vestnik

Nafta z minimalno zmago proti črno-belim

Tomo Köleš, 8. 9. 2019
Nataša Juhnov
Vedran Vinko je bil znova ključni mož za Nafto.
Šport

V 7. krogu 2. SNL si je Nafta doma sočasno z bližnjo prireditvijo Lendavska trgatev "utrgala" tri točke v dvoboju z Biljami, ki so igrale v črno-belih dresih.

Nafta 1903 – Vitanest Bilje 1 : 0 (1 : 0)

Športni park Lendava, 400 gledalcev, sodnik: Roman Glažar (Hajdina).

Strelec: Vinko (26).

Rumeni kartoni: Malešević; Batič, Doplihar, Slaviero Costa, Slavec.

DSC_3637
Tomo Köleš
Nafta - Bilje 1 : 0.

Čeprav je padel samo en zadetek, so bili lahko gledalci v lendavskem športnem parku zadovoljni s predstavo Nafte in Bilja, saj so videli dinamično in razburljivo srečanje ekip, ki upravičeno konkurirata za uvrstitev pod sam vrh lestvice. Domači navijači pa so bili ob koncu veseli nove zmage in novih treh točk, ki jih je lendavskemu moštvu prinesel spet kdo drug kot kapetan Vedran Vinko. Ta je zadržal kapetanski trak kljub vrnitvi nekdanjega standardnega kapetana Mitje Noviniča po daljši odsotnosti zaradi poškodbe.

Gostje, ki jih vodi nekdanji odlični slovenski igralec Sandi Valentinčič, se v Lendavo nikakor niso prišli branit in so s precej odprto igro poskrbeli, da je bila tekma negotova do samega konca. Tudi oni so imeli svoje priložnosti, le da so bili njihovi streli v zaključkih akcij preslabi ali premalo natančni. Največkrat so poskušali z dolgimi podajami najti mladega nigerijskega napadalca Mathiasa Oyewusija, ki je v drugem polčasu zahteval tudi enajstmetrovko, potem ko sta ga "v sendvič" stisnila domača branilca, vendar se je lepo videlo, da se je Oyewusi že ob prvem rahlem stiku takoj vrgel na tla.

DSC_3636
Tomo Köleš
Nafta - Bilje 1 : 0.

Primorci pa so imeli v svojih vrstah dokaj nezanesljivega vratarja Jureta Lipičarja, ki so mu velike preglavice povzročale visoke žoge. Tako je v 13. minuti prosti strel z desne strani izvajal kar napadalec Jaka Bizjak, in čeprav se je hitro videlo, da bo žoga preletela vse igralce, je Lipičar krenil predaleč ven iz vrat. A ravno toliko je še iztegnil roko, da je rahlo oplazil žogo, ki je tako namesto v mreži končala v vratnici.

Takoj v naslednji minuti sta imela veliko priložnost Alen Ploj in Gergö Bolla, ki je sprožil iz bližine, a nameril točno v Lipičarja.

V 26. minuti pa je kapetan Vedran Vinko poskrbel sam za vodstvo domačih. Na levi strani je mirno preigral svojega čuvaja, si žogo nastavil na desnico in dosegel spet enega svojih lepih neubranljivih zadetkov.

V 45. minuti je bil nato upravičeno jezen na svojega soigralca Bizjaka, ki je skupaj z njim krenil v hiter protinapad. Čeprav je bil kapetan Nafte ves čas prost na levi strani, mu Bizjak ni in ni oddal žoge, tako da se je na koncu zapletel med tri branilce gostov in s tem zapravil veliko možnost za povišanje vodstva. Bizjak si je za to nerazumljivo, nespametno in sebično potezo zasluženo prislužil kritike domačega občinstva.

DSC_3640
Tomo Köleš
Gledalci so tokrat dobro napolnili glavno tribuno lendavskega stadiona.

