vestnik

(S tribune) Boj za zmage

Damjana Nemeš, 23. 1. 2020
N
Vsi bijemo boj za zmage.
Šport

Vsi športniki bijejo boj za zmage, tako na progah in igriščih kot v vsakdanjem življenju.

Ljubitelje alpskega smučanja, ki pred domačimi zasloni ali kar na prizoriščih tekem spremljajo najboljše v tej karavani, je zagotovo že dosegla vest o hudi poškodbi enega najboljših smučarjev zadnjih let. Italijan Dominic Paris, ki je mojster hitrih disciplin, si je na predvčerajšnjem treningu superveleslaloma v Kirchbergu v Avstriji strgal križno vez v desnem kolenu in tako predčasno končal letošnjo sezono, v kateri je ponovno blestel – kar petkrat je že stopil na oder za zmagovalce, svoje mojstrstvo pa pokazal tudi minuli konec tedna, ko je na progi v Wengnu s smučmi drvel s kar 150 kilometri na uro. Poškodba se mu je pripetila ravno pred enim izmed vrhuncev letošnje sezone, smučarskim koncem tedna v Kitzbühlu, kjer bi se na znameniti progi Streif potegoval za zmago na že 80. pokalu Hahnenkamm in tako skušal prevzeti vodstvo v skupnem smukaškem seštevku. A usoda, če temu rečemo tako, je hotela drugače in mu prekrižala načrte. Letos ta očitno spet ni na strani smučarjev, poškodovanih je kar nekaj tistih, ki si z drvenjem po belih strminah služijo kruh.

romoren
Neznan
Bjorn Einar Romoren se bori z redko obliko raka.

Niso pa poškodbe edino, kar vrhunskim športnikom na vrat na nos obrne svet na glavo. Lani spomladi smo bili priča osebni izpovedi upokojenega norveškega smučarskega skakalca Bjorna Einarja Romorena, da se bori z redko obliko raka. Od tedaj je opravil obsevanja, ravno predvčerajšnjim pa je sporočil, da je opravil zadnjo, trinajsto kemoterapijo. Če ga je življenje pred časom postavilo na precej kruta tla, se mu obeta nova, najbolj pomembna zmaga v življenju. Te pa sta se prav tako predvčerajšnjim razveselila slovenska paraolimpijska športnika. Strelec Franček Gorazd Tiršek in gluha smučarka Anja Drev sta namreč postala najboljša športnika med invalidi, nagrade so jima podelili na slovesnosti krovne zveze za šport invalidov, paraolimpijskega komiteja v Ljubljani.

Vsi športniki bijejo boj za zmage, tako na progah in igriščih kot v vsakdanjem življenju. Nekateri te zmage doživljajo vsakodnevno, saj morajo zaradi svojih telesnih omejitev vlagati veliko več napora in truda v to, da jim zares uspe, spet drugim je ena največjih zmag vrnitev med najboljše po težki poškodbi ali premagani bolezni. Vsaka zmaga torej šteje in za vsakega je velika dragocenost.

s-tribune boj-za-zmage