vestnik

(S TRIBUNE) Mikaela

Damjana Nemeš, 25. 2. 2022
Profimedia
Šport

V Pekingu so se zaključile 24. zimske olimpijske igre, ki so bile v luči epidemioloških razmer drugačne, kot smo jih bili doslej vajeni. Kljub tem razmeram niso izgubile svojega slovesa, saj tako kot poletne olimpijske igre veljajo za najpomembnejše športno tekmovanje na svetu.

Udeležba na olimpijskih igrah in zastopanje matične države sta športnikom v veliko čast, osvojitev medalje pa eden največjih uspehov v karieri, ki jim v večini držav prinese tudi dober finančni zaslužek. Verjamem, da večina udeležencev olimpijskih iger ne razmišlja o tem, koliko bodo s svojimi predstavami na koncu zaslužili, ampak jim je v večjo motivacijo to, da se s svojimi dosežki vpišejo na seznam tistih, ki osvojijo olimpijski tron.




Nekateri so pri dosegi tega cilja bolj uspešni kot drugi. Med prve lahko tudi tokrat prištejemo slovenske športnike, ki so se z bero osvojenih medalj v Pekingu podpisali pod druge najuspešnejše igre v zgodovini naše države. Med druge pa lahko vsekakor prištejemo športnike, ki so jim pot na Kitajsko preprečile poškodbe ali zloglasni virus ali so kar sami na igrah povsem odpovedali. Mednje sodi tudi alpska smučarka Mikaela Shiffrin, ki velja za eno bolj izpostavljenih športnic v zimskih športih. Zaradi predstav, ki jih Američanka kaže vrsto let, je tudi na tokratnih igrah sodila v najožji krog favoritinj za osvojitev odličij, vendar se je zgodba zasukala v povsem drugo, nepričakovano smer.

2022-02-17T065330Z_664918634_SP1EI2H0J510A_RTRMADP_3_OLYMPICS-2022-ALPINE
Reuters
Shiffrin se je zataknilo nekje pri desetih vratcih

Shiffrinova je svoje tretje olimpijske igre zapustila brez osvojene medalje, še več, v disciplinah, v katerih sicer suvereno osvaja zmage, je povsem odpovedala in tekme zaradi odstopov niti ni zaključila. Njeni neuspehi so predvsem pri Američanih, ki od svojih predstavnikov vedno pričakujejo največ, izzvali številne sovražne in grde komentarje. Ozmerjali so jo z neumno blondinko, pra*ico, arogantnico, ki je po njihovem mnenju končno dobila, kar si je zaslužila. Čeprav je ena najboljših smučark vseh časov na teh igrah res pogorela in za to ni iskala nobenih opravičil, tovrstni komentarji ne sodijo nikamor. Najlažje je namreč pametovati z domačega kavča in vso svojo zakompleksanost prenašati še na druge. Žal je še vedno tako, da šport nekomu da in nekomu vzame, trenutni neuspehi pa ne morejo in ne smejo zmanjšati teže dosežkov iz preteklosti.

s-tribune olimpijske-igre mnenje