vestnik

Mura pred Olimpijo: Z Maticem in Matkom žoga gre redko v mrežo

Andrej Bedek, 11. 4. 2019
Andrej Petelinšek
Matko Obradović in Matic Maruško: dvojec, ki redko dovoli zadetek. 
Šport

Črno-beli obrambni zid je težko prebiti. Na 25 tekmah prejeli 27 zadetkov. Še ena lepa številka: do zdaj v sezoni v Fazaneriji že 37.300 gledalcev. 

Strelski post je prekinil Rok Sirk. Natanko po 148 dneh je spet zadel. Enajstič sicer to sezono. Potem, ko so v Fazaneriji ugnali Krško in Aluminij, so Muraši na Primorskem z njegovim zadetkom iz enajstmetrovke v nedeljo slavili še tretjo zaporedno ligaško zmago. Sobočani so v Novo Gorico odpotovali brez Matica Maruška, ki je izpolnil kvoto rumenih kartonov. Proti Olimpiji bo Matic spet poveljeval obrambi Mure. Z vratarjem Matkom Obradovićem, ki je na šestih tekmah nadaljevanja prve lige klonil zgolj v Mariboru in Velenju, kjer je prejel po zadetek, in je že štirikrat zaklenil svoja vrata. Mura se lahko pohvali z drugo najtrdnejšo obrambo lige. Črno-beli so na 25 tekmah prejeli 27 zadetkov. Recept? "Veliko poudarka dajemo na uigravanje, vložen trud v treninge se mora obrestovati, delujemo dokaj uigrano, to pa je bil naš cilj," je skromen Matic, ki to, da je po "izobrazbi" igralec zvezne vrste, vidi kot prednost, ko igra kot organizator obrambe. "Res je, da imaš morda boljši občutek, kam bo nasprotnik poslal žogo, pa tudi to, da si morda bolj zanesljiv, ko je treba žogo iz obrambne vrste spraviti do soigralcev v zvezni vrsti in napadu."



Že v prvi sezoni med prvoligaši se nogometaši Mure srečujejo z napornim ritmom tekem. Zadnje štiri: prejšnjo sredo pokalni dvoboj v Mariboru, gostovanje v Novi Gorici, danes je doma Olimpija ob 18. uri, v nedeljo je na programu še tekma v knežjem mestu, v Celju. "Na ta ritem smo se pripravili že med samimi pripravami na spomladanski del, zdaj več časa posvečamo regeneraciji, praktično pa res ni časa za trening. Pričakujem pa in verjamem, da bomo ta ritem vzdržali, navsezadnje smo temu namenili veliko pozornosti," je povzel poveljnik Murine obrambe.

033bbc032a3562ac4764b42628062e17
Andrej Petelinsek
Matko Obradović v akciji.


Ante Šimundža, glavni strateg Mure, je zaradi zahtevnega urnika uspel v svoji nameri. Med zmago v Novi Gorici je spočil nekatere nosilce igre, med drugim so Nino Kouter, Amadej Maroša, Klemen Šturm in Luka Bobičanec sedli na klop za rezervne igralce. Olimpija pa je, kot kažejo statistični podatki prve lige, tudi na račun kadrovskih sprememb, moštvo z največ uporabljenimi nogometaši. V zeleno-belem dresu je v letošnji sezoni zaigralo že 34 igralcev. Z najnižjim številom nogometašev pa operira prav Šimundža, v dresu Mure je v dosedanjem delu sezone zaigralo (le) 22 nogometašev.


V sezoni si je za zdaj 13 srečanj v Fazaneriji ogledalo 37.300 gledalcev; v povprečju 2.869 na srečanje.


Kaj pa dogajanje s trenerji v prestolnici? Spet se trese trenerski stolček nasprotnika, tokrat Roberta Pevnika. "Iskreno povedano, ne vem, kaj se dogaja v nasprotnikovem taboru, osredotočeni smo le na vsako naslednjo tekmo. Kaj se dogaja pri nasprotniku, nas ne zanima, edino, kar šteje, v kaki luči se bomo predstavili mi," še pove Matic, obrambni igralec z odličnim predvidevanjem nasprotnikovih potez.


Že nekdanji Zoran Barišić, ki ni zdržal dolgo, je prvo tekmo Olimpije sicer vodil prav proti Muri 16. septembra lani. Dobrih 5.000 gledalcev je takrat spremljalo pravi športni praznik med nasprotnikoma, ki je postregel z dvema goloma, z 0: 2 je srečanje dobila Olimpija, dvema rdečima kartonoma in številnimi priložnostmi na obeh straneh. Damir Skomina, glavni sodnik, se je po razburljivem derbiju posul s pepelom, ker ob igranju z roko Maticu Črnicu v kazenskem prostoru ni dosodil najstrožje kazni za črno-bele. Po tekmi je namreč priznal in pojasnil napako. Mimogrede: Skomina bo pravico delil tudi danes.


Damir Skomina, glavni sodnik, se je po razburljivem derbiju posul s pepelom, ker ob igranju z roko Maticu Črnicu v kazenskem prostoru ni dosodil najstrožje kazni za črno-bele. Po tekmi je namreč priznal in pojasnil napako. Mimogrede: Skomina bo pravico delil tudi danes.

Prvi (evropski) nogometni četrtek v prekmurski prestolnici pod žarometi bo očitno obiskan. 2.500 vstopnic za Olimpijo je namreč že pošlo, predprodaja bo (s)tekla tudi danes. V sezoni si je za zdaj 13 srečanj v Fazaneriji ogledalo 37.300 gledalcev; v povprečju 2.869 na srečanje.
mura matic maruško nogomet Robert Pevnik olimpija