vestnik

(Sto let od volilne seje FK Mura) Politika v enem mesecu razbila klub

Simon Horvat, 9. 8. 2021
Zoran Vidic
Na fotografiji Dittrichov kino v Murski Soboti, v katerem je nastal FK Mura. Kino se je nahajal na takratni ulici, ki se je imenovala Soteska ulica. Danes je tukaj blok na ulici Staneta Rozmana 4. Fotografijo hrani Zoran Vidic
Šport

Devetega avgusta 1921 ob 19. uri je v Dittrichovem kinu v Murski Soboti potekala volilna seja prvega soboškega nogometnega kluba, ki se je poimenoval Football klub (FK) Mura.

Nogometni klub Mura oziroma današnja Nogometna šola Mura bo leta 2024 praznovala 100. obletnico. Šestnajstega avgusta 1924 je namreč v hotelu Dobrai nastala SK Mura, predhodnica današnje Mure. Kljub vsemu to ni bil prvi nogometni klub v Murski Soboti, saj je tri leta prej nastal Football klub (FK) Mura, ki pa je zaradi različnih interesov hitro prenehal z delovanjem. V tokratnem članku bomo osvetlili dogodke iz tega obdobja ter se spomnili prve in velikokrat pozabljene Mure iz leta 1921.

Čeprav se je nogomet v Murski Soboti pričel igrati takoj po prvi svetovni vojni, je bilo na prvi organiziran nogometni klub treba počakati do leta 1921.

Devetega avgusta 1921 ob 19. uri je bila v Dittrichovem kinu volilna seja prvega soboškega nogometnega kluba, ki se je poimenoval FK Mura. Predsednik kluba je postal Plaskan in podpredsednik Gregorović, ki je obenem opravljal funkcijo trenerja. Tajnik kluba je bil Rengeo, blagajnik Kleinrath, skladiščnik Junkunc in nogometni upravitelj Hirschl. Za člana upravnega odbora – odbornika – sta bila imenovana Lipič in Arvai.

Po volilni seji je bil v kavarni Kemeny (na območju današnje stavbe Pošte Slovenije na Trgu zmage, op. p.) banket, na katerem so pozdravili voditelje mladega novoustanovljenega kluba. Ime kluba Mura ni bilo naključno, tako je namreč sebe imenovala mladina, ki se je po vojni zbirala na sejmišču (območje današnje Veterinarie na Markišavski ulici, op. p.) in igrala nogomet. Ime si je seveda nadela po reki.

FK Mura je bilo drugo športno društvo na območju Murske Sobote. Ledino so orali »sokoli«, saj je bilo Sokolsko društvo ustanovljeno že leto prej, 18. marca 1920.

Tretja tekma odpadla zaradi kraljeve smrti

Nogometaši FK Mura so odigrali pet tekem, vse so bile prijateljske. Prvi dve z D.S.C.-jem ali Dolnjelendavskim športnim klubom so odigrali 3. julija, drugo pa 7. avgusta 1921. Takrat Mura še ni bila ustanovljena, zato jih je odigrala kot neuradna Mura.

Muraši bi tretjo tekmo morali odigrati 21. avgusta 1921. V Murski Soboti bi moral biti njihov gost Čakovečki športski klub (ČŠK). Gre za nekdanji zelo uspešen klub NK Čakovec, s katerim je Mura v poznejših letih odigrala tudi več prvenstvenih tekem. Tekmo je zaznamovala smrt kralja Petra I. Karađorđevića, ki je umrl 16. avgusta 1921. Vsled tega je v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (SHS) vladalo vsesplošno žalovanje, zato igralci ČŠK-ja niso pripotovali na tekmo in je bila ta tako odpovedana.

VolilnaSejaFKMura
NK Mura skozi čas
Časopis Prekmurski glasnik je izšel 14. avgusta 1921 in poročal o prvi volilni seji FK Mura, ki je potekala pet dni prej.

Namesto tega so Muraši igrali trening tekmo s tako imenovanimi old boysi. S tem izrazom so namreč označevali veterane in starejše igralce Mure. Ker teh ni bilo dovolj, je nekaj igralcev Murinega drugega moštva igralo za nasprotno ekipo. Na koncu je v lepem vremenu zmagala prva ekipa Mure z 8 : 0. Polčas se je končal s 3 : 0. Šest zadetkov je dosegel Laci Kardoš ter po enega Emerik Šiftar in Jože Haužer. Tako kot vse tekme Mure iz tega obdobja je tudi ta bila odigrana na sejmišču ali športnem prostoru, kot so ga še imenovali takratni ljubitelji nogometa.

Teden dni pozneje, bilo je 28. avgusta, je v Murski Soboti gostoval Preloški športski klub (PŠK), ki ga je Mura premagala s 5 : 1 (2 : 0). PŠK je v tem obdobju spadal med najboljše nogometne klube v severozahodnem delu Hrvaške. Štiri zadetke za Muro je dosegel Laci Kardoš, enega pa Ludvik Norčič.

Mura je po tekmi prvič javno izpostavila finančno stanje. Klub je imel s to tekmo 6189,80 kron odhodkov in 2668 kron prihodkov, kar je pomenilo izgubo 3521,80 kron. Pozivali so vse, da se v prihodnosti v čim večjem številu udeležijo tekem. Klub se je obenem ogradil od politike in vsega, kar je bilo povezano z njo. V tistem času je na področju Murske Sobote še vedno živelo precej Madžarov in madžaronov, ki so težko sprejemali dejstvo, da je Prekmurje po pariški mirovni konferenci pripadlo Kraljevini SHS. Vse to se je najverjetneje zelo odražalo v delovanju kluba.

Vodstvo kluba demonstrativno odstopilo

Četrtega septembra 1921 je Mura peto tekmo odigrala proti ČŠK-ju. Rezultat je bil v senci vsega, kar se je dogajalo med in po tekmi. V Murski Soboti živeči Madžari in madžaroni so tekmo zlorabili v propagiranje Madžarske in antipropagando Slovencev oziroma Kraljevine SHS. Po tekmi so se v kavarni Kemeny zbrali člani obeh klubov, v sosednjem hotelu Dobrai (Dobrai poznamo kot današnjo Zvezdo, op. p.) pa ljudje, ki jim je srce bilo za nedeljivo Madžarsko.

Ko je godba pri Kemenyju zaigrala madžarsko pesem, so se ji pri petju pridružili nekateri člani obeh klubov. Po protestu so zapustili kavarno in s petjem različnih madžarskih pesmi nadaljevali na ulicah. Na koncu je morala posredovati takratna žandarmerija, ki je udeležence pomirila ter preprečila provokacije in nasilje.

Kot so poročali takratni časopisi, je bil ta dogodek pokazatelj, da je bila ustanovitev FK Mura le krinka za gojitev tako imenovane madžarske agitacije, saj so se v klub vrinili nekateri madžaroni in ga izkoriščali za uveljavljanje svojih interesov. Zato je demonstrativno odstopilo vodstvo kluba na čelu s predsednikom Plaskanom, ki je bil po narodnosti Slovenec. Odstopne izjave sta podala še podpredsednik Gregorović in tajnik Rengeo.

Po tem dogodku je organiziran nogomet v Murski Soboti zamrl vse do leta 1924, ko so se spet pojavile ugodne razmere za oživitev razpadlega FK Mura.

Informacije na info@nkmura.si

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.100 let prvega nogometna kluba v Murski Soboti.

mura-skozi-čas zgodovina sto-let