloveniji organizirana tudi rekreativna vadba juda za njih.
 

inkluzivni-judo, judo, judo-klub-murska-sobota, trening
Aleš Cipot
Trening inkluzivnih judoistov


Mreža slovenskih judo klubov na celotnem teritoriju Slovenije deluje kot izjemno pomemben socialno-izobraževalni, vzgojno-humanitarni in športni sistem, ki z vsakodnevno organizirano vadbo juda slovenski družbi prispeva poleg vrhunskih tekmovalnih odličij nemerljivo socialno korist.
 

inkluzivni-judo, judo, judo-klub-murska-sobota, trening
Aleš Cipot
Zdenko Kovač, mojster juda II. DAN


V Judo zvezi Slovenije judo klubi organizirajo vadbo juda v javnih športnih objektih pa tudi v specializiranih institucijah, ki so namenjene ranljivim skupinam. Vsi ljudje, ki jih vključimo v vadbo juda, so polnopravni člani skupnosti/kluba/JZS z enakimi pravicami in dolžnostmi. Dosledno se izogibamo vsakemu nepotrebnemu označevanju vadečih in vsaki diskriminaciji ljudi!
 

inkluzivni-judo, judo, judo-klub-murska-sobota, trening
Aleš Cipot
Sašo Kovač

Obstaja samo ena (mehka) pot, ki daje tak rezultat in tako gradi našo organizacijo in skupnost. To je pot spoštovanja, vključevanja in usklajenega skupnega delovanja. To je pot/način osebnega za korist sočloveka in skupnosti.
 

inkluzivni-judo, judo, judo-klub-murska-sobota, trening
Aleš Cipot
Trening inkluzivnih judoistov


Judo zveza Slovenije je vodilna slovenska inkluzivna nacionalna športna organizacija, prireditev v Murski Soboti pa je osrednji nacionalni inkluzivni športni dogodek.
S 4. izvedbo Festivala juda Jože Škraba v Murski Soboti organizatorji zasledujemo več ciljev  katerih učinki-sporočila naj trajnostno pozitivno (vključujoče  in povezovalno) delujejo v JZS in njenih klubih, v domačem in tujem okolju, povsod dvigajo ugled slovenskega juda in ga široko mrežijo v skupnostih.
Judo zveza Slovenije z regijsko organizacijo Festivala juda za vse Jože Škraba, pospešuje in promovira vključevanje vseh skupin prebivalstva v vadbo juda," sporočajo organizatorji. 

sašo-kovač, inkluzivni-judo, mojster
Arhiv JK Murska Sobota
Sašo Kovač je postal prvi inkluzivni mojster juda v Sloveniji.

inkluzivni-judo murska-sobota jože-škraba dvorana oš-i-murska-sobota