vestnik

Niklas Tamše drugi na turnirju za veliko nagrado Hrvaške

Vestnik.si, 23. 3. 2022
Branko Kramberger
Niklas Tamše in Aleks Klobasa na turnirju v Samoboru.
Šport

V Radence prinesel srebro z Grand Prix Croatie - Alen Klobasa je bil v Samoborju peti

Na mednarodnem turnirju v karateju za veliko nagrado Hrvaške (Grand Prix Croatia) v Samoborju je v treh dneh nastopilo kar 1473 karateistov iz 33 klubov iz 18 držav. Med mlajšimi člani (U21) je v kategoriji do 60 kilogramov Niklas Tamše iz Karate kluba Shotokan Radenci med 23 tekmovalci iz 10 držav zasedel drugo mesto in osvojil srebrno medaljo. Njegov klubski kolega Aleks Klobasa je v kategoriji do 84 kilogramov zasedel peto mesto.

Klobasa je tekmoval v kategoriji, v kateri je nastopilo 27 tekmovalcev iz 25 evropskih klubov. V prvem tekmovalnem krogu je bil prost. Nato se je pomeril z zelo neugodnim predstavnikom Azerbajdžana, Abbasom Dadashovim, ki je prevesil borbo v svoj prid. Ker si je Azerbajdžanec uspel priboriti finale, so Aleksa čakali repasažni boji, in sicer vsi trije s predstavniki Hrvaške (Rukavina, Ciprić in Lazar). Aleks je prva dva boja dobil zelo suvereno in se veselil zmag. V zadnjem repasažnem boju je vodil z rezultatom 4 : 2, vendar je Leo Lazar kaj hitro kaznoval trenutke nepazljivosti in je borbo prevesil sebi v prid, z rezultatom 5 : 4. 

Nato je na borišče stopil Niklas Tamše in meril moči s 23 tekmovalci iz 22 klubov. V prvem krogu se je pomeril s predstavnikom Madžarske Matejem Nagyem in zmagal po sodniški odločitvi s 5 : 0. Potem mu je nasproti stal slovenski reprezentant Mihael Valenčak, s katerim sta se pred kratkim na Polzeli pomerila na članskem državnem prvenstvu. Tudi tokrat se je borba prevesila Niklasu v prid in je slavil z rezultatom 4 : 2. V naslednjem krogu je bil njegov nasprotnik reprezentant Italije Nicolo Tibaldi. Tudi tokrat se je po sodniški odločitvi s 5 : 0 zmage veselil Niklas. V polfinalnem boju je Niklasu nasproti stal še en slovenski reprezentant, Sven Rakovnik. Po zelo napeti borbi, saj se borca zelo dobro poznata, se je finala veselil Niklas, v katerem mu je nasproti stal predstavnik Severne Makedonije Matej Belistojanoski. Tokrat se je borba prevesila v prid Makedonca z rezultatom 2 : 0.

Že zelo kmalu imata Niklas in Aleks možnost ponovitve uspeha in prikaza dobrih borb, saj s trenerjem Brankom Krambergerjem potujeta na 42. mednarodni turnir za veliko nagrado Slovaške (Grand Prix Slovakia).

karate velika-nagrada hrvaška niklas-tamše samobor