vestnik

(VIDEO) Povratna tekma Mure v Gradcu: Napad na Sturm, Muraši verjamejo

Tomo Köleš, 26. 8. 2021
Aleš Cipot
Amadej Maroša je imel več priložnosti na prvi tekmi s Sturmom. Bo na povratni vendarle zadel?
Šport

Žiga Kous in Ante Šimundža poudarjata, da mora soboška ekipa izkoristiti vsako priložnost, ki se ji ponudi.

Na prvi tekmi končnice kvalifikacij za uvrstitev v skupinski del lige Evropa je Mura doma izgubila s Sturmom z 1 : 3, zato jo danes ob 21. uri v Gradcu čaka izjemno težka naloga, če želi doseči preobrat in postati skupni zmagovalec tega dvoboja. 


V Fazaneriji se je srečanje za črno-bele sicer začelo fantastično. Že v 3. minuti je po odličnem prodoru in podaji Tomija Horvata spektakularen zadetek iz daljave dosegel Žiga Škoflek – 1 : 0. 
V 18. minuti so gostje izenačili. Alen Kozar je želel izbiti žogo iz svojega kazenskega prostora, prek njegove iztegnjene noge pa je padel Otar Kiteišvili in angleški sodnik Michael Oliver je hitro pokazal na belo piko, čeprav je vprašanje, ali bi se tako odločil tudi v premier ligi ob enakem prekršku. Jakob Jantscher je izvedel najstrožjo kazen in premagal Matka Obradovića, s tem da je ta njegov strel skoraj ubranil – 1 : 1. 

mura, sturm
Aleš Cipot
Mura : Sturm

Škoflek je imel v 54. minuti novo lepo priložnost, ko je skušal obiti vratarja Jörga Siebenhandla, a ga je ta na koncu toliko oviral, da je žoga končala v zunanjem delu mreže. Kazen za zapravljeno priložnost je sledila v 61. minuti, ko je bil na drugi strani natančnejši Kiteišvili, potem ko so branilci Mure pozabili nanj in je brez težav zadel z glavo po podaji Kelvina Yeboaha z desne strani – 1 : 2. 
Čez dve minuti je Žiga Kous napačno podal žogo nazaj, do nje je prišel Yeboah in stekel v kazenski prostor ter s strelom po tleh ugnal Obradovića – 1 : 3. Do konca tekme je imela Mura več priložnosti (Lotrič, Kous, Maroša), a je bil vratar Avstrijcev nepremagljiv. 

»Moramo biti konkretni v napadu« 


Ne glede na poraz se Sobočani v Gradec niso odpravili z belo zastavo. Daleč od tega, sta pred povratnim obračunom potrdila tudi Žiga Kous in trener Ante Šimundža. »Komaj čakamo, da bomo zaigrali v Gradcu, in vsi skupaj se že veselimo tega dvoboja. Lahko nam je žal za poraz doma, saj smo si godljo sami zakuhali. Ampak to prvo tekmo moramo pozabiti, pred nami je že povratno srečanje. Gremo na zmago in upamo, da nam bo uspelo,« je dejal Kous in razložil, na kaj bo treba biti najbolj pozoren. »Pot do zmage bo v tem, da zmanjšamo naše napake na najmanjšo možno mero oziroma da jih sploh nimamo. Priložnosti, ki jih bomo imeli, pa moramo nujno izkoristiti. Moramo biti še naprej kompaktni in agresivni v obrambi ter popolnoma zbrani. Vsi goli, ki smo jih dobili v Fazaneriji, so bili posledica naših napak. Če tega v Gradcu več ne dovolimo, bo po mojem mnenju dober izid zagotovljen.« 

mura, sturm
Aleš Cipot
Mura : Sturm

Kous meni, da bi hiter zadetek Mure lahko Sturm precej vrgel iz tira. »Upam, da ga damo čim prej, vendar tekma traja 90 minut ali več, zato moramo ostati ves čas zbrani in se truditi do konca. Samo tako lahko upamo na uspeh. Težko rečem, kako se bo Sturm postavil proti nam. Mi moramo gledati bolj sami nase in čim bolje odigrati ta dvoboj. Zavedamo se svojega izhodišča in vemo, da bo težko, ampak s pravim pristopom bi nam lahko uspelo.« Tokrat se Muri obeta podpora navijačev tudi na gostovanju. »Ta bo zelo dobrodošla. Vemo, kaj pomenijo naši navijači, oni so naš dvanajsti igralec. Upam, da bodo čim bolj glasni.«


