vestnik

(MURA V EVROPSKI LIGI) S teras je celo v Eindhoven segel glas. Kako pa bo danes zvečer?

Andrej Bedek, 24. 9. 2020
Jure Zauneker
Simon Cör je po veličastni zmagi s prižgano baklo poskrbel za navijaško kuliso sredi mesta.
Šport

Vročica četrtkovih večerov ali kako prekmurska prestolnica končno postaja nogometno mesto.

»Hočemo Dinamo,« se je zadrl legendarni Zlatan Cerić alias Jaro, ko je robustni Kevin Žižek izkoristil napako danske obrambe, odvzel žogo in zadel za 2 : 0. Enega najglasnejših navijačev Mure se je s terase lokala City slišalo vsaj do Fazanerije, kjer je pred enim tednom s 3 : 0 padel Aarhus. Želja se mu ni uresničila. Če danes črno-beli preskočijo še sloviti nizozemski PSV Eindhoven, jih čaka pot na sever stare celine. V Trondheim k Rosenborgu. Ali pa na jug v Turčijo k Alanyasporu iz Alanyae.

murska-sobota, mura
Jure Zauneker
Še možje postave so potrobili z avtomobilsko hupo.

Kriza naj kar traja
Čuden je ta koronski nogomet. Zlobni kitajski virus je namreč naredil evropski žogobrc prav posebej nepredvidljiv. Še Nizozemci danes trepetajo pred Prekmurci in se sprašujejo, kaj za vraga je to za norega kluba, ki v novi sezoni še ni spustil žoge v svojo mrežo. Simon Cör, šef zgoraj omenjenega lokala, se je malo pošalil: »Po navadi se navijači pri nas zbirajo pred tekmo in po njej, zdaj pa zaradi teh razmer še vmes. Naj še kar bo tako nekaj časa.«
Cör je junija sodeloval tudi pri rekordnem projektu Čarno-bejlih gostiln. Uprava Mure na čelu s predsednikom Robertom Kuzmičem in športnim direktorjem Denisom Rajbarjem si je projekt omislila za tekmo s sežanskim Taborom. Prodali so za dva stadiona vstopnic, več kot 11 tisoč.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
Anita Pucko s pridihom Toura in rumene jopice do Murine zmage.

Mura ima veliko prelomnih trenutkov in obletnic, a žal tudi temnih dogodkov. »Nisem verjel, da se lahko tako dvignemo. Magično. V rekordnem času,« je med četrtkovim zmagoslavjem rekel Roman Vučko, ki je med vzponom kluba po letu 2015 pomagal z zagonom lokala v Fazaneriji, zdaj pa ga na tekmah lahko opazite v znamenitem »bergdoktorkoutu«. Dokler covid-19 ni zaprl stadionskih vrat seveda. V četrtek je bil posebej ponosen na sina Vida, ki je bil na tekmi pobiralec žoge. Najstnik, ki trenira v klubu, je v Fazaneriji v preteklosti že požel gromek aplavz.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
Stisnjena ali dvignjena pest. Vse za zmago.

»Ob uvrstitvi v Evropo leta 2012 je Žiga Kous sinu podaril dres. Takrat je bil star tri leta in pol, dres mu je segal do tal in pred 150 Gringosi, ki so mu ploskali, je tekel čez celotno igrišče,« ne bo nikoli pozabil ponosni Vučko. »Roman, malo nas je takih, kot sva midva,« je pridal Jaro.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
"Ti si naša ljubezen, dajmo, Mura, ole, ole," sta pela Anglež Ian Samuel in Roman Vučko.

Cör je po veličastni zmagi s prižgano baklo poskrbel za navijaško kuliso sredi mesta. Vzdušje v prekmurski prestolnici je bilo minuli četrtek takšno, kot smo ga v naših mestih vajeni med svetovnimi in evropskimi prvenstvi, ko ima vsaka malo bolj športna gostilna na terasi televizijo.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
En klub, ena strast.

