vestnik

(S tribune) Evropa naj bo!

Rok Šavel, 17. 4. 2022
Aleš Cipot
Mestni stadion Fazanerija
Šport

Do konca tokratne sezone prve slovenske nogometne lige je še šest krogov in že lahko napovemo, čeprav statistično je še mogoče, da Muri ne bo uspelo ubraniti naslova državnega prvaka.

Verjetno to niti ni bila prva prioriteta po zgodovinski sezoni, ki so jo črno-beli kronali z igranjem v skupinskem delu konferenčne lige in pri tem na kolena spravili sloviti Tottenham. Gotovo pa je cilj zagotoviti si mesto na lestvici, ki bo znova omogočilo igranje evropskega nogometa v Fazaneriji. To je tretje mesto. Razen če Koper postane pokalni prvak in ohrani ali še izboljša položaj na lestvici, potem zadostuje tudi mesto nižje, ki ga Mura zaseda že zadnje štiri kroge.


Aktualni državni prvaki so po začetnem šoku ob novoletnem odhodu glavnih piscev nogometne pravljice v Murski Soboti, Anteja Šimundže, Žana Karničnika in Amadeja Maroše, ujeli ritem in lahko rečemo, da je Damir Čontala stabiliziral črno-belo barko. Klub je eno mesto višje na lestvici, kot je bil ob slovesu Šimundže. Res pa je, da do konca ni več veliko prostora za spodrsljaj. Finiš bo vroč – v zadnjih dveh krogih Mura igra z Olimpijo in Mariborom.

Bi bila katastrofa, če bi prvič po vrnitvi med elito ostali brez igranja v evropskih tekmovanjih? Najverjetneje ne, a bi glede na lanske uspehe ostal grenak priokus, če bi se ta kontinuiteta nenadoma pretrgala. Letošnja sezona je Murina četrta zapovrstjo v prvi slovenski ligi in razen lanske zmagovalne je preostali dve obakrat končala na četrtem mestu. Ne glede na razplet pa bo letošnje poletje za soboškega prvoligaša zelo pestro, saj je pričakovati nov remont ekipe.

Prvo ime, ki je bilo v igri za odhod že pozimi, je odlični Tomi Horvat, ki si je kot novopečeni slovenski reprezentant ceno še povečal. Negotova je tudi usoda visokoraslega branilca Jana Gorenca, ki se mu pogodba izteka konec leta, še prej, maja, pa pogodba poteče Klemnu Šturmu. Ob poškodbah Matka Obradovića in posojenega Marina Ljubića, za odkup katerega se vodilni v klubu zdaj gotovo ne bodo odločili, ostaja uganka še mesto med vratnicama in vrzel v napadu, ko in če se kosovska pomoč – Mirlind Daku – po izteku sezone vrne v Osijek.

maribor, mura, ljudski-vrt
Aleš Cipot
Maribor : Mura

Ni kaj, Mura bo morala biti zelo aktivna na nogometni tržnici, zato je uvrstitev v Evropo še toliko pomembnejša.

s-tribune premislek nš-mura