vestnik

(VIDEO) Sodniška napaka "izključila" VAR in oškodovala Muro. Kakšna pa bi bila pravilna odločitev?

Vestnik.si, 5. 10. 2021
Aleš Cipot
Bravo : Mura
Šport

V povezavi z dogodkom v 19. minuti tekme 12. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Muro je Zveza nogometnih sodnikov Slovenija (ZNSS) objavila videoposnetek, ki pojasnjuje navodila sodnikom in pomočnikom ter uporabo VAR tehnologije v sorodnih primerih.

Ko je zadetek razveljavljen zaradi domnevnega ofsajda, lahko v skladu s Pravili igre VAR izvrši pregled pravilnosti odločitve o ofsajdu le v primeru, ko igra pred doseženim zadetkom še ni bila prekinjena, so sporočili iz ZNSS: "Zato imajo pomočniki sodnika na tekmah z uporabo sistema VAR jasna navodila, da morajo v primeru tesne presoje v zvezi z ofsajdom odložiti znak z zastavico, sodniki pa odložiti žvižg, vse dokler ni dosežen zadetek oziroma končana napadalna akcija. V konkretnem primeru je pomočnik sodnika v prvi fazi sicer odložil znak z zastavico, vendar je po obranjenem udarcu prehitro in napačno dvignil zastavico, sodnik pa je sledeč njegovemu znaku igro prekinil, preden je bil takoj zatem dosežen zadetek."

bravo, mura
Aleš Cipot
Bravo : Mura

Ker je bila igra torej prekinjena, preden je bil sploh dosežen zadetek, VAR v skladu s pravili ni imel osnove za posredovanje in napačne odločitve o ofsajdu ni mogel spremeniti, so še zapisali v ZNSS. 

mura bravo var