vestnik

(KOMENTAR) Naj zmaga tenis

Ines Baler, 1. 7. 2019
Andrew Couldridge/Reuters
Mnogi zmagovalca v moškem delu turnirja iščejo med veliko trojico. Ob Rafaelu Nadalu jo sestavljata še Novak Djoković (na fotografiji) ter Roger Federer.
Šport

Pričenja se tretji od skupno štirih grand slamov v teniški sezoni. Sloviti turnir v Wimbledonu je za marsikaterega teniškega navdušenca vrhunec sezone. Najstarejši turnir, tradicionalni oblačilni kodeks, visoke nagrade, znani gostje v vip ložah, ne gre pa pozabiti niti na značilne jagode s smetano in šampanjcem. Bela oblačila, ki so za Wimbledon nuja od leta 1800 naprej, dajejo turnirju poseben draž, čeprav marsikdo misli, da so pravila preveč toga. Bela športna oprema je bila uvedena, ker se na njej naj ne bi videli znaki potu, in tako je ostalo do danes. So pa pristojni lani dovolili, da so lahko robovi športne oprave tudi v drugih odtenkih, le da ne smejo biti širši od enega centimetra.
Slab mesec po zmagoslavju kralja peska Rafaela Nadala in novinke med elito Avstralke Ashleigh Barty v Parizu bodo tako oči javnosti uprte v Anglijo. Mnogi zmagovalca v moškem delu turnirja iščejo med veliko trojico. Ob Nadalu jo sestavljata še Novak Djoković ter Roger Federer. Zanimivo, med njimi ali Škotom Andyjem Murrayem se najdejo tudi vsi zmagovalci od leta 2010 naprej. Mimogrede, na preostalih treh turnirjih za grand slam sta se med štirico med zmagovalce vrinila le še Marin Čilić in Stan Wawrinka. Da bo finale v All England clubu osvojil Federer, napovedujejo mnogi. A morda tokrat uspe presenetiti kdo od tistih, ki prihajajo na sam vrh teniške lestvice. Mogoče Dominik Thiem, Kei Nishikori, Alexander Zverev ali kdo drug.

Pričenja se Wimbledon. Bo kdo upravičil vlogo favorita ali se bosta na tabli prvakov izpisali novi imeni?

Pri tenisačicah so napovedi o končni zmagi precej bolj nehvaležne. V zadnjih osmih letih so se na turnirjih velike četverice zmagovalke pogosto menjavale. Sploh po nekaterih upokojitvah in porodniških odsotnostih ni več dominacije in konstantnosti določenih posameznic. V Wimbledonu je od leta 2010 po številu zmag najuspešnejša Serena Williams, potem pa so bile kraljice travnate površine še Petra Kvitova, Marion Bartoli, Garbine Muguruza ter Angelique Kerber. Na ostalih treh turnirjih je število še višje, na vseh je bilo v osmih letih namreč vsaj sedem različnih zmagovalk.
Obetata se nam dva tedna vrhunskega tenisa. Bo kdo upravičil vlogo favorita ali se bosta na tabli prvakov izpisali novi imeni? Naj zmaga igra. Da ne bomo spet govorili o nesramnem obnašanju, lomljenju loparov, prekinjanju tiskovnih konferenc in žaljivkah.
tenis wimbledon komentar šport