vestnik

(S TRIBUNE) Iz Turčije z ljubeznijo

Rok Šavel, 21. 1. 2022
NŠ Mura
Držimo pesti, da se Muraši v domovino vrnejo pripravljeni, motivirani in predvsem zdravi.
Šport

Članska ekipa Mure bo do konca meseca na pripravah v Turčiji. Nujno za ustrezno pripravo na nadaljevanje prvenstva, ki ga brani in v katerem trenutno zaseda skromno, peto mesto, a hkrati v tem času zaostrenih epidemioloških razmer tudi tvegano.

Spomnimo se lanske turške izkušnje črno-belih, ko se je zaradi okužbe s koronavirusom in odrejene izolacije v domovino vrnilo manj članov odprave, kot jo je zapustilo. V enakem obdobju lani smo pri nas imeli okoli 1500 okužb na dan, danes jih je tudi dvanajst tisoč. V Turčiji so imeli takrat po šest tisoč novih okužb na dan, danes jih imajo od 60 do 70 tisoč dnevno. Pri Muri sicer dosegajo skoraj 80-odstotno precepljenost članske ekipe in le ena oseba ni polno cepljena in še ni prebolela okužbe s koronavirusom, zato so verjetno lahko nekoliko bolj mirni.


Nov Murin strateg Damir Čontala je dejal, da bodo tekme v Turčiji, na katerih bodo moči merili z moštvi Lech Poznan, Čukarički in Slavia Sofija, dale največ odgovorov na vprašanja o statusu ekipe in ravni igralcev. Čontalova Mura, ki 9. februarja nadaljuje obrambo državnega naslova na derbiju z Olimpijo, ne bo Mura, kot smo jo poznali še pred dobrim mesecem dni. To bo ekipa brez Anteja Šimundže, Žana Karničnika, Amadeja Maroše in navsezadnje tudi brez Damjana Ošlaja. Vsi navedeni so že debitirali v svojih novih okoljih. Šimundža, Ošlaj in Karničnik so z Ludogorcem v Beleku v Turčiji, kjer so nastanjeni tudi črno-beli, s trinajstouvrščeno ekipo poljske prve lige, Wislo iz Krakova, remizirali z 1 : 1. Tudi Čontala je že premierno vodil »novo Muro« na prijateljskem srečanju s prekmurskim rivalom iz Lendave. Tekma z Nafto se je končala z 2 : 2, a na podlagi ene pripravljalne tekme si ne bi drznil, v nasprotju z nekaterimi, soditi novega trenerja. Verjetno tudi dela Šimundže še ne sodijo po prijateljskem remiju z veliko manj renomirano ekipo, kot je njegov Ludogorec. Na Cipru pa je že debitiral tudi Maroša, pri tem ni mogel preprečiti poraza svoje nove ekipe AEL Limassol, ki trenutno zaseda 10. mesto v državnem prvenstvu.

Kljub temu da bomo gotovo ključne akterje Murine pravljice izredno pogrešali in brez njih to ne bo ista ekipa, še ne pomeni, da bo ta Mura slabša. Lahko bo drugačna. Morda tudi boljša. Bivše bomo z zanimanjem spremljali v novih okoljih, a navijali bomo še zmeraj za Muro. Zdaj je pomembno, da črno-beli uspešno in brez težav prestanejo turške priprave ter se vrnejo močnejši, ambicioznejši in s še z večjo ljubeznijo do grba. 

nš-mura s-tribune priprave