vestnik

NZS: "Naredili bomo vse, da prvenstvo končamo na igrišču"

Vestnik, STA, 3. 4. 2020
Jure Zauneker
Nekaj scenarijev za nadaljevanje prvenstva je pripravljenih, vendar jih zaenkrat NZS še ni želeli razkriti.
Šport

UEFA je na video konferenci z generalnimi sekretarji petinpetdesetih nogometnih zvez predstavila posodobljen terminski načrt možnih nadaljevanj tekmovanj pod svojim okriljem.

"Obstajajo različne možnosti glede nadaljevanja evropskih klubskih tekmovanj in pričetka naslednje sezone, kar seveda vpliva tudi na zaključek tekmovanj v Sloveniji," so sporočili z Nogometne zveze Slovenije (NZS) in dodali, da je še trenutno še prezgodaj ugibati, kdaj naj bi se sezona nadaljevala. Spremenljivk je preveč, zatrjujejo. Obenem pa zagotavljajo, da bodo naredili vse, da prvenstvo končajo na igrišču, če bodo za to le obstajajo možnosti. Nekaj scenarijev imajo pripravljenih, vendar jih zaenkrat še niso želeli razkriti. 

Sicer pa je izvršni odbor UEFA sprejel odločitev in prestavil junijske tekme za nedoločen čas v prihodnost, to tudi pomeni, da je prestavljen junijski reprezentančni termin srečanja med Slovenijo in Portugalsko. V prihodnost so prestavljene tudi dodatne kvalifikacije za EURO 2020 in kvalifikacijske tekme za žensko evropsko prvenstvo 2021. Za nedoločen čas so prestavili tudi datum prijave v evropsko sezono 2020/21.

7f2fcbc6bdc3ea36c5c72eff563524c3
Aleš Cipot
Do kdaj bodo igrišča samevala, zaenkrat še ni povsem jasno.

"Nogomet brez gledalcev na stadionu ni več isti. Zavedati se moramo, da je ves svet v specifičnem položaju. Še vedno je bolje igrati tekme s televizijskimi prenosi, kot pa sploh ne igrati tekem. Za tiste, ki se bodo samovoljno odločili zaključiti sezono, obstaja možnost, da ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih naslednjo sezono," je povedal Čeferin v sinočnjih Odmevih.

Slovenski nogometni prvoligaši pa od NZS pričakujejo pomoč in jasna stališča ter konkretne odgovore. Želijo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, a se zavedajo, da se bo treba prilagoditi, če bodo želeli preživeti čas po pandemiji novega koronavirusa.

"Če pomoči zveze ne bo, nas skrbi, kakšna bo nadaljnja usoda tekmovanja na najvišji in vseh drugih ravneh klubskih tekmovanj v državi," so izpostavili nogometni prvoligaši v skupnem zapisu, ki jih je objavil MMC, ki je ta teden vseh deset klubov slovenske prve lige naslovil nekaj vprašanj.

58bca4360f70cc4a8001b2d57f54f49a
Aleš Cipot
Nogometni klubi, ki nastopajo v prvi ligi državnega prvenstva, so se povezali in odločili, da se s trenutnimi razmerami soočijo skupaj.

"Želimo si, da bi igralci in drugi zaposleni občutili čim manjši izpad dohodka, vendar vsi spremljamo novice po svetu in se zavedamo, da se bo treba prilagoditi, če bomo želeli preživeti. Trenutno je treba pogledati širšo sliko in ta kaže na globalen problem, v tej situaciji ni zgolj slovenski nogomet." Klubi slovenske prve lige zatrjujejo, da se bodo s trenutno krizo spopadli s skupnimi močmi. "Nogometni klubi, ki nastopamo v prvi ligi državnega prvenstva, smo se povezali in odločili, da se s trenutnimi razmerami soočimo skupaj. Verjamemo, da bomo tako uspešnejši v dobrobit nogometa ter konkretnejši v sodelovanju z vsemi deležniki, med katere sodijo tudi NZS, Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in nenazadnje država. Zavedamo se, da se soočamo s podobnimi težavami ter imamo skupne cilje," so zapisali.

nzs prva-liga nadaljevanje-prvenstva