vestnik

(FOTO) Poletna košarkarska šola KK Radenska Creativ Sobota

Vestnik.si, 11. 7. 2021
Jure Zauneker
Vsi udeleženci poletne košarkarske šole 2021.
Šport

Zaključila se je še ena poletna košarkarska šola Košarkarskega kluba Radenska Creativ Sobota, eden od športnih taborov z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

Poletna košarkarska šola KK Radenska Creativ Sobota je tokrat potekala v novi in mali dvorani OŠ I, na zunanjih igriščih  OŠ I in Gimnazije Murska Sobota ter na mestnem kopališču. Ob koncu tabora smo o vtisih in sklepih povprašali dva udeleženca in enega vaditelja.

poletna-košarkarska-šola, radenska-creativ-sobota
Tomo Köleš
Vid Gerenčer, Murska Sobota.

Vid Gerenčer, Murska Sobota: "Star sem devet let, končal pa sem tretji razred na osnovni šoli II. Na poletni košarkarski šoli sem že tretjič zapored. Na taboru mi je bilo zelo lepo, najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo igrali ena na ena, in da sem imel več zmag kot porazov. Poleg tega smo še vadili proste mete, igrali smo košarko, imeli smo vaje za raztezanje in spoznavali smo osnove košarke. Na kopališču pa smo skakali s stolpa, imeli smo plavalni tečaj in plavali, vozili smo se po toboganu, skakali smo v bazen, nato pa še jedli sladoled. Spoznal sem nekaj novih prijateljev, od tega dva iz Ljubljane, pa tudi učitelji so bili v redu, tako da se bom naslednje leto spet prijavil v poletno šolo."

poletna-košarkarska-šola, radenska-creativ-sobota
Tomo Köleš
Rok Perkič, Černelavci.

Rok Perkič, Černelavci: "13. julija bom star devet let. Končal sem tretji razred na osnovni šoli I. Treniram nogomet pri Muri, a mi je tudi košarka zelo všeč. V poletni košarkarski šoli sem prvič in mi je zelo lepo. En od razlogov, zakaj sem se prijavil, je tudi ta, da je tudi moja mama nekoč igrala košarko. Na taboru mi je bilo vse všeč, pa tudi učitelji so bili prijazni. Mislim, da mi je šlo kar dobro, in da sem se dosti naučil. Tudi na kopališču mi je bilo zelo dobro, ker smo lahko marsikaj počeli. Pred začetkom sem poznal samo enega udeleženca poletne šole, sedaj pa sem spoznal kar nekaj novih prijateljev, tako da bom naslednje leto spet prišel."

poletna-košarkarska-šola, radenska-creativ-sobota
Tomo Köleš
Rok Brinar, vodja otroške košarkarske šole.

Rok Brinar, vodja mladinskega pogona KK Radenska Creativ Sobota in strokovni vodja otroške košarkarske šole (organizacijski vodja je Peter Juteršnik, op. p.): "Letos se je poletne šole udeležilo 56 otrok iz celega Pomurja, pa tudi od drugod, saj imajo nekateri v Prekmurju stare starše in so tu že tradicionalno na počitnicah. Nad udeleženci je bdelo sedem učiteljev. Lani smo morali omejiti število udeležencev, ker je bilo več prijav, kot pa smo jih glede na takratno stanje lahko sprejeli. Tudi letos smo želeli imeti v šoli okrog 50 udeležencev, prijav je bilo spet več, in  smo tako zaradi predpisov glede koronavirusa, ki smo jih popolnoma spoštovali, nekoliko omejili število zainteresiranih. Drugače pa smo v nekaterih prejšnjih letih imeli že tudi po sto otrok. Tako da se letos nismo lotili kakšne množične promocije, saj je poletna košarkarska šola tako ali tako vedno zelo dobro obiskana in je eden najstarejših športnih taborov v Sloveniji. Zdaj je to bila že 29. poletna košarkarska šola in se že pripravljamo na naslednje leto, ko bomo proslavili tridesetletnico. Pripravili bomo poseben program, saj je to najstarejša poletna košarkarska šola v naši državi in ima veliko tradicijo. Zaradi vročine smo letos izkoristili vse objekte, ki so nam bili na voljo. Tokrat smo dali največji poudarek splošno gibalnim sposobnostim otrok, koordinaciji, hitrosti, vzdržljivosti in moči, ker so bili skoraj pol leta prikrajšani za gibalne vsebine. Zato smo vaje prilagodili tako, da so bili otroci čim več v gibanju. Se pravi, spremljali smo osnovne motorične sposobnosti, natančnost in gibljivost. Skozi košarkarske vsebine smo otrokom želeli povrniti ta primanjkljaj, ki so ga imeli zaradi epidemije. Vidi se, da se je slika stanja zaradi dolgotrajnega zaprtja športnih površin res poslabšala že pri teh osnovnih motoričnih sposobnostih, pojavila pa se je tudi prekomerna telesna teža. Trajalo bo še nekaj let, da se bomo lahko vrnili na optimalno stanje. A jasno je bilo, da so otroci, ki so v klubu, in ki so v poletni košarkarski šoli, komaj čakali, da se začnejo treningi in tabor. Ni prišlo do nobenega upada, ampak je bila želja po gibanju in igranju košarke prisotna v največji možni meri." 

košarka košarkarska-šola radenska-creativ-sobota 2021 oš-i-murska-sobota