Poklical bo komentatorja tekme 
Tadej Kerčmar (Turbo) je tokrat imel prost dan. Srečanje si je ogledal v lokalu Caffe Park kot obiskovalec in ne kot natakar. »Te tekme so zame eden lepših spominov na korono in lepa promocija za klub, gostince, mesto, celo Prekmurje,« je podčrtal, medtem ko je kljub prostemu dnevu pospravljal mize. »Turbo je res pravi muraš,« ga je pohvalil Bojan Gorčan, še eden od tistih, ki so bili vpeti v črno-belo zgodovino. Že se je zgodilo, da je okrcal sodnika, ker ni opazil menjave, ali je bil ob zmagi Mure preveč čustven, čeprav kot uradni napovedovalec to ne bi smel biti. Zmeraj pa se je pripravil na vsako srečanje – ko je Mura poleti 2012 igrala kvalifikacije za evropsko ligo, je goste iz Sofije nagovoril v bolgarskem jeziku.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
Če si želite Murino evropsko srečanje ogledati kot obiskovalec enega od lokalov, si morate zaradi izjemnega zanimanja sedež rezervirati prek družabnega omrežja.

Čeprav danes ni več napovedovalec v Fazaneriji, mu srce še vedno močno bije za Muro. »Zato bom dobrega prijatelja Janeza Breznika poklical in mu naročil, naj se kot komentator tekem Mure bolj vživi v igro in prenos. Tudi če je on predsednik Beltinec, se mora zavedati, da Mura ne predstavlja le Murske Sobote, ampak celotno Pomurje in zagotovo tudi Slovenijo.« »Sposobni smo presenetiti tudi Nizozemce,« je še menil Gorčan, medtem ko je bil Kerčmar bolj previden. »Že s to zmago smo dosegli več, kot sem pričakoval in želel.«

murska-sobota, mura
Jure Zauneker
Kot veleva pravilo: tekma iz fotelja, a ne doma, temveč v lokalih.

Ljubezen močnejša od ukrepov
Z Juretom Zaunekerjem, fotografsko polovico reportažnega moštva za potrebe priloge Pen in spletne strani Vestnik.si, sva se morala oglasiti še pri Marjani. Če bi si nameravala Murino evropsko srečanje v lokalu Dejana Vrečiča ogledati kot obiskovalca, bi si morala sedeža rezervirati prek družabnega omrežja. »Res izjemno, kakšna evforija,« je poudaril Vrečič, ko se je s polnim pladnjem smukal okoli miz tako hitro in spretno, kot to počne takrat, ko ima pri nogah žogo in na nogometni zelenici steče v protinapad.

mura-igrala-kvalifikacije-za-evropsko-ligo
Jure Zauneker
Ne le s teras, tudi z balkonov se je slišal glas.

»Bomo zdržali. Tako mi na terasah kot igralci na igrišču,« je bil odločen. Naenkrat je bila vsa terasa na nogah. Zaslišala se je pesem, počila je petarda. Amadej Maroša je po malonogometni akciji zadel s peto. »To sem vedno govoril. Vsi so odlični nogometaši, trener Ante Šimundža pa je posameznike odlično zložil v ekipo,« je ocenil Goran Zrim, sam dober krotilec okroglega usnja. »Tudi PSV zato ne bo enostavno. Se vidimo.«

murska-sobota, mura
Jure Zauneker
V sodnikovem dodatku prvega polčasa je zavladala mučna tišina.

Zdaj je torej pogled uprt v še en četrtkov večer, a žal tudi uro 22.30, ko bodo morali lokali po novih protikoronskih ukrepih zapreti vrata. Tako je odločila (naša) vlada. Prepričan pa sem, da bo danes ljubezen do črno-bele barve močnejša od tega ukrepa. Upajmo, da tudi Mura od Nizozemcev. Se vidimo zvečer na terasah.
»Polne terase zvestih navijačev, za Muro vsi navijamo. In naj se poje, naj se sliši, ker Mura ti si šampion!«

mura evropa liga tekme navijači