vestnik

Kylian Mbappé po poteh prleške legende. Kdo je Toni Kurbos, ki je trikrat zabil Barceloni?

Tomo Köleš, 27. 2. 2021
Nataša juhnov
Toni je poleti 2011 strastno zaigral z otroki in marsikoga presenetil s še vedno veliko željo po igranju nogometa.
Šport

Izjemnega strelca, ki je bil v Sloveniji dolgo časa pozabljen, smo pred desetimi leti gostili na okrogli mizi.

Na prvi tekmi letošnje osmine finala lige prvakov je pariški klub Paris Saint-Germain (PSG) presenetljivo s kar 4 : 1 premagal slovitega katalonskega velikana Barcelono. Trikrat je mrežo Barcelone zadel odlični Kylian Mbappé, o čemer so poročali vsi svetovni športni mediji. Nekateri od njih so se ob tem spomnili, da je enak nogometni podvig že uspel igralcu, ki se je rodil v Sloveniji, danes pa živi v Franciji. Dolgo časa zanj v naši državi ni vedel nihče, dokler ga ni odkril kolumnist MMC RTV SLO Toni Gruden. Prav zanimivo, Toni je našel Tonija. In nato predal raziskovalno palico Vestniku.
Na gostovanju pri Nimesu je ob zmagi Metza s 7 : 3 dosegel kar šest zadetkov, kar je še zdaj rekord.
Bil je najbolj neznan najučinkovitejši slovenski strelec
Tako je naš časopis pred slabimi desetimi leti, poleti 2011, pripravil okroglo mizo na soboškem grajskem dvorišču. Glavni gost je bil on, Zvonko Toni (v tujini pišejo Tony) Kurbos, nogometna legenda iz Moravec v Slovenskih goricah, ki zdaj živi v mestu Vence blizu Nice. Rodil se je v Mariboru 20. oktobra 1960, tako da je z njim povezana še ena zanimivost: je vrstnik slavnega Diega Maradone. Kurbosa smo v Vestniku prvič predstavili pozimi 2010, ko je obiskal svoj nekdanji dom v Prlekiji.

3121cd5cef7ee18a1532ee8b6c3ea98e
Nataša Juhnov
Toni Kurbos

Vse dotlej je bil najbolj neznan najučinkovitejši slovenski nogometni strelec v eni izmed petih najmočnejših evropskih lig. V obdobju od 1982 do 1990 je namreč v dresu Metza, Monaca in Nice skupno dosegel 46 prvenstvenih golov. V zgodovino nogometa pa se je zapisal s tremi zadetki, ki jih je na stadionu Camp Nou leta 1984 dal sloviti Barceloni in tako odločilno pomagal svojemu takratnemu klubu Metz, da je z izidom 4 : 1 izločil katalonskega velikana iz tekmovanja za pokal pokalnih prvakov, čeprav francoskemu klubu nihče ni dajal niti trohice možnosti. Na prvi tekmi v Franciji je namreč Barcelona ugnala Metz s 4 : 2. In tudi takrat je en gol dal Kurbos, drugega je Metz dosegel iz enajstmetrovke, ki jo je izvedel Jean-Philippe Rohr. Ker si je Barcelona na svojem igrišču zadetek zabila sama (avtogol), ostaja zapisan neverjeten podatek, da je vse gole iz igre – bili so štirje – dosegel prav Kurbos.
Neverni Tomaži, ki Tonija do leta 2010 še niso poznali, so zmajevali z glavami, ko so slišali za še en njegov rekord: na eni tekmi, prav tako leta 1984, je k zmagi Metza nad Nimesom s 7 : 3 prispeval kar šest zadetkov. To je še zdaj rekord v povojni Franciji in evropski rekord na gostovanjih.

toni-kurbos, vestnikov-gost, junij-2011
Nataša juhnov
Mladi nogometaši so se lahko pohvalili s podpisom človeka, ki je dal Barceloni na eni tekmi tri gole.

