vestnik

(S TRIBUNE) Ne drugi val, prvi val je že danes ubil nogomet

Andrej Bedek, 5. 6. 2020
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Šport

Oblast je razrahljala tesno ovratnico epidemije covida-19, a so koronavirusni nagobčniki vseeno ostali na ustih nogometašev in njihovih najzvestejših privržencev. Slovenski navijači bodo imeli kljub vsemu možnost spremljati kar 55 tekem in pokalno tekmovanje – morda 24. junija celo prekmurski finale – v manj kot mesecu in pol. Po televiziji, seveda. Zagotovo bodo na svoj račun prišli celo taki, ki uživajo v gledanju nogometa zgolj preko TV-zaslonov. Ampak, kako pa bodo spremljali za mnoge vrhunec sezone, datuma označena z rdečo na koledarju – torkovo (Mura) in sredino (Nafta) pokalno polfinale prekmurskih klubov? Lastnik pravic za pokal NZS je namreč televizijski kanal, ki ga za zdaj ni mogoče gledati na treh večinskih ponudnikih televizijskih storitev.

Še dobro, da se vsaj šale o koroni širijo hitreje kot sam virus.

Tekme na velikih stadionih brez navijačev so precej drugačne, kar predstavlja šok tudi za nogometaše. Šok za žogobrcarje so prav tako stroga navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Eno glavnih je, naj se izogibajo nepotrebnih telesnih stikov. V sodnikovem podaljšku se 22 preznojenih nogometašev v kazenskem prostoru preriva, išče prostor z odrivanjem in se z oviranjem nasprotnika bori za žogo. Po gneči se okroglo usnje naposled skotali v mrežo. Nogometaši moštva, ki je zadelo, se ne smejo objeti in rokovati za uspeh, ker je nekomu seči v roko na igrišču poslej skoraj prepovedano. Proslavljanje zadetka z dotikom komolca pa je pač smešno. Najprej si nogometaši dihajo za ovratnik, nato pazijo na varnostno razdaljo.

Slovenski navijači bodo imeli kljub vsemu možnost spremljati kar 55 tekem in pokalno tekmovanje – morda 24. junija celo prekmurski finale – v manj kot mesecu in pol. Po televiziji, seveda.

Še dobro, da se vsaj šale o koroni širijo hitreje kot sam virus. Nemci so v tisti v svoji razvpiti mantri, »nogomet je igra, kjer se 22 ljudi podi za eno žogo, na koncu pa vedno zmagajo Nemci«, prvi začeli z brcanjem žoge v Evropi. Nemški nogometaši so kot Chuck Norris, ki je prišel v stik s koronavirusom in je virus zato moral v 14-dnevno izolacijo. Kroži še ena šala: Najboljše orožje proti koronavirusu je pamet, problem je v tem, da nas je večina neoboroženih. Kar pa ni nujno, da je le šala. Pozabite rokovanje in objeme, drugi val covida-19 je lahko le hujši, je zadnjič rekel šef inštituta za javno zdravje. Ne drugi val, prvi val je že danes ubil nogomet.

nogomet koronavirus