vestnik

Pred zadnjim krogom konferenčne lige: Z Vitessejem brez pritiska

Tomo Köleš, 9. 12. 2021
Aleš Cipot
Gostitelji bodo lovili zmago za napredovanje, črno-beli pa so svoj osnovni cilj že dosegli.
Šport

Gostitelji bodo lovili zmago za napredovanje, črno-beli pa so svoj osnovni cilj že dosegli.

V zadnjem krogu skupinskega dela evropske konferenčne lige bo Mura danes ob 21. uri odigrala tekmo z Vitessejem v Arnhemu, mestu z okrog 160 tisoč prebivalci. Gostitelji se poleg Tottenhama borijo za napredovanje, prostor pa je samo za enega. Zato bodo Nizozemci nujno potrebovali zmago in upali, da Tottenhamu v Londonu ne bo uspelo premagati Rennesa, ki je kot vodilni v skupini že uvrščen v nadaljnje tekmovanje, zato ga morebiten poraz ne bi prav nič prizadel, čeprav je jasno, da si Francozi ne želijo prekiniti dolgega niza neporaženosti. Kot pa smo že poročali, je tekma med Angleži in Francozi zaradi okužb prestavljena. 


Vitesseju bi lahko uspelo napredovanje tudi, če bi Tottenham zmagal, vendar bi moral v tem primeru ugnati Muro z veliko razliko, saj je njegova skupna razlika v zadetkih malce slabša od tiste, ki jo ima londonski klub. V medsebojnem izkupičku imata obe moštvi po eno zmago. Vitesse je doma premagal Tottenham z 1 : 0, Tottenham pa v Londonu Vitesse s 3 : 2. Prava ironija usode pa je, da bo moral Tottenham, če mu na prestavljeni tekmi ne bo uspelo ugnati Rennesa, navijati za Muro, da na Nizozemskem pripravi novo presenečenje. Da, prav tisto Muro, ki so jo Londončani pred srečanjem prejšnjega kroga v Mariboru tako podcenjevali in omalovaževali. 

vitesse, trening
Aleš Cipot
V zadnjem krogu skupinskega dela evropske konferenčne lige bo Mura danes ob 21. uri odigrala tekmo z Vitessejem v Arnhemu.

Tudi Sobočani imajo svojo računico. Osnovni cilj, dosego vsaj ene točke v skupini z izjemno težkimi nasprotniki, so po zmagi nad Tottenhamom z 2 : 1 že presegli, zato bodo lahko v Arnhemu igrali sproščeno in brez pritiska, a glede na njihovo dobro formo v zadnjem času prav gotovo ne bodo lahek nasprotnik. Bodo pa precej oslabljeni, saj sta uradno zaradi poškodbe doma ostala prvi vratar Matko Obradović in standardni branilec Jan Gorenc. 


Na prvem obračunu je Vitesse v Mariboru premagal Muro z 2 : 0, zadela sta Sondre Tronstad in Danilo Doekhi. V predzadnjem krogu konferenčne lige je Vitesse pri Rennesu zaostajal že s 3 : 1, na koncu pa vendarle izvlekel remi s 3 : 3. Zadeli so Daan Huisman, Thomas Buitink in Lois Openda. V prvi nizozemski ligi je Vitesse nazadnje na gostovanju ugnal Cambuur s kar 6 : 1, Tronstad in Openda sta dala dva gola, po enega pa Buitink ter Nikolai Baden Frederiksen. Vitesse je po petnajstih krogih na petem mestu s 26 točkami, ima osem zmag, dva remija in pet porazov. V moštvu ni kakšnih velikih zvezdnikov, so pa vsi igralci dobri in kakovostni ter sestavljajo kompaktno, agresivno in napadalno ekipo. Ker je od prve tekme z Muro že minilo precej časa, naj še malce podrobneje predstavimo njenega današnjega nasprotnika.  


To je Vitesse Arnhem
Vitesse, kar v francoščini pomeni hitrost, je eden najstarejših nogometnih klubov na Nizozemskem, saj je bil ustanovljen že leta 1892. Polno uradno ime kluba je Stichting Betaald Voetbal (SBV) Vitesse, kar bi lahko prevedli kot Profesionalna nogometna ustanova Vitesse. V Evropi je najbolj znan po imenu Vitesse Arnhem, njegovi vzdevki pa so Vitas, Hollywood na Renu in letalski oziroma padalski nogometni klub. To zadnje se nanaša na dogodke iz druge svetovne vojne, ko so v Arnhemu in okolici potekale silovite bitke. 


Vitesse je bil tretji v nizozemski prvi ligi v sezoni 1997/98, leta 2017 pa je bil prvi v pokalnem tekmovanju, tudi v minuli sezoni je prišel do finala. Že večkrat se je uvrstil v evropska tekmovanja, a je v glavnem izpadal že kmalu po začetku, v sezoni 2017/2018 pa se je prebil do skupinskega dela lige Evropa.

Vitesse je na Nizozemskem najbolj znan kot odskočna deska poznejših odličnih igralcev, saj so njegov dres nosili že tudi Philip Cocu, Roy Makaay, Pierre van Hooijdoonk, Sander Westerveld, Nikos Machlas, Mamadou Diarra, Nemanja Matić, Wilfried Bony, Robin Gosens, Mason Mount in Martin Ødegaard.


Verjetno največje bogastvo tega kluba pa so njegovi navijači, ki so izjemno fanatični, privrženi in glasni. Dovolj pove že dejstvo, da je Vitesse na stadionu Gelredome, ki sprejme 25 tisoč gledalcev, za vedno zamrznil številko 12 v čast svojih navijačev, ki veljajo za dvanajstega igralca. Zanimivo, ob številki 4, ki jo je nosil legendarni branilec Theo Bos, so zamrznili samo še številko 13 v čast svoje maskote, ki se imenuje Vito. Pred vsako tekmo na domačem stadionu spustijo ameriškega beloglavega orla, iz zvočnikov pa se razlega pesem Whatever You Want skupine Status Quo. Navijači Vitesseja so sestavljeni iz več sekcij, v zadnjem času je najpomembnejša Theo Bos - Južno stojišče. 

tiskovna-konferenca, mura, vitesse
Aleš Cipot
Trener Vitesseja je Nemec Thomas Letsch.

Moštvo, katerega barva je rumeno-črna, sestavljajo nogometaši iz več držav, poleg Nizozemske prihajajo še iz Nemčije, Izraela, Madžarske, Belgije, Norveške, Danske, Češke, Slovaške, Švice, Francije, Alžirije, Maroka in Nigerije, med njimi je tudi hrvaški mladinski reprezentant Alois Oroz. Danec Jacob Rasmussen je posojen iz Fiorentine, Belgijec Lois Openda iz Bruggea, Švicar Julian von Moos iz Basla, Yann Gboho pa iz Rennesa. Trener je Nemec Thomas Letsch.

nš-mura vitesse nizozemska konferenčna-liga