Glavni gost Vestnikove okrogle mize

In takšna nogometna legenda, kot je Toni Kurbos, je julija 2011 prestavila svoje službene obveznosti, da je lahko med tednom kot Vestnikov gost obiskala tabor Murine nogometne šole in trenirala z otroki. Toni se jim je z velikim veseljem pridružil in z njimi odigral partijo dobrega nogometa. In to dobesedno, saj je po začetnem igranju v obrambi pokazal svoje spretnosti in da ga nogometna učinkovitost še ni zapustila. Medse so ga sprejeli tudi otroci, saj so mu ob vsaki uspešni akciji podajali roke, on pa njim. To so bili še lepi časi. »Ati, tale stric se mi je podpisal na hrbet,« so nekateri izmed njih po tekmi ponosno kazali njegov avtogram, nekateri pa so zmotno mislili, da je Toni igral pri Barceloni in ne proti njej. To pa ni čudno, saj je bila Barcelona njegov vrhunec kariere, o katerem se še danes govori.

kurbos
vszi
Toni Kurbos, ko se je leta 1984 pomeril z Barcelono.

»Lepo je bilo. Z otroki je vedno lepo igrati, še posebej ko vidiš žar v njihovih očeh,« je po druženju na stadionu Fazanerija dejal Toni, ki se je zvečer udeležil še omenjene okrogle mize o nogometu in prihodnosti Mure. Poleg njega so svoja mnenja o nogometnih tendencah minulega in sodobnega časa predstavili še drugi gostje: nekdanji izvrstni strelec Štefan Škaper, takratni predsednik Mure 05 Miroslav Topič, ki je že prej Toniju podaril Murin dres s številko 9, in takrat še igralec črno-belih Fabijan Cipot. Udeleženci okrogle mize so Kurbosa dodobra »prerešetali« z vsemi možnimi vprašanji, presenetil pa ga je tudi znanec njegovih staršev, ki je kar 25 let živel v Stuttgartu, kjer je pri tamkajšnjem klubu Kickers Kurbos tudi začel svojo nogometno pot. Toni je bil ves čas ustrežljiv, duhovit, prijazen in simpatičen. Prava legenda. Upajmo, da ga bomo v Pomurju še kdaj videli.

V pogovoru za Le Parisien je obudil spomine

Na Kurbosa, ki bo letos star 61 let in ima slovensko, nemško in francosko državljanstvo, se je ob dosežku Mbappéja spomnil pariški časnik Le Parisien in z njim po telefonu opravil kratek pogovor. »Prav noro sem se počutil, ko sem videl, da je ta mladi nogometaš ponovil moj podvig izpred 36 let,« je priznal Toni. »Vprašal sem se, ali ni to neke vrste norost. Enak rezultat, pa tudi enak scenarij, kako je prišlo do njega. Tudi mi smo po tridesetih minutah igre izgubljali z 1 : 0 in na koncu zmagali s tremi zadetki mladega igralca. Takrat še nisem bil star niti 24 let. Mbappé pa jih ima šele 22.«
Na vprašanje, ali so trije goli, ki jih je zabil Barceloni v gosteh, največji dosežek v njegovi karieri, Kurbos odgovarja, da ljudje, ki ga poznajo, to prav gotovo jemljejo kot njegov največji dosežek, saj mu vse do danes govorijo o tem. A sam je morda še bolj ponosen na šest zadetkov, ki jih je dosegel na gostovanju pri Nimesu. »Seveda pa to za medije nima takšne veljave, saj Nimes ni Barcelona. Jasno je, da se bom teh treh zadetkov v Barceloni spominjal, dokler bom živ. Metz je takrat dosegel večji podvig kot zdaj PSG. Po porazu na prvi tekmi nam nihče ni dajal niti najmanjših možnosti. Pa tudi v Barceloni so navijači mislili, da je delo že opravljeno, zato je na Camp Nou prišlo le 25 tisoč ljudi.«
Ob primerjavi z Mbappéjem se je Toni le nasmehnil: »Nikakor se ne morem primerjati z njim. On je univerzalni igralec, ki ima neverjetne lastnosti, jaz pa sem bil le strelec. Lahko pa vsaj rečem, da sva storila isto stvar.«
Povratna tekma v Parizu bo 10. marca. Bi lahko Barcelona pripravila enako presenečenje in izločila PSG? »Nikoli. Barcelona takrat ni mogla izločiti nas, pa smo bili le majhen klub Metz. PSG si kaj takega ne bo dovolil,« je zabičal Kurbos, ki si je po športni karieri služil kruh kot prodajalec nemških avtomobilov. 
toni-kurbos barcelona legenda nogomet