A že v 50. minuti je imela Nafta novi priložnosti po dveh vnovičnih ponesrečenih izletih Lipičarja iz svojih vrat. Najprej je z leve strani visoko žogo poslal Marko Malešević, ki je preletela vratarja Bilja, zato je do strela prišel Ploj, a je žogo pred golovo črto odbil brazilski branilec Leonardo Vencato Gomes. Takoj v naslednjem napadu je Ploj podal žogo z desne strani, Lipičar je bil spet prekratek, tako da je do nevarnega strela prišel Stjepan Oštrek, vendar je tokrat svojega vratarja rešil Luka Batič.

Bilje je imelo najlepšo priložnost v 29. minuti, ko je še en Brazilec v vrstah Primorcev, Geancarlo Slaviero Costa, z dolgo globinsko podajo našel Oyewusija. Ta je pobegnil svojemu čuvaju Žigi Živku, prišel sam pred vrata, a nato iz ugodnega položaja poslal žogo za malenkost mimo vrat.

V drugem polčasu so gostje povečali pritisk proti kazenskemu prostoru Nafte, ob tem pa so jim vse bolj popuščali živci, tako da so si nogometaši kar dvakrat "skočili v lase". A najlepšo priložnost je ob koncu vseeno imel Oštrek, ki je streljal mimo zgornjega desnega kota vrat Primorcev. Po dveh kotih v sodnikovem dodatku, ko so v kazenski prostor gostiteljev prišli vsi igralci Bilja, vključno z Lipičarjem, so se Lendavčani uspešno ubranili in se po zaključnem žvižgu sodnika Romana Glažarja lahko veselili novih treh točk, ki so jih pripeljale že na tretje mesto prvenstvene lestvice s skupno 15 točkami.

DSC_3638
Tomo Köleš
dV drugem polčasu so domači navijači odvrgli pirotehnični sredstvi za golom.

Prostor za navijaško skupino Gorgone je bil tokrat ves čas tekme prazen. Na ograji pred njim je bil le transparent "9 let, odkar te več ni, še vedno v naših srcih si ti!", posvečen pred devetimi leti preminulemu navijaču Ferkuju. So pa med tokratno tekmo navijači odvrgli tri pirotehnična sredstva: eno na tribuno po golu Vinka, dve pa v drugem polčasu, ki sta prileteli s prostora zunaj stadiona nedaleč od vrat domačega čuvaja mreže Florijana Raduhe.

Nova težka preizkušnja čaka Nafto že v sredo, 11. septembra, ob 18. uri, ko se bo v 2. krogu pokala Slovenije v Lendavi pomerila s Krškim, ki je po zmagi v gosteh pri Gorici na lestvici druge lige takoj za Nafto na četrtem mestu (13 točk). Pokalno srečanje med Nafto in Krškim si bo možno ogledati tudi v prenosu na kanalu Sportklub 1. 

Nafta 1903: Raduha, Bizjak (Toth, 78), Vinko kap., Živko, Šeruga, Novinič (Szökrönyös), Ploj (Rebernik 62), Malešević, Oštrek, R. Pirtovšek, Bolla. Trener: Marian Sluka.

Vitanest Bilje: Lipičar, Slavec, Gomes Pires, Žižmond kap., Batič, Humar, Cvek (Simčič Zuljan, 79), Slaviero Costa, Štrukelj (Šturm, 64), Doplihar, Oyewusi. Trener: Sandi Valentinčič.

DSC_3639
Tomo Köleš
V drugem polčasu so domači navijači odvrgli pirotehnični sredstvi za golom.

Ostali izidi pomurskih klubov:

2. SNL: Beltinci Klima Tratnjek - Drava Dakinda Ptuj 0 : 2

3. SNL vzhod (3. krog): Radgona - Odranci 0 : 7, Veržej - Podvinci 0 : 3, Korotan Prevalje - Avto Rajh Ljutomer 0 : 0.

nogomet 2.-snl nafta-1903 bilje 1-:-0