vestnik

Mirlind Daku: "Imel sem ponudbe iz vseh največjih slovenskih klubov"

Iztok Lukner, EkipaSN, 7. 9. 2022
Aleš Cipot
Eden pomembnejših članov Mure je Mirlind Daku.
Šport

Eden pomembnejših članov Mure je Mirlind Daku. Štiriindvajsetletni kosovski reprezentančni napadalec je črno-beli dres oblekel pozimi, po uspešni polsezoni pa se je poleti vrnil na ravnico, kjer ima status posojenega nogometaša Osijeka.

Kakšna je vaša življenjska zgodba?
Rojen sem v Gnjilanah, kjer tudi živim. Že oče in starejši brat sta oziroma še vedno igrata nogomet, vendar sem edini v družini, ki to počnem na profesionalni ravni. (smeh) Zanj sem se odločil prav zaradi brata, ki sem ga ves čas gledal, ko je igral s prijatelji. Začel sem pri Hajvalii, nato šel k Llapiju, potem sem prestopil v Osijek.

Lani poleti ste debitirali na hrvaškem prvenstvu, v 12 nastopih ste dali tri gole, potem je prišla selitev v Slovenijo.
Res je in danes lahko rečem, da sem se pravilno odločil. V Muri sem dobil samozavest, ki jo potrebuje vsak igralec. Saj je bilo tudi v Osijeku v redu, a je tam velika konkurenca med napadalci. Zato sem iskal klub, kjer bi lahko dobil večjo minutažo, saj jo potrebujem.

Kako to, da ste se pozimi odločili priti v Muro?
Mura me je želela že poleti, a mi Osijek ni pustil oditi. Po šestih mesecih sem želel nekam, kjer bom igral. Ne morem si privoščiti sedenja na klopi in tudi v Osijeku so bili podobnega mnenja. Kar hitro smo se dogovorili z Muro, ki me je močno želela. Mislim, da sem se pravilno odločil.

mirlind-daku, damir-čontala, nš-mura
Vanesa Jaušovec
Mirlind Daku.

Ste imeli v tistem času še kakšno ponudbo, govorilo se je, da bi lahko odšli v Olimpijo.


Če sem iskren, sem imel ponudbe iz vseh največjih slovenskih klubov. (smeh) Odločil sem se za Muro, pred to sezono so me spet klicali tudi drugi, a sem ostal zvest Muri. Za mano je bilo dobrih šest mesecev, ves čas sem igral, zato ljudi v klubu nisem mogel razočarati in sem se vrnil. Vsi so resnično prijazni in prijetno so me presenetili s tem, kako so me sprejeli.

Ste se kje pozanimali o Muri in življenju v Sloveniji? Vaša soigralca sta bila Mario Jurčević in Damjan Bohar, ki je igral za Muro.
Govoril sem z Boharjem in povedal mi je, da je slovenska liga dobra ter da so igrišča kakovostna. Če v Sloveniji redno dosegaš gole, imaš dobro priložnost narediti korak naprej in iti v kakšen večji klub.

mirlind daku, nš mura
NŠ Mura
Mirlind Daku je napadalec Mure.


Ali v Osijeku ni bilo možnosti, da bi dobili minutažo?
Po dobri polsezoni sem nekako želel ohraniti stalnost. Zadnjih šest mesecev je bilo takih, da sem si želel nadaljevati v tem ritmu, zato sem se vrnil v Muro in ne zaradi konkurence v Osijeku. Če bi ostal tam, bi se boril za svoje mesto, a sem prepričan, da je bolje biti nekje, kjer si prvi napadalec.

Ste pred prihodom spremljali slovenski nogomet?
Seveda, v Sloveniji je igralo veliko albanskih nogometašev. Spremljal sem Maribor, Muro. Ko je Maribor igral v skupinskem delu lige prvakov, je bil eden najboljših posameznikov Agim Ibraimi. Za našo državo je pomembno, da vidiš albanskega nogometaša, ki mu gre tako dobro v Sloveniji in ligi prvakov. Vedno sem spremljal prijatelje in albanske nogometaše, kjerkoli so že igrali.

Ste kaj vedeli o Sloveniji, preden ste prvič prišli? Ste bili kdaj prej tukaj?
Enkrat sem bil tu z reprezentanco. V Osijeku sem bil z Boharjem in Jurčevićem, drugače nisem imel stika s Slovenci. Zdaj sem tu in sem zelo zadovoljen, pa še ljudje so me zelo lepo sprejeli.

Ste poznali kakšnega slovenskega nogometaša ali drugega športnika?
Seveda, Slovenija je imela in ima kar nekaj zelo znanih nogometašev. Če igraš ali spremljaš nogomet, se ti ne more zgoditi, da ne bi poznal Jana Oblaka in Josipa Iličića. Spremljam še ligo NBA, zato seveda poznam Luko Dončića. Ostali športi mi niso blizu, in če mi verjamete, niti na Kosovu ne poznam nekih drugih športnikov, razen judoistov, ki so velike zvezde.

radomlje, mura
Aleš Cipot
"Če sem iskren, sem imel ponudbe iz vseh največjih slovenskih klubov," pravi.


Kaj menite o slovenski ligi?
Dobra je. Marsikdo misli, da je v njej lahko igrati, a potem vidiš, da to sploh ne drži. Liga je močna in zelo taktična, proti vsem ekipam je zelo težko igrati. Kakovost lige me ni presenetila, saj vem, da se da od tu priti v še močnejše klube. Zelo sem zadovoljen, da sem tu in s tem, kar sem do zdaj naredil.

