vestnik

Preverite, koliko je "Đjokovićev" v slovenskem nogometu

Rok Šavel, 2. 2. 2022
NŠ Mura
Igralci Mure so junija lani promovirali cepljenje skupaj z Zdravstvenim domom Murska Sobota.
Šport

Drama številke ena svetovnega tenisa, srbskega zvezdnika Novaka Djokovića, je v zadnjih tednih polnila naslovnice svetovnih medijev, avstralske oblasti pa so ga zaradi njegovega cepilnega statusa dokončno izgnale iz države in mu tako preprečile nastop na odprtem prvenstvu Avstralije. Ne glede na to, na katero stran se je kdo postavil v medijsko zelo odmevnem boju, cepljenje tako ali drugače vpliva na možnost izvajanja profesionalnega športa. Če nič drugega, morebitna okužba nemalokrat večji del moštva pahne v karanteno.

V Franciji in Italiji je cepljenost igralcev v kolektivnih športih celo pogoj za njihovo udejstvovanje. V italijanskem nogometnem prvenstvu Serie A in francoski prvi nogometni ligi je delež cepljenih nad 95 odstotki. Visoke deleže nogometašev, ki so že zavihali rokave, imajo tudi v preostalih ligah najboljše evropske peterice. V Španiji je delež polno cepljenih nogometašev nad 90-odstoten, prav tako se lahko s skoraj 100-odstotnim deležem cepljenih pohvalijo v nemški Bundesligi. Nekoliko slabšo statistiko imajo Angleži, zato se je vodstvo Premier lige nazadnje ob množici prestavitev tekem zaradi okužb znašlo pod plazom kritik tamkajšnjih medijev. Le 77 odstotkov igralcev je namreč prejelo dva odmerka cepiva proti covidu-19, 16 odstotkov pa niti enega.

precepljenost, cepljeni-nogometaši
Vestnik
Delež cepljenih nogometašev v odstotkih.

Vir: Podatki klubov

Mura z Aluminijem na vrhu
Prva slovenska nogometna liga se niti po precepljenosti ne more primerjati z najboljšimi, a se nekateri klubi vendarle lahko pohvalijo z visokimi odstotki. Sploh glede na povprečje v državi – polno cepljenih je le 57 odstotkov prebivalcev oziroma 60 odstotkov z vsaj enim odmerkom. Med klubi, ki izstopajo, je tudi Mura, glede na pridobljene odgovore je v tej kategoriji celo druga najboljša v državi. Od skupno 42 članov članske ekipe, ki poleg igralcev zajema tudi strokovni štab, jih je 33 polno cepljenih, dva sta delno, sedem pa jih še ni prejelo odmerka proti covidu. Od necepljenih jih je šest takšnih, ki so okužbo preboleli v zadnjih treh mesecih. Od 33 igralcev, ki nosijo črno-beli dres, jih je tako 28 prejelo vsaj en odmerek cepiva proti covidu.

mura, tottenham
Aleš Cipot
Precepljenost tabora Mure je blizu tisti, ki jo dosegajo najmočnejše nogometne lige, in občutno nad državnim povprečjem.

Aktualni državni prvaki so že pred časom tudi v promocijski akciji z Zdravstvenim domom Murska Sobota pozvali k cepljenju, pred začetkom priprav pa je nogometaše k cepljenju pozval predsednik kluba Robert Kuzmič. »V klubu so igralci pozvali k cepljenju, pred začetkom priprav pa se je vsak od njih, če je cepljen ali ne, prebolel ali ne, tudi samotestiral. Tako je tudi pred vsakim treningom na teh pripravah. Nogometaši na trening prihajajo že v opremi in se po treningu odpravijo domov, skupnega prhanja ni. Vse z razlogom, da se čim bolj prepreči širjenje okužbe,« so pojasnili v vodstvu soboškega prvoligaša. Za odstotno točko so jih prehiteli v Aluminiju iz Kidričevega, kjer je cepljenih 19 od skupno 22 igralcev, v desetčlanskem strokovno-tehničnem štabu pa zgolj ena oseba ni cepljena, pa še to zaradi zdravstvenih razlogov.

aluminij
Grega Wernig

V Nogometnem klubu Celje je cepljenih 19 igralcev, ki so prav zdaj sredi prejemanja poživitvenega odmerka. Pet igralcev je prebolevnikov, trije pa niso cepljeni in tudi še niso bili okuženi s koronavirusom. V strokovnem vodstvu jih je osem cepljenih, pet še ne, v upravi kluba in tehničnih službah pa so praktično vsi cepljeni tudi s poživitvenim odmerkom. V prvoligašu iz knežjega mesta so šli še korak dlje, saj so pred sezono igralcem pripravili predavanje na temo okužbe in uvedli algoritme ukrepov ob pojavu prvih sumljivih kliničnih znakov bolezni. »Igralci po preboleli okužbi opravijo ustrezen klinični pregled in diagnostične preiskave ter se postopno vključujejo v proces treninga. Spodbujamo jih, naj natančno spremljajo zdravje svojih bližnjih, in opozarjamo na tvegane stike,« pravijo v vodstvu celjskega prvoligaša in priznavajo, da trenutno veljavni ukrepi povzročajo velike težave pri izvedbi treningov in tekmovanj v primeru okužbe posameznih nogometašev. »Se pa z ustreznimi preventivnimi postopki in protokoli, ki so še posebej v nogometnem okolju jasni in učinkoviti, preprečijo večji izbruhi okužb,« so še dodali za naš časopis.