Ante Šimundža je že skoval načrt, kako se lotiti Sturma. »Popolnoma jasno je, kako je treba delovati v evropskem tekmovanju in na kakšnem fizičnem in psihičnem nivoju moraš biti. Tega ne bomo spremenili. Skušali se bomo prilagoditi trenutnemu stanju, v katerem smo zaradi poškodb, in biti na najvišji možni ravni.« Nekoliko še obžaluje neizkoriščene priložnosti v zadnjih dvajsetih minutah prve tekme. »Vedno si želimo zadeti. Dejstvo je, da smo si ustvarili ogromno priložnosti, a žal nismo zadeli. Za nas je težko držati takšen nivo vseh 90 minut. A tokrat bo nujno, da bomo zelo konkretni v priložnostih, ki jih bomo dobili, ter čvrsti in stabilni v trenutkih, ko bo Sturm prihajal pred naša vrata.«

mura, sturm
Aleš Cipot
Mura : Sturm

Zdravstveno stanje v ekipi pa ni rožnato. Gotovo je, da še nekaj časa ne bo nared Luka Bobičanec, čeprav zdravniška služba dela vse, da bi se čim prej vrnil. Vprašljiva sta tudi nastopa Nika Lorbka in Alena Kozarja. Šimundži ni toliko pomembno, da bo Mura hitro zabila prva. »Dejstvo je, da moramo dati dva zadetka, če želimo priti v enakovreden položaj. Treba je iti počasi, doseči drugega za drugim, ne moremo dati drugega gola pred prvim. Moramo najprej poskrbeti za to, da bomo čim boljši in čim bolj tekmovalni. Tekmo moramo graditi počasi, sama strategija se bo razvijala glede na to, kakšna bo postava.« Šimundža se ne strinja z nekaterimi, ki menijo, da njegova ekipa na tem srečanju nima več česa izgubiti. »Sam nikoli ne razmišljam tako pred tekmo. Vedno lahko kaj izgubiš ali pridobiš. Moramo biti zelo tekmovalni, če želimo biti evropsko konkurenčni Sturmu. Tudi njegovi igralci so zdaj v ritmu Evropa - državno prvenstvo. Vprašanje je, kako bodo premešali postavo na obračunu z nami, in vprašanje je, zakaj so jo premešali nazadnje v prvenstvu (Sturm je doma odigral z Austrio 2 : 2, op. p.). Težko odgovorim na to. Pripravljamo se na vse možne scenarije. Recept pa sem že omenil: treba je graditi tekmo od prve do zadnje minute in v vsakem delu srečanja biti konkreten v priložnosti, ko se nam ta ponudi.« 
Tudi on se že veseli podpore privržencev Mure v Gradcu. »Hvala bogu. Upam, da se bodo udeležili tekme v čim večjem številu. Poznam stadion in vem, da je lahko na njem zelo vroče vzdušje, če se to želi. Tako da pričakujem pravi nogometni dvoboj tudi v navijaškem smislu.«

Mura – Sturm 1 : 3 (1 : 1)

Mestni stadion Fazanerija Murska Sobota, 4000 gledalcev, sodnik: Michael Oliver (Anglija). Strelci:1 : 0 Škoflek (3), 1 : 1 Jantscher (18, 11m), 1 : 2 Kiteišvili (61), 1 : 3 Yeboah (63). Rumena kartona: Šturm; Gorenc Stanković. Igralec tekme: Jörg Siebenhandl (Sturm). 

Mura:Obradović, Gorenc, Maruško, Karničnik (Pucko, 71), Šturm, Horvat, Bobičanec (Mandić, 62), Kozar kap., Kous, Lotrič (Klepač, 79), Škoflek (Maroša, 81). Trener: Ante Šimundža. 
Sturm:Siebenhandl, Dante, Wütrich, Affengruber, Gazibegović (Jäger, 80), Gorenc Stanković, Kiteišvili (Kuen, 75), Hierländer, Ljubić (Geyrhofer, 80), Jantscher (Sarkaria, 66), Yeboah (Niangbo, 75). Trener: Cristian Ilzer. 

mura sturm uefa