Kaj pa ljudje na Kosovu vedo o slovenskem nogometu?
Poznajo ligo, zaradi mene jo bodo zdaj poznali še bolje. (smeh)

Kako bi slovensko ligo primerjali s hrvaško?
V slovenski ligi igra veliko mladih nogometašev, na Hrvaškem več izkušenih, zato je njihova liga malo močnejša. Slovensko prvenstvo iz leta v leto napreduje. Na Hrvaškem imate Dinamo, Hajduk, Osijek in Rijeko, ki so močnejši od ostalih, v Sloveniji pa je prvenstvo veliko bolj izenačeno in tekmovalno, ker med ekipami ni velikih razlik. Zato jo spremlja tudi veliko agentov, ki lahko vidijo dobre igralce v vsakem klubu.


Muri vas je do konca sezone posodil Osijek, kaj pričakujete od te izkušnje?
Glavna želja je moštvu pomagati doseči začrtane cilje. Boril se bom za to, prav tako ne čutim nobenega pritiska, da moram zabijati. Pomembno je, da ekipi pomagam, kolikor le morem. Res je, da so zadetki kruh za napadalce, saj smo za to plačani, zato se po najboljših močeh trudim, da bi mi šlo tudi po tej strani kar se da najbolje.

Stari ste 24 let, kakšne načrte imate za prihodnost?
Zelo rad bi igral v kateri od najmočnejših evropskih lig. Odraščal sem ob Manchester Unitedu in bi bil zelo vesel, če bi lahko igral v premier ligi. Seveda se ne bi branil igranja v španskem ali italijanskem prvenstvu, zato se trudim, da bi mi to uspelo.

Kaj so o vaši selitvi v Slovenijo menili družina in prijatelji?
Nogometne odločitve sprejemam skupaj z družino in managerjem. Ko sem dobil ponudbo Mure, smo bili mnenja, da mi bo selitev zelo koristila. Minutaža je izjemno pomembna, saj obstaja velika razlika med treniranjem in igranjem tekem.

Se je bilo težko privaditi na življenje v Sloveniji?

Ne, nikakor, zelo lahko je bilo. (smeh)

Katere jezike govorite?
Govorim albansko in angleško. Razumem hrvaščino in jo tudi malo govorim. V Muri se z vsemi sporazumevam v angleščini, ob tem pa se učim še slovensko.

Ali imate najljubšo slovensko besedo?
Povsod se najprej naučiš grdih besed, potem zagotovo veste, katere besede poznam. (smeh)

Koliko sploh razumete slovensko?
Ne veliko, poznam pa kar precej nogometnih izrazov.

Kaj vam je najbolj všeč v Sloveniji?
Mogoče se vam bo slišalo čudno, a mi je všeč voda. Ni je treba kupovati v trgovini, saj je voda iz pipe zelo kakovostna. Na Hrvaškem ni tako, sicer jo lahko piješ, a ni tako dobra. Izpostaviti moram še ljudi, ki so zelo prijazni in gostoljubni.

Kaj vam tu ni všeč?
Ničesar takega ni.

V čem smo si Slovenci in Kosovci najbolj podobni in najbolj različni?
Rekel bi, da smo si Balkanci na splošno kar podobni, saj imamo skupno zgodovino, obstaja pa določena razlika v miselnosti.

Če bi nekdo prišel k vam na obisk, kaj bi mu pokazali v Sloveniji?
Peljal bi jih v Moravske Toplice, kjer je zelo lepo. Blizu je Maribor, ki mi je tudi všeč. V Sloveniji je kar veliko prijetnih kotičkov, za zdaj še nisem bil na Obali, mi je pa zelo všeč Ljubljana.

Kako vas kličejo soigralci, ali imate kakšen vzdevek?
Po priimku, čeprav so mi v zadnjem času že večkrat rekli Miro. (smeh)

st
Aleš Cipot
"Mogoče se vam bo slišalo čudno, a mi je všeč voda. Ni je treba kupovati v trgovini, saj je voda iz pipe zelo kakovostna. Na Hrvaškem ni tako, sicer jo lahko piješ, a ni tako dobra. Izpostaviti moram še ljudi, ki so zelo prijazni in gostoljubni."

S kom živite tu?


Sam.

Nekaterih jedi iz verskih razlogov niti ne jem

Ali morda veste, kdo je predsednik Slovenije?
Tega ne bi vedel.

Ali veste, koliko prebivalcev ima Slovenija?
Približno toliko, kot jih ima Kosovo, torej blizu dveh milijonov.

Ali mogoče poznate kakšno slovensko narodno jed?
Ne vem, nekaterih jedi iz verskih razlogov niti ne jem, tako da morda kakšne jedi ne morem poskusiti. Je pa hrana v Sloveniji zelo dobra.

Ali poslušate slovensko glasbo, morda poznate kakšnega glasbenika, skupino, pesem?
Ne vem, v slačilnici poslušamo različno glasbo, vendar ne poznam imen izvajalcev niti naslovov pesmi. (smeh)

Kaj menite o slovenskih ženskah?
Povsod na Balkanu so lepe ženske in pri tem tudi Slovenija ni izjema.

Aleš Cipot
Štiriindvajsetletni kosovski reprezentančni napadalec je črno-beli dres oblekel pozimi, po uspešni polsezoni pa se je poleti vrnil na ravnico, kjer ima status posojenega nogometaša Osijeka.
mirlind-daku intervju nš-mura