vestnik

Grabić pred današnjim srečanjem: "Z Mariborom enostavno, pametno in pragmatično"

Vestnik.si, 4. 3. 2023
Aleš Cipot
Dejan Grabić: "Pozitivno sem presenečen, kako hitro so igralci dojeli vse moje ideje."
Šport

Nov trener Mure že ima načrt, kako se spoprijeti z Mariborom na nedeljskem dvoboju 25. kroga v Fazaneriji, ki bo očitno spet spominjala na dobre stare čase.

Zdaj ste opravili že več treningov. Kakšni so vtisi o igralcih in kakšna je njihova pripravljenost?

"Z odzivom igralcev sem zadovoljen, smo pa bili vsi v šoku zaradi poškodbe Pucka. Pa ravno Klemen, in to že na prvem treningu. Ima poškodbo Ahilove tetive in bo z igrišč odsoten od šest do devet mesecev."

Kako je s Filippom Tripijem?

"Popolnoma v redu in je pripravljen za igro. Enako velja tudi za Žigo Kousa. Moram poudariti, da sem pozitivno presenečen, kako hitro so igralci dojeli moje ideje in stvari, ki sem jih pripravil za trening. Tehnično so zelo sposobni in motorični. Saj ne, da ne bi tega pričakoval, a zdaj sem dobil potrditev in še več kot to. Sicer ni bilo veliko časa, da bi naredili kakšne korenite spremembe. Že ta trening ni bil več intenziven, pa tudi sobotni ne bo, saj želim, da imajo igralci pravo dozo energije na tekmi."

So tudi med tistimi nogometaši, ki so bili na prejšnjih srečanjih med rezervami, takšni, ki bi si jih želeli uvrstiti v prvo enajsterico?

"Hm, moram priznati, da sploh nisem gledal, kdo je igral v prvi postavi na prejšnjih tekmah. Ampak prav vsi imajo ogromno potenciala."

Kako dvigniti samozavest Mirlinda Dakuja, ki v prvenstvu ni zadel že od začetka novembra?

"Ja, napadalci so posebna vrsta nogometašev. Ko jim dlje časa ne gre, največ krivde vedno pripišejo sebi in si naložijo precejšnje breme. Daku ima velik motiv. Z njim sem se pogovoril osebno in mu povedal, da bo igra tako usmerjena, da bo precej žog šlo na položaj osrednjega napadalca. Glede na to, da ga prej nisem še tako dobro poznal, me je res presenetil s svojim dispozicijami, s tem, kako se lahko znajde v osrčju napada, in kako lahko sam tudi iz zunanjega položaja ustvarja priložnosti za svoje soigralce. Od njega pričakujem, da bo prevzel vlogo enega od vodij ekipe in bo vsem dajal zgled. Sicer pa se z vsemi igralci želim pogovoriti ena na ena. Doslej sem to storil samo s tremi, ker čas hitro beži, ampak bodo vsi prišli na vrsto."

mirlind daku mura ac
Aleš Cipot
Po Grabićevih besedah bo Daku dobil dovolj žog, da bo lahko prišel v prave priložnosti.

Torej kako se postaviti po robu Mariboru?

"Imamo že načrt, kaj bomo počeli, ko imamo žogo, in kaj, ko je nimamo. Moramo igrati enostavno, pametno in pragmatično. Glavno je, da bomo vsi v isti zgodbi, in da bomo imeli dovolj razumevanja in energije. Preprečiti moramo večji dotok žoge do Žana Vipotnika in Josipa Iličića. Vipotnik bo nekaj žog seveda dobil, tega ne moreš preprečiti, ampak takšnih situacij mora biti čim manj. Enako velja za Iličića, ki je slovenski ligi prinesel večji sloves. Njemu ne bi odgovarjalo, če bi se na tekmi stalno teklo gor in dol, pa tudi naša ekipa v tem trenutku tako še ni sposobna igrati. Ta omejitev dotoka žog do Vipotnika in Iličića bo na dvoboju zelo pomembna."

Kako je s Klepačem, ki na zadnjih srečanjih Mure ni dobival več priložnosti?

"Vem, so mi povedali v strokovnem štabu. Mihael dobro trenira in bo prav gotovo v kadru za tekmo. Ima izjemne kakovosti, ki jih je potrebno aktivirati, da bo kar najbolje deloval znotraj ekipe, kar je moja odgovornost. Če nam uspe dobiti pravega Klepača, bo to velika dodana vrednost za moštvo."  

Ste se zdaj že sami dodobra naspali?

"Sem, pripravljen sem in spočit." (smeh)

So že kakšni mravljinci v želodcu? To je vaša prva tekma na novem delovnem mestu in že dodobra poln stadion ter razgreto navijaško vzdušje.

"To je fantastično. Vsi skupaj že komaj čakamo na začetek dvoboja." 

mura, maribor
Aleš Cipot
Po daljšem času lahko spet pričakujemo polne tribune stadiona Fazanerija.

novinarska-konferenca mura---maribor dejan-grabić