Pri Olimpiji kmalu disciplinske posledice
V Mariboru so ob seštevku nogometašev in članov strokovnega štaba dosegli dvotretjinski delež in lahko potrdijo, da imajo trenutno 68-odstotno precepljenost. Približno 12 odstotkov kadra je prebolevnikov, preostalih 20 odstotkov pa je necepljenih, razkrivajo v taboru Maribora in dodajajo, da so imeli vsi igralci, ki so covid že preboleli, lažji potek bolezni. Cepljenja v klubu sicer niso zahtevali ali z njim kakor koli pogojevali statusa, so ga pa priporočili. »Cepljenje smo promovirali, tako da je klubska zdravniška služba igralcem temeljito predstavila vse informacije v zvezi s cepivom in cepljenjem, ob tem pa smo organizirali cepljenje v klubu za vse igralce in zaposlene,« so pojasnili v klubu, ki se lahko pohvali s petnajstimi državnimi naslovi.

maribor dresi
NK Maribor

Nekoliko slabša precepljenost je v taboru Olimpije, ki jo je nedavno od Milana Mandarića prevzel nemški poslovnež Adam Delius. Precepljenost igralskega kadra je okrog 50-odstotna, strokovnega štaba, ki zajema šest oseb, pa skoraj 100-odstotna. Stališče kluba, ki ga je nedavno javno poudaril športni direktor Mladen Rudonja, je, da se vsem nogometašem priporoča cepljenje proti covidu, a je ob tem jasno, kot pravijo, da v cepljenje nikogar ne morejo prisiliti. »Hkrati je v pripravi nov disciplinski pravilnik kluba, ki bo zajemal tudi to, kakšne bodo posledice za nogometaša, ki zaradi necepljenosti, morebitne okužbe in odhoda v karanteno v tem času ne bo mogel igrati nogometa,« napovedujejo pri Olimpiji. Novembrski izbruh okužb v ljubljanskih vrstah je povzročil tudi prestavitev tekme z Muro, v klubu pa pravijo, da bodo kratkoročne posledice veljavnih ukrepov vplivale predvsem na zahtevnost ritma v drugem delu sezone.

V Sežani ugotavljajo, da cepljenje ni pretirano učinkovito
V Domžalah in Radomljah so cepljenje članom priporočili, a silili niso nikogar, v Kopru pa so organizirali celo informativni sestanek s predstavniki stroke. V vseh navedenih klubih sicer poudarjajo, da gre pri cepljenju za svobodno odločitev vsakega posameznika. V domžalskem prvoligašu menijo, da je razlog za obstoječe stanje enak kot za stanje precepljenosti v državi – nezaupanje do cepiva proti covidu. V sežanskem Taboru cepljenja proti covidu niso niti promovirali, a se je po besedah kluba vseeno razmeroma velik delež članov odločil za cepljenje. Predvsem z vidika svobode gibanja, ocenjujejo v klubu. »Ob tem ugotavljamo, da cepljenje ni pretirano učinkovito pri preprečevanju okužbe, saj v zadnjem času opažamo celo porast okužb med cepljenimi v primerjavi z necepljenimi člani kluba. Sam se bojim, da bodo negativne družbeno-socialne in ekonomske posledice epidemije krepko presegle negativne zdravstvene posledice virusa, pri čemer v primerjavi s številnimi drugimi državami Slovenci za zdaj vsaj nismo občutili tistih najhujših ukrepov in upam, da jih tudi nikoli ne bomo,« je za Vestnik povedal svoje videnje direktor Tabora iz Sežane Davor Škerjanc, ki je še dodal, da se bodo tudi v nogometu morali naučiti živeti z virusom, natančnih podatkov o deležu cepljenih v klubu pa zaradi spoštovanja zasebnosti ni dal. Povprečje v prvi slovenski nogometni ligi, če izvzamemo Kraševce, je torej okoli 65 odstotkov cepljenih nogometašev. 

NZS: Dodatnih pogojev za športnike ne načrtujemo
Sindikat poklicnih igralcev nogometa v Sloveniji je že oktobra pozval vse svoje člane, nogometaše in trenerje, naj ravnajo odgovorno in se čim prej cepijo proti covidu-19, ob tem pa poudaril vlogo Nogometne zveze Slovenije. V krovni nogometni organizaciji so za Vestnik dejali, da niso pristojni za sprejemanje odločitev v povezavi z epidemijo, zato se pri teh vprašanjih vedno naslanjajo na odloke in navodila stroke. »V preteklosti smo izvedli različne aktivnosti, s katerimi smo pozivali k odgovornemu ravnanju in zaščiti z upoštevanjem vseh priporočil. Menimo, da odloki, priporočila in navodila zajemajo vse nujno za zajezitev epidemije in bolezni, zato sami dodatnih pogojev za športnike v naših tekmovanjih ne načrtujemo,« so še pojasnili za naš časopis.

prva-liga-telemach precepljenost