vestnik

Po Robertu Vukanu bo sodniško zastavico na evropskem prvenstvu vihtela tudi Pomurka

Vestnik.si, 27. 4. 2022
NZS
Staša Špur na debiju v Kidričevem
Šport

Evropska nogometna zveza (UEFA) je imenovala sodnice, njihove pomočnice in video sodnike za evropsko prvenstvo v nogometu za ženske, ki ga bo med 6. in 31. julijem gostila Anglija. Tja na delo odhaja tudi Prekmurka Staša Špur.

Staša Špur iz Murske Sobote je edina Slovenka, ki bo na prvenstvu opravljala delo sodniške pomočnice. Da je med 25 pomočnicami sodnic tudi Slovenka je po mnenju Nogometne zveze Slovenije veliko priznanje za Zvezo nogometnih sodnikov Slovenije. Pomočnice sicer prihajajo iz 23 držav. Sodniški kamp med turnirjem bo v Readingu, kjer se bo konec junija zbralo 13 sodnic, 25 pomočnic in 16 video sodnikov, med katerimi sta tudi dve ženski, in sicer Francozinja Maika Vanderstichel in Belgijska Ella De Vries. 

Špurova je državni oziroma nekdanji regijski izpit za pomočnico sodnice opravila leta 2014, leto pozneje pa debitirala v 3. slovenski nogometni ligi. Leta 2016 je pridobila naziv FIFA pomočnice sodnice, leta 2019 je to funkcijo prvič opravljala v 2. slovenski nogometni ligi, predlani na tekmi med Aluminijem in Koprom pa še v slovenski najmočnejši ligi. Tako je doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi v 1. slovenski nogometni ligi. 

staša-špur, sodnica
Jure Zauneker
Staša Špur

Izkušnje ima tudi že iz mednarodnih prizorišč. Leta 2017 je sodelovala na evropskem prvenstvu za ženske U-19 in sodila tri tekme skupinskega dela. 



Špurova je bila v preteklosti aktivna nogometašinja, kariero pa sklenila pri 26 letih. Po tem, ko je debitirala kot sodnica pomočnica v državnem prvenstvu, smo se z njo pogovarjali tudi o tem evropskem prvenstvu, saj bi moralo biti na sporedu že lani, a je bilo zaradi koronavirusa prestavljeno. Že takrat je bilo jasno, da če se bo uvrstila v sodniško ekipo, bo po Robertu Vukanu še ena sodnica iz Pomurja na velikem tekmovanju. Špurova je takrat dejala, da upa, da ji bo uspelo priti tako daleč, in sedaj je jasno, da ji je to uspelo.  

ep-ženske anglija staša-špur sodnica-pomočnica