vestnik

(FOTO) Milan Brglez povlekel prvo potezo na državnem prvenstvu v Radencih

Vestnik.si, 26. 6. 2022
Niko Časar
Državno prvenstvo v šahu.
Šport

V dvorani Swing v hotelu Radin v Radencih se je začelo posamično državno prvenstvo v standardnem šahu za mlade od 8 do 18 let, trajalo pa bo do 1. julija.

Železničarski šahovski klub (ŽŠK) Maribor Poligram v sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije v hotelu Radin organizira kar tri državna prvenstva. Od 25. junija do 1. julija poteka 29. posamično državno prvenstvo v standardnem šahu za mlade do 8, 10, 12, 14, 16 in 18 let, 2. julija bo 23. posamično državno prvenstvo v pospešenem šahu za mlade v istih kategorijah, od 3. do 10. julija pa 32. posamično državno prvenstvo v standardnem šahu za člane, članice, veterane, veteranke ter mladince in mladinke. Zadnje bo seveda najpomembnejše, organizatorji pričakujejo udeležbo najboljših slovenskih velemojstrov in reprezentantov, med njimi tudi velemojstrico Lauro Unuk. 

šah, državno-prvenstvo
Niko Časar
Državno prvenstvo v šahu.

Prvi so tekmovanje začeli najmlajši šahisti. Za prestižne uvrstitve se meri 85 fantov in 39 deklet, na odprtju pa jih pozdravil predsednik Šahovske zveze Slovenije Milan Brglez: "Šah v mladih in mladinskih kategorijah je najpomembnejši okvir za napredovanje in doseganje dobrih rezultatov v mednarodnih tekmovanjih, da ne rečem morda tudi med profesionalnimi šahisti. Ampak nič ni nemogoče, zato se da doseči marsikaj. Vendar pa se vse začenja na državnih prvenstvih. Pred epidemijo se je na njih zbiralo ogromno število mladih, nato je ta številka upadla, zdaj pa se spet povečuje in iz meseca v mesec je na šahovskih tekmovanjih po deset ali dvajset mladih več. Želim vam, da boste občutili čim več veselja ob dobrih potezah in pa seveda zmagah, kar je seveda še najlepše." Brglez je nato simbolični povlekel tudi prvo potezo na prvenstvu. 

290314847_10158936835748553_4457109850849003765_n
Šahovska zveza Slovenije
Predsednik ŠZS Milan Brglez je na državnem prvenstvu simbolično povlekel prvo potezo.

Mlade tekmovalce so pozdravili še direktorica Zdravilišča Radenci Vesna Maučec, predsednik ŽŠK Maribor Poligram Georg Mohr in sodnica Narcisa Mihevc-Mohr ter jih tudi seznanili s pravili, ki veljajo med prvenstvom. Prenose partij je možno spremljati preko spletne strani Šahovske zveze Slovenije. 

šah, državno-prvenstvo
Niko Časar
Državno prvenstvo v šahu.

V petek, 1. julija, ob 20. uri bo sklep mladinskega prvenstva z mini gala dogodkom, na katerem bo nastopil tudi čarodej, organizatorji pa bodo podelili pokale in nagrade. V nedeljo, 3. julija, ob 15.45 bo na odprtju članskega, veteranskega in mladinskega prvenstva gost znova predsednik slovenske šahovske zveze Milan Brglez. 

šah, državno-prvenstvo
Niko Časar
Državno prvenstvo v šahu.

šah državno-prvenstvo milan-brglez radenci