vestnik

(Liga narodov) Slovenci obstali v ligi B. Zadetek Šeška v igri za naj gol kroga

Vestnik.si, STA, 28. 9. 2022
Martin Metelko
Benjamin Šeško je bil strelec tudi na tekmi s Švedsko.
Šport

Slovenska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu lige narodov v Stockholmu igrala 1:1 (1:1) s Švedsko. S tem so si izbranci Matjaža Keka zagotovili obstanek v ligi B.

Slovenija je na Švedsko prišla po obstanek v ligi B, ki zagotavlja neprimerno boljše in privlačnejše tekme kot tista razred nižje. Za to je potrebovala vsaj točko in jo na koncu tudi dosegla po novi mojstrovini Benjamina Šeška, ki vse bolj skrbi za to, da slovenski ljubitelji nogometa na stadione ne bodo hodili gledat le tujih zvezdnikov, kot je Norvežan Erling Haaland, ampak tudi njegovo nesojeno 19-letno slovensko "kopijo". Švedska je pričakovano večino tekme prevladovala, saj bi morala zmagati za obstanek, a na koncu je zbrala štiri točke v skupini 4 lige B, Slovenija pa dve več. Hkrati je slovenska reprezentanca drugič na štirih tekmah igrala neodločeno s Švedi, ki imajo še dve zmagi, tudi junija so slavili v Ljubljani.

Kek se je v boj s Švedi podal s podobno enajsterico kot v soboto proti Norveški, le da je na sredini kaznovanega Jasmina Kurtića zamenjal Jon Gorenc Stanković, v napadu pa prav tako kaznovanega Andraža Šporarja Jan Mlakar. Podobno kot Slovenci na tekmi proti Norveški so Švedi tokrat odločno začeli in po manj kot minuti je Viktor Claesson s strelom malce z desne strani žogo poslal rahlo mimo slovenskih vrat. Švedi so bili še naprej konkretnejši in v šesti minuti izpeljali novo nevarno akcijo, ki se je na srečo gostov končala le s kotom, v osmi minuti pa so domači neuspešno zahtevali še najstrožjo kazen.V 12. minuti pa so Slovenci izpeljali svoj prvi nevaren napad. Po dolgi žogi Jana Oblaka je Jan Mlakar žogo oddal Benjaminu Šešku, ki je prišel do strela v kazenskem prostoru, Robin Olsen pa se je izkazal z obrambo. Malo zatem je bil neuspešen še Petar Stojanović. Švedska je sicer imela še naprej pobudo, med drugim je Oblak posredoval še po prostem strelu Emila Forsberga v 24. minuti, štiri minute pozneje pa je sledila nova mojstrovina v režiji Benjamina Šeška. Po dolgi Stojanovićevi podaji na levo stran kazenskega prostora je napadalec Salzburga z volejem zadel malo mrežico ob drugi vratnici za vodstvo Slovenije.

slovenija
Martin Metelko

Kakšen zadetek je dosegel Šeško, si lahko ogledate na tej povezavi. Ta je tudi v igri za naj zadetek šestega kroga. Poleg njega so v ožjem izboru še Anglež Mason Mount, Nemec Kai Havertz in Slovak Adam Zrelak.


V 30. minuti je imela gostujoča zasedba novo priložnost, ko je po Šeškovem strelu od daleč do dobite žoge prišel Jan Mlakar, a je bil Olsen uspešnejši. Na drugi strani je takoj zatem izjemno priložnost za Švede v kazenskem prostoru zapravil Claesson. Zato pa je ni v 42. Forsberg, ki je po samostojnem prodoru mimo celotne slovenske obrambe na koncu z nizkim strelom ugnal še Oblaka za 1:1.


Takoj po začetku drugega polčasa so imeli Švedi novo priložnost, na koncu je cilj zgrešil Claesson. Tudi v teh trenutkih so bili Švedi tisti, ki so napadali, iskali drugi gol, bili vse bolj nevarni, Claesson pa je v 61. minuti zapravil še eno veliko švedsko priložnost, takrat je spet dobro posredoval Oblak po nizkem strelu malce z desne strani kazenskega prostora. V 65. minuti pa so tudi dotlej podrejeni Slovenci imeli priložnost za vodstvo, vendar je Gorenc Stanković zgrešil z glavo iz neposredne bližine. Naslednji je pri Slovencih poskusil Domen Črnigoj, in sicer z roba kazenskega prostora v 75. minuti, izkazal pa se je Olsen.

Švedi so tudi v zaključku tekme pritiskali, Slovenci pa na vse mogoče načine žogo izbijali iz nevarnih con. Ta taktika se je obrestovala, tako da so na koncu Kekovi nogometaši iztržili želen izkupiček.

nogomet liga narodov slovenija švedska
Kaj zdaj berejo drugi