vestnik

(MURA V EVROPI) Na 39 tekmah z 20 klubi iz 16 držav

Simon Horvat, 9. 1. 2022
NK Mura skozi čas
Pred odhodom na prvo evropsko tekmo Mure leta 1995. Fotografija je nastala 8. avgusta 1994 na brniškem letališču. Fotografijo hrani Ervin Kerčmar
Šport

Prvi zadetek v evropskih tekmovanjih je dosegel Vladimir Kokol. Največ nastopov, 23, je zbral Matic Maruško.

Nogometaši Mure so z uvrstitvijo v evropsko konferenčno ligo in odmevnimi rezultati premaknili meje prekmurskega in slovenskega nogometa. Nedavna tekma z Vitessejem je bila devetintrideseta tekma Mure v Evropi. Prvo so odigrali leta 1994 takratni varovanci Miloša Šoškiča, ko so gostovali v Aarauu.

V obdobju Jugoslavije so bila evropska tekmovanja rezervirana za največje jugoslovanske klube. Mura se kot takratni »podeželski« klub ni mogla kosati z velikani iz Beograda, Zagreba, Splita in podobnimi. Z osamosvojitvijo je prišla tudi ta priložnost in Mura je v začetku devetdesetih let z ambicioznim predsednikom Milanom Mörcem sestavila eno izmed najboljših moštev v Sloveniji. Leta 1994 je bila druga v državnem prvenstvu in si priigrala prvo vozovnico za evropska tekmovanja. Uvrstila se je v pokal UEFA in obe tekmi s švicarskim Aarauom izgubila, vendar z minimalno razliko. Na prvo tekmo so se črno-beli odpravili z letalom. To je bilo prvič v samostojni Sloveniji, ne pa tudi prvič v zgodovini Mure, saj so z letalom že potovali na tekme v nekdanji 2. jugoslovanski ligi.

becej1996
Franc Bobovec
Leta 1996 so črno-beli gostovali v Zvezni republiki Jugoslaviji. Na stadionu Vojvodine v Novem Sadu so se pomerili z Bečejem.

V naslednji sezoni se je Mura s pokalno lovoriko znova uvrstila v Evropo in dosegla tudi prvo zmago – v Fazaneriji je z 2 : 1 premagala Žalgiris. Klub iz glavnega mesta Litve je edini, s katerim se je pomerila štirikrat. Dvakrat tudi letos, ko se je z zmago nad njim uvrstila v evropsko konferenčno ligo. Na splošno so bila devetdeseta leta zelo razpeta med željami in realnostjo, kar se je pozneje, v prvih letih 21. stoletja, izrazilo v težkih finančnih in organizacijskih težavah kluba. Nov evropski nastop in mejnik je sledil leta 2012, ko so črno-beli odigrali osem evropskih tekem. Na zadnji so gostovali v Rimu, kjer jih je v play offu kvalifikacij za ligo Evropa ustavil Lazio. To je bil labodji spev Mure 05, ki je bila znova žrtev organizacijskih in finančnih problemov. Nastala je NŠ Mura, ki se zadnje tri sezone konstantno uvršča v Evropo in vsako leto pomika letvico višje.

Na devetintridesetih tekmah je Mura merila moči z dvajsetimi klubi iz šestnajstih različnih držav. Če upoštevamo povratne tekme, je štiri odigrala z Žalgirisom, dvakrat so ji nasproti stali Aarau, Arsenal Kijev, Baku, Bečej, CSKA Sofija, Daugava, Lazio, Ludogorec, Lyngby, Maccabi Haifa, Shkëndija, Silkeborg, Stade Rennais, Sturm, Tottenham in Vitesse. V minuli sezoni je zaradi koronavirusa odigrala le eno tekmo z Nömme Kaljujem, AGF Aarhusom in PSV-jem.

Vilna2021
Aleš Cipot
Žalgiris ima pomembno mesto v zgodovini Mure. Na tekmi z njim je Mura leta 1995 dosegla prvo evropsko zmago, leta 2021 pa se je prvič uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj. Fotografija je nastala v Vilni, 12. avgusta 2021.

Za Muro je v Evropi igralo 90 različnih igralcev. Največ nastopov, 23, je zbral Matic Maruško. Na evropskem prizorišču je debitiral leta 2012, ko je bil star 21 let. V prvi deseterici so vsi igralci sedanje generacije Mure, kar je do neke mere razumljivo, saj je NŠ Mura odigrala skoraj polovico vseh evropskih tekem Mure. Pri generaciji iz devetdesetih let se z največ nastopi lahko pohvalita Franc Cifer (11) in Haris Alihodžić (10).

Mura je v evropskih tekmovanjih dosegla 40 zadetkov. Pod ta dosežek se je podpisalo 24 različnih igralcev, na vrhu pa s štirimi zadetki kraljuje Žiga Kous. Tri zadetke so dosegli še Luka Bobičanec, Amadej Maroša in Kevin Žižek. Prvi evropski zadetek je leta 1995 na tekmi z Žalgirisom dosegel Vladimir Kokol.

Simon Horvat, ki je pred leti že urejal spletno stran nogometnega kluba Mura, ter naš sodelavec in fotograf Aleš Cipot sta v začetku lanskega poletja zagnala novo spletno stran NK Mura skozi čas. Ta bo še posebej velik pomen dobila leta 2024, ko bo Mura slavila stoto obletnico ustanovitve. V veliko pomoč ste lahko tudi vi. Horvat in Cipot namreč opažata, da imajo simpatizerji Mure doma precej časopisnih izrezkov, slik, vstopnic s tekem in podobno. Zato vas vabita, da svoje gradivo delite z njima, in z veseljem ga bosta dodala v mozaik klubske zgodovine, na veličasten način pa bo vse to predstavljeno tudi ob stoletnici Mure. Informacije lahko pošljete na elektronski naslov: info@nkmura.si.

mura uefa tekmovanje