vestnik

(S TRIBUNE) »Beli dim« iz Fazanerije

Miha Šoštarič, 5. 1. 2020
Aleš Cipot
Murin igralec Žiga Laci.
Šport

V najprestižnejših evropskih nogometnih ligah ne poznajo predaha. Po španskih, italijanskih, nemških, angleških in francoskih zelenicah se prvoligaške ekipe merijo tudi med decembrskimi prazniki, pri nas pa je medtem daljši premor, ki ga večina nogometašev izkoristi za obisk tropskih krajev. V teh dneh po družbenih omrežjih krožijo posnetki igralcev s slovenskih zelenic, ki so prvenstveni odmor izkoristili za obisk prestižnih letovišč, ki resda niso več dostopna le najbogatejšemu sloju prebivalstva, a je zanje še vedno treba odšteti kar nekaj denarcev, kar kaže na to, da tudi v slovenski prvi ligi igralci niso slabo plačani.

Medtem ko si igralci nabirajo moči za nadaljevanje prvenstva, trenerji skupaj z vodilnimi možmi klubov sestavljajo igralsko križanko, da bi v nadaljevanju dosegali boljše rezultate. Oči pristašev soboške Mure so vsakodnevno uprte proti uradnim prostorom kluba v Fazaneriji in z nestrpnostjo pričakujejo »beli dim«, ki naznanja prihode in odhode igralcev. Znano je, da sta doslej ekipo že zapustila Aleksandar Boškovič in Armin Ćerimagić. Večina verjetno njunega odhoda ne obžaluje, saj v jesenskem delu prvenstva s svojimi predstavami nista pustila vidnega vtisa. Veliko bolj bo zabolel odhod katerega od vidnih mož prve enajsterice. Dejstvo je, da Mura, kljub dobro napolnjeni blagajni, potrebuje svež kapital, ki ga lahko dobi s prodajo svojih najvrednejših eksponatov. Tako delajo tudi veliki evropski klubi, saj je prihodek od prodaje igralcev pomemben za zapiranje finančne konstrukcije.

Dejstvo je, da Mura, kljub dobro napolnjeni blagajni, potrebuje svež kapital, ki ga lahko dobi s prodajo svojih najvrednejših eksponatov.

Na očeh nogometnih trgovcev sta tudi dragulja Mure, 18-letni Kai Cipot in 17-letni Žiga Laci. S predstavami na nekaterih članskih tekmah Mure in slovenske izbrane vrste v svoji starostni kategoriji sta dokazala potencial, njune odlike pa so vzbudile pozornost tistih, ki prežijo na talente na tako imenovani nogometni tržnici. Njuna vrednost naj bi se, tako razglabljajo nogometni poznavalci, že sedaj povzpela celo do milijon evrov, v prihodnje pa naj bi se še večala. Ob tem se postavlja vprašanje, ali naj Cipot in Laci že sedaj zapustita soboške vrste ali pa naj še naprej pilita svoj talent pod budnim očesom Anteja Šimundže. Simpatizerji Mure si vsekakor želijo, da čim dlje ostaneta v črno-belem dresu, ampak zadnjo besedo bo ob starših imelo nogometno tržišče z denarci, ki v najpomembnejši postranski stvari na svetu že nekaj časa nimajo omejitve.

mura šport kapital kai-cipot